Na tom se ostatně shodují i lékaři, kteří jsou toho názoru, že by si měl každý člověk dopřát denně alespoň kousek této oblíbené a lahodné sladkosti. Jak již bylo zmíněno, musí se jednat o vysokoprocentní hořkou čokoládu, která je synonymem kvalitní cukrovinky. Pakliže si budete čokoládu dopřávat, brzy poznáte na vlastní kůži její zdravotní benefity. Jak nám čokoláda prospívá?
Čokoláda prospívá mozku
Proč byste si měli dopřát čokoládu každý den? Proto, že prospívá vašemu mozku. Pokud vás například čeká těžká prezentace v zaměstnání nebo těžká zkouška ve škole, čokoláda bude v takovém okamžiku tím nejlepším parťákem a zároveň pomocníkem.
To ostatně prokázala i nedávná studie notthinghamské univerzity, která zjistila, že se v čokoládě nachází velké množství takzvaných flavonoidů, jež zvyšují proudění krve do klíčových oblastí mozku. Navíc bylo prokázáno, že čokoláda udržuje mozek ve zdravé formě a předchází snížení kapacity mozku v pozdějším věku.
Účinný lék proti kašli
Trápí vás kašel, který vám nedá v noci spát? Nemusíte hned sahat po sirupech, které jsou spíše sladké než léčivé. Raději si dejte kousek skvělé čokolády, kterou schováváte v kredenci. Studie prokázaly, že je to účinný lék v boji proti kašli. Čokoláda totiž obsahuje theobromin.
Theobromin je látka, která umí snížit aktivitu té části mozku, jež je zodpovědná za kašlání. Navíc (v porovnání s běžnými sirupy na kašel nebo jinými léky proti kašli) nemá čokoláda prakticky žádné vedlejší účinky.
Ochrana našich buněk
Proč byste měli čokoládu konzumovat? K jejím zdravotním benefitům patří také to, že ochraňuje buňky v našem těle. Čokoláda je jakousi ochranou proti volným radikálům v těle, a to opět díky zmiňovaným flavonoidům. Jelikož čokoláda chrání buňky před volnými a nebezpečnými radikály, lze také konstatovat, že zpomaluje jejich stárnutí. I proto zařadili odborníci kvalitní hořkou čokoládu mezi superpotraviny.
Pro lepší krevní oběh
S výčtem zdravotních benefitů čokolády ještě zdaleka nekončíme. Za zmínku stojí také fakt, že čokoláda zlepšuje krevní oběh. Stačí, když si dopřejete denně byť jen kousek kvalitní tmavé čokolády. Nejen, že dojde k uvolnění těla, ale mimo jiné se také zvýší pružnost cév.
Čokoláda paradoxně proti diabetu
Na internetu se dočtete o tom, že cukrovku (jakéhokoli typu) způsobuje nadměrná konzumace sladkostí. Jenže není to tak úplně pravda. Tmavá, vysokoprocentní čokoláda totiž vzniku diabetu paradoxně předchází. Jde o jeden z mnoha životních paradoxů, nad kterým zůstává rozum stát a který lékaři neumí odůvodnit.
Na tento zdravotní benefit se přišlo při testování, kdy byla lidem podávána tyčinka s obsahem kvalitní čokolády. A právě těmto lidem se snížila pravděpodobnost vzniku diabetu téměř o polovinu, což je fantastické zjištění!
Pro zdravé srdce
Dalším zdravotním benefitem skutečně kvalitní hořké čokolády je to, že chrání naše srdce. Dokonce nedávný výzkum odhalil, že konzumací hořké čokolády se snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění až o třetinu! A to je skvělé, vezmeme-li v úvahu, že na kardiovaskulární onemocnění se umírá u nás nejvíce.
Čokoláda jako ochrana proti nebezpečným slunečním paprskům
Především během léta se lidé musí chránit před slunečními paprsky. UV záření je velice nebezpečné a může způsobit například rakovinu kůže. Jen málokdo si ale uvědomuje, že sluníčko je rizikem i v jiných ročních obdobích. Pakliže si však budete dopřávat kvalitní čokoládu denně, budete chráněni po celý rok.
Londýnští vědci totiž dokázali, že čokoláda díky svému vysokému obsahu flavonoidů chrání naši pokožku, která tak zvládne vydržet na sluníčku mnohem delší dobu, než se na ní začnou projevovat příznaky opálení.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Nepříjemné chrápání vám nedá spát. Tipy a rady, jak přestat chrápat
Jak se udržet v kondici, i když jste celý den zavřené v kanceláři. Pěstovat dobré zdraví se dá všude