Není tajemstvím, že červené plody obecně jsou tím nejbohatším zdrojem antioxidantu jménem lykopen. Tento antioxidant je například účinný v boji proti rakovině, což je jeden z největších strašáků ve skříni mnoha z nás. Rajčata však nejsou jenom efektivním bojovníkem proti volným radikálům v těle, které efektivně likviduje, ale umí toho mnohem víc! Proč rajčata jíst?
Snižují krevní tlak
Vysoký tlak je obrovským problémem a velice často se vyskytující zdravotní potíží. I když se jedná o něco, co nijak nebolí, pravdou je, že vysoký tlak způsobuje potíže, které mohou člověka dovést až do rakve. Například může způsobit infarkt myokardu nebo ischemickou chorobu srdeční či jinou kardiovaskulární chorobu.
Nenavratitelně poškozuje cévy v těle, což odnáší právě naše srdce. Kromě kardiovaskulárních onemocnění způsobuje vysoký tlak taktéž poruchy paměti, stojí za zhoršením zraku či selháním ledvin. To je však jen hrstka důvodů, proč s vysokým tlakem bojovat.
Naštěstí nemusíte sahat po předražených, a ne vždy fungujících lécích z lékárny. Stačí, když vsadíte na rajčata, která jsou účinným bojovníkem se zmiňovanou zdravotní trablí. Kromě toho, že rajčata snižují krevní tlak, umí také udržovat správnou funkci nervového a svalového systému.
Pro zdravé oči
V dětství nám rodiče a prarodiče předhazovali především mrkev jako zeleninu, která podporuje zrak. Zapomínalo se však na rajčata, která prospívají našemu zraku stejně jako mrkev. Rajčata v sobě ukrývají důležité minerály, které udržují oči nejen ve zdravé kondici, ale taktéž snižují riziko očních chorob. K vůbec nejčastěji vyskytujícím se očním chorobám patří dnes takzvaný šedý zákal nebo makulární degenerace.
Lékaři také často vypichují antioxidanty jménem zeaxanthin, lutein či lykopen, které taktéž najdeme v rajčatech. Tyto antioxidanty ochraňují oko proti takzvanému oxidačnímu poškození oka volnými radikály.
Proti vysokému cholesterolu
Žijeme v době, kdy je konzumace nezdravých potravin naprosto běžná. Na každém rohu na nás číhá rychlé občerstvení, které stojí za vysokým číslem na váze. S každou přesmaženou a příliš slanou hranolkou či s každou další sladkostí se jen zvyšuje špatný cholesterol v krvi, který má na zdraví člověka opět negativní dopad.
Vysoký cholesterol může způsobovat například mrtvici či infarkt, což jsou velmi vážné kardiovaskulární problémy způsobující i smrt člověka. Naštěstí opět lze vytáhnout na pomoc rajče, které díky svým antioxidantům snižuje vysoký cholesterol, a to dokonce i ve chvíli, kdy je uvařené a nikoli čerstvé.
Pro lepší zažívání
Máte problémy se zažíváním? Trápí vás trávicí potíže? Pak máte další odpověď na otázku: Proč jíst rajčata. Problémy se zažíváním jsou naprosto běžné a dnes také velice časté. Za zácpou nebo naopak za průjmem či jinými zažívacími problémy stojí špatné fungování střev, často také onemocnění (například záněty, hemoroidy, špatné fungování štítné žlázy a další) nebo užívání některých léků.
Vše však lze hravě vyléčit s pomocí rajčat, která umí střeva podpořit. Podle lékařů jsou takzvaným pohonným či hnacím motorem líných střev, a to díky rostlinné vláknině, která se nachází především ve slupce této oblíbené a často pěstované zeleniny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie