„Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zamražování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg.
Nestačí ale jen změnit jídelníček, je nutné se očistit také zevnitř. To, co v sobě máme za 40 let života nastřádané, za pár dní samo nezmizí. „Nejen v rámci detoxikačních procedur doporučuji zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce, zeleniny a raw stravy. Nezatěžuje organizmus jako strava vařená a plná živočišných surovin. Většinou zhubneme, jídlo nás doplní energií a vitalitou a často i pročistí. Začněte klidně postupně, alespoň jedním „zeleným dnem,“ vyzívá odborník.
Jednoznačné výhody raw stravy
Zní to až neuvěřitelně, že jiný pohled na jídlo a stravování může mít až tak pozitivní vliv na člověka jako celek, na váhový úbytek v desítkách kilogramů, zlepšení a nabytí ztracené imunity, uzdravení se z různých kožních onemocnění, alergií, zkrátka „sbohem všem lékům“. Výhody jsou i ekonomické, ušetříte za plyn či elektriku. Příprava salátu, umixování smoothie, dipu, omáčky či pomazánky zabere pár minutek a spotřeba elektřiny je minimální. Nespornou výhodou je jednoduchost přípravy. Velikou výhodou raw stravy (pokud to ovšem s množstvím sami nepřeženete) je, že se po jídle necítíte unavení a nemáte potřebu si odpočinout a dát si „20“. Naopak, raw strava nezatěžuje tělo. Nabije vás energií.
Krátkodobě neuškodí…
„Krátkodobě rozhodně neuškodí, spíše naopak. Ne nadarmo se jí říká živá. Může vám pomoci například s pročištěním těla, imunitou, zvýšením energie a celkově se cítit lépe,“ říká Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl. Syrová strava v dostatečném množství je rozhodně neopomenutelnou součástí každého zdravého jídelníčku. Vyvážený jídelníček by však měl ideálně obsahovat jak syrové, tak i vařené jídlo, které je mimo jiné lépe stravitelné. „Pokud jste si RAW zamilovali, jste aktivní, jíte pestře a bedlivě si hlídáte příjem všech živin, pevnému zdraví se můžete těšit i nadále. Spíše bych však doporučila krátkodobé stravování pouze syrovou stravou – například týden, jeden den v týdnu či tzv. “raw till 4” neboli příjem syrové stravy do 4 odpoledne a večer lehká ale výživná, nejlépe veganská večeře,“ říká Marta Svačinová.
Nedostatky syrové stravy
Nevýhodou je rovněž podle odborníků určitě i nátlak okolí. Přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo musíte často vysvětlovat, proč s nimi nejdete na „normální“ oběd nebo večeři do restaurace. Slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. A je důležité si uvědomit, že mozek vnímá jablko jako svačinu, ne plnohodnotné jídlo jako je oběd nebo večeře.
Jezte sezónně
„V našich zeměpisných šířkách bych RAW stravování doporučila v těch ročních obdobích, kdy je k dostání lokální syrová strava. Dovážená zelenina a ovoce, která plní regály obchodů zejména v chladnějších měsících, nebývá zrovna nejčerstvější, nejchutnější, a ani nejzdravější. Nehledě na vyprodukované emise a negativní dopad na přírodu, které se s převozem přes celou planetu neodmyslitelně pojí,“ upozorňuje Marta Svačinová a pokračuje: „Při dlouhodobém příjmu pouze RAW stravy hrozí nedostatek vitamínu B12, vápníku a bílkovin“.
Jarní detox a detoxikační kúry by měly sloužit spíše jako restart vašeho jídelníčku, ideálně i přístupu k pohybu, a vy byste i po jejich ukončení měli ve zdravém stravování pokračovat. Jen tehdy pro vás mohou mít skutečně přínos.