Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Stravování podle ročních období: Proč je přínosem pro tělo?

Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
stravování podle ročního období
Jak se stravovat podle ročního období? (foto: 123RF)

25. 11. 2021

25. 11. 2021

Stravování podle ročních období stojí za zvážení. Není žádný pochyb o tom, že kvalitní strava je pro tělo značně důležitá. Představuje zkrátka jakési palivo pro náš organismus, který z ní čerpá vše nezbytné pro svou funkci. Někdy se ale stává, že se nestravujeme tak, jak bychom měli. Buďto máme ve své výživě značné nedostatky (nedodáváme tělu vše potřebné látky), anebo si jednoduše dopřáváme o něco víc, což má za následek přetěžování organismu a následnou nadváhu.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy potřebujete shodit nějaké ty přebytečné kilogramy, zpravidla většinou sáhnete po dietě, která je v danou chvíli rychlá a účinná. Ovšem zcela nejlepší je samozřejmě nastavit si své stravování tak, aby bylo dlouhodobé, kvalitní i efektivní a stalo se vaším novým životním stylem.

Má to ostatně řadu výhod. Vy tělu dodáte, co potřebuje, a ono vám na oplátku předá patřičné zdraví a ideální váhu. Možností, jak takový nový životní styl získat, je celá řada. A právě mezi nimi nalezneme také stravování podle ročních období, které, přestože v podstatě patří až k historickému trendu, má rozhodně co nabídnout. Pojďme se proto na něj podívat o něco blíž.

Stravování podle ročních období je inspirované minulostí

Každé období nám dokáže nabídnout vždy něco jiného. Zatímco v létě nám na zahrádkách rostou krásné borůvky, na podzim je ideální čas vyrazit do lesa a posbírat lahodné houby. Nástupem moderní doby se ale trochu výhody jednotlivých období začaly prolínat. Pokud máte právě teď, kdy už venku vlastně nic neroste, chuť na sladké maliny, stačí jen zajet do obchodu.

Vždy je tam najdete. Naši předci ale takové výhody a možnosti jako my jednoduše neměli. Neexistovalo žádné rychlé občerstvení, ani supermarkety nabízející červené jahody uprostřed zimy. Museli si zkrátka vystačit s tím, co příroda v tu chvíli byla schopná dát (případně, co si dokázali sami vypěstovat nebo ulovit) a z toho dokázali pro sebe vždy vytěžit co nejvíc. A dost možná v jádru byli i mnohem zdravější a vitálnější než my, v době neomezených možností.

Ostatně my právě nyní jíme především upravené, konzervované a chemicky upravené potraviny, které našemu zdraví zrovna neprospívají. Jak je tedy zřejmé, stravování podle ročních období má své hluboké kořeny právě v historii a i dodnes v sobě ukrývá jisté kouzlo a především smysl z hlediska přínosů pro naše zdraví. I my se dnes stále můžeme spolehnout na přírodu a na to, co je zrovna schopná nám dát. Nutno také podotknout, že dnešní stravování podle ročních období efektivně navazuje na smýšlení tradiční čínské medicíny. 

K TÉMATU  Vidíte dobře? Sklivcové zákalky vám dokážou znepříjemnit život

Proč má stravování podle ročních období smysl?

Stravování podle ročních období vychází z přesvědčení, že venku vždy zrovna roste to, co naše tělo v danou chvíli potřebuje. Ostatně má to svojí logiku. V parných letních dnech naše tělo ze všeho nejvíc potřebuje ochlazení, proto právě v tuto dobu kolem sebe najdeme dost ovoce a zeleniny, které se pyšní chladivým a neutrálním charakterem.

Naopak v zimě už ochlazení nepotřebujeme, ze všeho nejvíce naše tělo prahne po zahřátí. Právě proto v tuto dobu obvykle vsázíme na kořenovou zeleninu a podzimní typy ovoce, které dokážou organismus hezky zahřát. Všechno se zkrátka děje za nějakým účelem a ostatně ani tohle není jen samo sebou. Jak by v rámci jednotlivých ročních období měla být navržena skladba jídel?

Jaro

Zejména na jaře potřebuje náš organismus načerpat dostatek síly a energie, probudit se na další nastávající období. Strava by měla být lehká, avšak dostatečně výživná. Zároveň by měla mít pro organismus pročišťující funkci, tedy lehce detoxikační. V tomto ohledu pak platí, že kvalita znamená víc, než kvantita. V jarním období je proto důležité zaměřit se na tyto potraviny:

Nejvhodnější úprava potravin: dušení

  • Zakysané mléčné výrobky
  • Luštěniny – zelený i žlutý hrách, tofu, bílé fazole, sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina – veškerá zelená zelenina (čerstvá nebo nakládaná), kyselejší zelenina
  • Obiloviny – vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, bulgur, pšenice, žito, kroupy
  • Bylinky – zejména šípek, sléz a meduňka

Léto

Letní jídelníček by měl být lehký, nenáročný na přípravu a s minimálním obsahem soli a pikantního koření, které zbytečně organismus zahřívá. Zejména v létě je třeba odlehčit tělu z hlediska trávení, proto se říká, že letní strava by měla být převážně složená z lehce hořké chuti. Strava by zároveň měla obsahovat přirozeně se vyskytující cukry, nezbytným doplňkem je také zvýšený příjem tekutin.

Zajímavé je, že v kontextu s ochlazováním ovšem není vhodné mražené ovoce, ledové nápoje nebo třeba zmrzlina. Je totiž důležité zaměřit pozornost k přirozeně chladivým potravinám, nikoli však k uměle vytvořeného chladu. Ten totiž v návaznosti na organismus způsobuje stahující účinky vyvolávající zadržování tekutin uvnitř těla.

Nejvhodnější úprava potravin: grilování, převážně pak studená nebo krátce tepelně upravená strava

  • Grilované maso
  • Luštěniny – čočka, fazole, hrách a tofu
  • Zelenina a ovoce – listová zelenina, všechny druhy salátů, ředkvičky, brusinky, čekanka, kedlubna, čínské zelí, meloun
  • Obiloviny – rýže, jáhly, amarant i kukuřice
  • Bylinky a koření – především oregano, kakao a muškát
K TÉMATU  První den v práci. Trému nechte doma a na vše se ptejte. Na co se připravit při nástupu do zaměstnání

Pozdní léto

Během stravování podle ročních období je důležité také pozdní léto, které je mezičlánkem léta a podzimu. I přestože se zdá, že mezi všemi obdobími je to prvek tak trochu navíc, nenechte se zmýlit. Právě tato etapa představuje důležitou část celého stravování, představuje střed celého roku. Je to vlastně okamžik, kdy čerpáme úrodu z lidského života, který si dokážeme užívat.

Nejvhodnější úprava potravin: krátké vaření

  • Mléčné výrobky
  • Luštěniny – sójové boby, cizrna, fazole, tofu
  • Zelenina – zejména cibule, květák, dýně, zelí, tuřín, mrkev, kedlubna, jablka, hrušky
  • Obiloviny – jáhly, sladká rýže, quinoa, kukuřice
  • Pochutiny – mandle, rozinky, vanilka, med, přírodní oleje

Podzim

Během podzimu je třeba tělo náležitě připravit na zimní období. Organismus je potřeba pomalu zahřívat a podpořit ho v tom, aby v těle začalo proudit co nejvíc energie. Právě proto je velmi vhodné zaměřit pozornost k pikantnějším potravinám.

Nejvhodnější úprava potravin: zapekání, pečení

  • Maso, sýry
  • Luštěniny a obiloviny – rýže, pšeničné maso, bílé fazole, čočka
  • Zelenina – veškerá kořenová zelenina i nakládaná zelenina
  • Bylinky a koření – například zázvor, máta, chilli, paprika

Zima

Během zimy dochází v rámci organismu k velkému útlumu a poklesu energie. Najednou máme více tendenci šetřit svou energie, více odpočíváme, celková aktivita se snižuje, proto také dochází k poklesu tělesné teploty. O to víc je důležité dopřát organismu zahřátí a chránit ho pomocí vhodných jídel, aby následné jaro opět došlo k probuzení a nastartování organismu. Naprostou jedničkou z hlediska stravy jsou obecně polévky, pečená a vařená jídla s dostatkem soli pro optimální udržení tekutin v těle.

Dle tradiční čínské medicíny je chybou, pokud si právě v zimě dopřáváme exotické ovoce pro dodání nezbytných vitamínů. Ve skutečnosti však takové ovoce tělo ochlazuje (i přesto, že se má zahřívat) a tím může dojít k výkyvům v rámci metabolismu. Potřebné vitamíny totiž tělu dokážeme dodat i s typicky zimním jídelníčkem bez nutnosti chladivého efektu dovezeného ovoce. 

Nejvhodnější úprava potravin: pečení, vaření, dušení

  • Všechny druhy ryb
  • Luštěniny a obiloviny – sója, barevné fazole, pohanka, rýže, kroupy
  • Zelenina – kořenová zelenina, zelí, sušené houby, lilek, tužší zelenina, nakládaná zelenina, jablka, sušené švestky, hrušky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nakupování dárků přes internet roku od roku roste. Co nesmíte přehlédnout, aby vše proběhlo hladce a hlavně včas? Dodržujte následující rady!
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.
Dekorace k Vánocům prostě patří. Adventní věnec se svíčkami na stůl, ale krásné vánoční věnce můžete zavěsit kdekoli, třeba na dveře nebo na okno. Právě ty si můžete prohlédnout v galerii.
Právě ložnice bývá místem, kde ukládáme většinu svého oblečení a jiných drobností, tedy pokud nemáte šatnu. Z toho důvodu je důležité dát si při výběru šatní skříně záležet, aby vyhovovala vašim potřebám. Další úložný prostor navíc můžete přidat díky komodě, která se skvěle hodí nejen do ložnice.
Moderní doba si žádá neustálý vývoj v péči o pleť a každá moderní žena pravidelně sleduje nejnovější trendy v oblasti kosmetiky. Je ultrazvuková špachtle vážně takový zázrak, který představuje revoluci v péči o pleť, nebo se z ní stane jen lapač prachu na dně nočního stolku?
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Pohyb v těhotenství nepřispívá pouze k udržování optimální hmotnosti maminky. Mnohem důležitějším faktem je to, že jde o významný faktor pro udržení celkové tělesné kondice, dále podporuje srdeční funkci, zachovává pružnost cév a navíc je důležitý pro zachování správného držení těla.
Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Spousta lidí je se svým životem nespokojená. Někomu se nelíbí postava, jinému nos, další si stěžuje na vztah, který prožívá. Proto se většina z nás ubírá k brouzdání na Instagramu, který je doslova zahlcen perfektními fotografiemi života jiných lidí. Mnoho influencerů se ale tomuto „trendu sociálních sítí“ snaží postavit a ukazují také pravou realitu než tu vysněnou. Jednou z takových influencerek je Bree Lenehan.

Výběr článků

S příchodem teplejšího počasí všichni začínáme spřádat plány na dovolenou. Bez ohledu na to, kterým směrem se vydáme, potřebujeme oblečení, které nám zajistí pohodlí a umožní nám si naplno užívat kouzla léta. Zajímá vás, co bude v létě 2022 v kurzu? Plážová móda v této sezóně, to je mnohem více než pouze plavky. In jsou stylové pokrývky hlavy, originální sluneční brýle a plážové oblečení, které můžeme nosit nejen na pláž. Trendům kralují čerstvé, zářivé barvy a decentnější pastelové tóny. Nechybí ani vzory: námořnické pruhy, květinové vzory či potisk s tropickým motivem.
Podzim je tady a s ním přichází chladnější dny, barevná příroda a tajemné svátky jako Dušičky a Halloween. Dny se zkracují, příroda se mění, a my cítíme pomalé uklidnění tohoto magického období
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…

Nepřehlédněte

Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek