Echinacea
Co funguje na podporu imunity? Kouzelná rostlina echinacea! Známá také jako třapatka je z hlediska posílení imunity velmi cennou bylinkou. Nejenže potěší každého milovníka rozkvetlých zahrad a záhonů, ale také je velkým pomocníkem v oblasti lékařství. Existuje několik druhů echinacei, avšak v léčitelství je nejvíce používaná echinacea purpura – nachová nebo také purpurová.
Třapatka nachází uplatnění při léčbě infekcí močových a dýchacích cest, při nemoci z nachlazení a kožních onemocněních. Tato rostlina má schopnost podporovat imunitní systém. Další účinné látky, které třapatka obsahuje, jsou silice, kyselina kávová a vinná, polysacharidy a jiné cenné látky.
Echinacea je k dostání v mnoha různých podobách – například sušená, extrakt, tobolky, mast, ale také v podobě sirupů, které jsou chutné, což značně usnadňuje podávání těm nejmenším dětem.
Rakytník
Také rakytník je v posledních letech vyhledávanou rostlinou na podporu imunity, která je typická svými oranžovými a trpkými plody. Právě ony se mohou pochlubit blahodárnými účinky na lidské tělo. V České republice je hojně pěstovaný rakytník řešetlákový.
Z dlouhého seznamu vitamínů obsažených v rakytníku stojí za zmínku vitamín B9, který podporuje krvetvorbu a růst i vývoj plodu miminka. Dále hojně obsažený vitamín C, jež je nezbytný k životu a udržení zdraví. Bohatě zastoupený vitamin D v plodech rakytníku přispívá ke správnému vývoji a růstu kostí. A v neposlední řadě vitamín E, který je velmi důležitým antioxidant.
Zpracování rakytníku má mnoho podob. Z bobulí lze připravit sirup či džem nebo je možné plody usušit, rozemlít a užívat denně jednu lžičku s medem. Listy jsou vhodné k přípravě netradičního rakytníkového čaje. Nejvíce účinných látek dodáte svému tělu při konzumaci čerstvých plodů bez jakékoliv úpravy.
Hlíva ústřičná
Na první pohled nepříliš vábná, ale přesto jedlá houba s léčivými účinky. Vyhledávaná mimo jiné pro své protizánětlivé účinky. Hlíva je vhodný přírodní doplněk stravy při virových onemocněních, ekzémech a popáleninách. Konzumace hlívy příznivě ovlivňuje i tvorbu červených krvinek a hladinu cholesterolu. Pravidelné užívání hlívy ústřičné pomáhá předcházet infekcím, zmírňuje průběh nemoci a celkově zlepšuje odolnost proti onemocnění.
Zázvor
V indické a čínské kuchyni hojně používané koření žluté barvy, známé svou velmi výraznou aromatickou chutí. V některých zemích důležitá přísada do pečiva, limonád i piva a v českých domácnostech velmi oblíbená přírodní pochutina, kterou v zimních měsících nakupuje do zásob jako prevenci před nachlazením mnoho hospodyněk.
Ve všech úpravách, ať už čerstvý, sušený, nakládaný nebo vařený, působí blahodárně na lidské zdraví. Zázvor je velmi ceněnou pochutinou hlavně pro své protizánětlivé a antibakteriální účinky. Léčí rýmu, chřipku, podporuje hubnutí a krevní oběh a dokonce zpomaluje určité druhy rakoviny.
Pomáhá od žaludečních a těhotenských nevolností. Pokud dáváte zázvor dětem je však vhodné řídit se radou: méně je někdy více. Při užití většího množství se mohou projevit i vedlejší účinky zázvoru, které nejsou mezi lidmi příliš známé. Některým lidem vyvolává bušení srdce, pálení žáhy a zažívací potíže. Proto je zázvor dobré užívat opravdu jen v omezeném množství.
Nedoporučuje se jeho užívání diabetikům nebo lidem, kteří užívají léky na srdce.
Kozí kolostrum
Nakonec si blíže představíme přírodní produkt s názvem kozí kolostrum, známé také jako mateřské mlezivo. Kolostrum je velmi cenná látka, která se tvoří u matek (nejen těch lidských) těsně po porodu. Je to nesmírně důležitá látka výrazně působící na rozvoj imunity dětí. I proto se miminka přikládají matce k prsu ihned po narození.
Nedostatek této látky může zapříčinit slabý imunitní systém a následně náchylnost k onemocněním. Obsahuje vysokou koncentraci imunoglobinu, je bohaté na proteiny a lipidy. Látek obsažených v kolostru je velké množství. Za zmínku stojí minerály, vitamíny i cytokiny. Látky jsou obsažené v kolostru v malé koncentraci, ale nejdůležitější je celkový vliv prospěšných látek. Proto je kolostrum považováno za jedinečný přírodní produkt.
Kolostrum je díky doporučení lékařů stále vyhledávanějším doplňkem stravy nejen pro svůj cenný obsah, ale i díky šetrnému způsobu zpracovávání sušením mrazem, které uchová maximum aktivních látek v kolostru. Nejčastěji se s kolostrem setkáte ve formě prášku. Kolostrum se vyznačuje krémově bílou barvou a jedinečnou mléčnou chutí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu