Arašídy jsou potravinou bohatou na tuky, s nízkým obsahem sacharidů a se štědrým množstvím bílkovin. I přes obsah tuku se arašídy a arašídová mouka nachází jako vítaná potravina v některých dietách. Mají sice více tuků, ale velice rychle zasytí, a proto jich stačí ke konzumaci velmi malé množství.
Arašídová mouka se získává rozemletím opečených semen podzemnice olejné, které jsou oblíbené pro svou chuť a výborné nutriční vlastnosti. Mouku si lze zakoupit v prodejnách a e-shopech se zdravou výživou anebo si ji z oříšků vyrobit doma. Mouka má podobně jako celé arašídy trochu mastnou, ale velice jemnou a příjemnou chuť.
O arašídech
Arašídy jsou luštěninou, přestože jsou v prodeji označované jako oříšky. Pocházejí z Jižní Ameriky. Běžně jsou nabízené v sortimentu se sušeným ovocem, vlašskými ořechy, lískovými oříšky a mandlemi. Arašídy mají tu zvláštnost, že rostou pod zemí. Oplodněné květy na šlahounech se stočí směrem k půdě, až se dostanou dovnitř a tam začnou tvořit své plody.
Nejvíce arašídů se vyprodukuje v Číně, Indii, Spojených státech a top kvalitu představují arašídy z Izraele.
Na trhu se arašídy kupují se skořápkou, nebo bez, přírodní i pražené, slané i nesolené, a dokonce i sladké. Jsou vhodnou svačinkou. Kromě arašídové mouky se prodává také arašídové máslo a olej.
Charakteristika produktů
Arašídy jsou bohaté na prospěšné látky. Obsahují řadu minerálů a vitamínů, bílkovin a vlákniny. Mají příznivé účinky na srdce, snižují hladinu cholesterolu a jsou zdrojem antioxidantů, včetně kyseliny olejové a vitamínu E, které jsou důležité pro zdraví pokožky a vlasů.
Jak se získává mouka
Po pečlivém pročištění semen a pražení se ze získané mouky odstraňuje část mastnoty, protože to zlepší chuť výsledného produktu. Mouku si lze připravit i doma z nesolených pražených arašídů bez skořápek a bez slupek za pomoci mixéru.
100 gramů arašídové mouky má 564 kcal. Obsahuje také železo, vápník, draslík, mangan, niacin, vitamín E, B6.