Sobota , 18. 05. 2024

Nataša

Ušetřete čas i peníze: vyzkoušejte recepty na rychlý oběd

Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
vaření
Dobré jídlo automaticky neznamená hodiny v kuchyni. (zdroj: 123rf.com)

08. 12. 2021

Těstoviny s pestem

Když se řekne rychlý oběd, většině z nás přijdou na mysl těstoviny. Ať už dostanete chuť na špagety, penne nebo jiné těstoviny rozličných tvarů a barev, vždy k nim přidejte jakékoliv pesto. Takové pesto je totiž tajná přísada každé rychlé kuchyně. Špagety mohou být na mnoho způsobů, když ale do nich vmícháte pesto z medvědího česneku, špenátu, bylinek, paprik nebo třeba červené řepy, budete koukat jak se váš jednoduchý pokrm ve vteřině promění v jídlo hodné pětihvězdičkové restaurace.

Vsaďte na jednoduchost

Že takové pečené brambory s dipem nejsou oběd? To byste se divili! Když je správně opečete, dostanete lahodnou křupavou dobrůtku. Tu můžete povýšit na jiný level vmícháním bylinek do zakysané smetany nebo bílého jogurtu. A pokud si myslíte, že když k tomu všemu přidáte rybu, budete mít najednou mnohem více práce, tak se šeredně pletete. Kupte rybu již připravenou na pekáč. Navíc ryby mají samy o sobě tak výtečnou chuť, že je není třeba ani složitě dochucovat a rychlý oběd je na stole.

Zapojte vejce

Receptů s vejci je na světě tolik a stejně je do svého jídelníčku moc často nezveme. Přitom vejce jsou pro náš organismus velmi důležitá, zvláště, pokud máte přístup k těm z domácího chovu. Proč tedy nezkusit recepty, které vejce zahrnují a jsou rychlé? Zkuste třeba italské špagety carbonara anebo obyčejná smažená vejce s bramborem a zeleninou. Mimochodem, už jste slyšeli o bílé ředkvi s vejcem? Ředkev nastrouhejte, osmažte na pánvi až pustí vodu a přidejte vejce. Míchejte, dokud se neutvoří vaječná směs a podávejte. Vidíte, nic na tom není!

Vývary jsou alfa a omega

Poctivý vývar je v kuchyni zásadní. Využívá se totiž v mnoha receptech jako dochucovací přísada, a když pro něj zrovna nemáte využití, můžete si ho uložit do mrazáku na horší časy. Takový vývar vůbec není jen tak ledajaké jídlo. Když jej správně naservírujete, budete mít plnohodnotný oběd. Uvařte si vývar podle vašeho oblíbeného receptu a následně do něj můžete vmíchat brambory, pohanku nebo dokonce (a to moc doporučujeme) do něj přihoďte uvařené čínské nudle. Mohou být pšeničné i rýžové. Ochuťte sójovou omáčkou a delikatesa je na světě.

K TÉMATU  7 vánočních filmů, které vyplní vánoční čas strávený s rodinou

Klasika je taky rychlovka

A pokud stále žijete v představě, že tradiční česká jídla vám zaberou spoustu času, tak jste na omylu. I tento oběd může být rychlý. Samozřejmě záleží, jaký recept si vyberete a jak k němu přistoupíte. Knedlo vepřo zelo s domácími knedlíky vám zabere opravdu času spoustu. Ale když slevíte ze svých požadavků a přidáte k masu kupované zelí a kupovaný knedlík, stačí dát jen maso do trouby. A trouba přece peče sama. Zkuste také pečené hovězí s bramborem a zeleninou nebo vejce s koprovou omáčkou.

Tipy na závěr

Pokud je vaším snem být v kuchyni opravdová hvězda, která všechno zmákne a hlavně jí to jde od ruky, následujte naše ověřené rady. Především je dobré, naučit se správně a rychle krájet. Budete se divit, je to trochu kumšt, ale jakmile na to přijdete, bude se vám hned pracovat rychleji. Taky dost pomáhá, mít spoustu věcí předem nakrájeno a zamrazeno v mrazáku. Zeleninu používáte dennodenně, a tak se vám určitě vyplatí jen natáhnout ruku do šuplíku pro to, co zrovna potřebujete. Závěrem nezbývá než popřát dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a zdravý oběd: masová kapsa se žampiony

Oběd nebo večeře z jednoho pekáče: Fantastické masové kuličky s bramborami a zakysanou smetanou!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zázvor je v podstatě všelék. Jakmile cítíme příznaky nachlazení, je dobré po něm sáhnout a uvařit si z něj čaj, zlepšuje také trávení a využívá se v orientální kuchyni, kde se cení zase jeho výrazná chuť. Snad všichni známe zázvor čerstvý, ale i sušený nebo ve formě koření. I když nám zcela jistě prospívá, nic se nemá přehánět, a i zázvor může být někdy nebezpečný. Kdo by si na něj měl dávat pozor a v jakých případech skutečně škodí?
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?
Léto se rychle blíží a s ním přichází i doba infekcí močových cest, které trápí nejednu ženu. Jakmile se objeví první nepříjemné příznaky, začněte okamžitě jednat. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle i následnými recidivami. Máte-li k těmto potížím sklony, předcházejte jim!
Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?
Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Vánoce jsou pomalu za dveřmi, a přestože právě tohle období představuje svátky hojnosti, zejména letos mnozí z nás hledají způsoby, jak nějakou tu korunu ušetřit. Ať se však snažíme sebevíc, pokud chceme Vánoce slavit, vždy to nějaké peníze stojí, ovšem i tak se dají najít skulinky, díky kterým naše peněženka zaplesá radostí. Jak a na čem nejvíc ušetřit?
Teploty se konečně začínají zvedat a léto se nezadržitelně blíží. Pokud si letos budete chtít užít koupání, pak nejspíš budete muset do řeky, rybníku či vodní nádrže. Jenže jejich čistota a mnohdy také studená voda vám mohou následně přivodit nepříjemné patálie. Zvláště jste-li náchylní k tzv. letním problémům, měli byste udělat vše pro to, abyste se jim vyhnuli. Soutěžte tak s námi o balíček doplňků stravy Naturevia, který vám v tom pomůže.
V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.

Výběr článků

Opálená pokožka s rovnoměrným bronzovým tónem je již několik let na vrcholu popularity. Zejména v létě, když na sobě nosíme jen několik kousků oblečení, se chceme pochlubit krásně opálenou pokožkou. Zkrátka jako bychom se právě vrátili z dovolené strávenou na exotickém ostrově! Jenomže mnoho z nás se sluníčku vyhýbá, často kvůli škodlivému vlivu ultrafialového záření. Jak tedy docílit opálené pokožky bez opalování?
V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Tyhle zapletené účesy ocení spíše mladší generace. Všechny jsou hotové během minut, takže je můžete mít na hlavě hned, než ráno vyrazíte na autobus.

Nepřehlédněte

Jakmile se začnete s přáteli bavit o tom, jestli doma chovat nějaké zvíře, můžete se dozvědět mnohé. Někteří nesnesou byť jen představu chlupů na koberci, kočky v posteli nebo pravidelného ranního venčení. Někdo si zase naopak neumí představit život bez zvířecího člena rodiny. Pokud byste ale chtěli argumentovat vlivem na vlastní zdraví, závěry výzkumů jsou jednoznačné – domácí mazlíček vašemu zdraví jedině prospěje!
Vánoční dekorace jsou prvkem, který doma vytvoří přesně tu pravou kouzelnou atmosféru. Vlastnoruční výroba má hned několik výhod: ušetříte, budete originální a uděláte si radost. Zkuste se inspirovat jednoduchými nápady a uvidíte, že nejde o nic složitého. O jejich výrobu se můžete podělit i s dětmi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek