Co jíst? Podle mnoha odborníků, nutričních specialistů a lékařů je velice důležité zamyslet se nad naším jídelníčkem, zejména nad jeho složením. Nemusíme anulovat příjem sladkostí nebo hamburgerů, pokud to milujeme, ovšem tato jídla by se v našem jídelníčku měla nacházet jen střídmě.
Raději bychom měli do jídelníčku zakomponovat potraviny, jež jsou zdrojem vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin, díky kterým se budeme cítit fit a zdraví. Odborníci i lékaři jsou toho názoru, že zejména některé živiny potřebuje naše tělo každý den. Živin existují stovky, přesto se najdou některé, bez nichž tělo nemůže normálně fungovat.
Nepostradatelné jsou vitaminy, a to konkrétně C, B6 a B12
Chceš být zdravý? Jez hodně vitaminů, které najdeš v ovoci a zelenině! Tuto otázku a následnou odpověď jsme především v dětství slýchali poměrně často. Vitaminy jsou pro naše tělo velice důležité, nepostradatelné jsou zejména vitaminy B6, B12 a vitamin C. Tyto vitaminy tělo potřebuje prakticky denně, proto zdroje těchto vitaminů zakomponujte do svého jídelníčku.
Takzvané B-komplex vitaminy (čili vitamin B6 a B12) potřebujeme pro správnou funkci nervů, pro správnou funkci krevního oběhu a pro dobře fungující imunitní systém. Pakliže nemáme dostatek B-komplex vitaminů, zvyšuje se riziko vzniku srdečních onemocnění (především se zvyšuje riziko vzniku mrtvice, na kterou v České republice každoročně umírají stovky, ne-li tisícovky lidí).
Otázkou však zůstává, kde vitamin B6 a B12 najdeme. Zdrojem jsou především celozrnné výrobky, dále také pšeničné klíčky, fazole, taktéž banány nebo kuřecí maso a ořechy.
Co se týče vitaminu C, ten posiluje imunitní systém člověka. Jedná se o antioxidant, který efektivně bojuje proti volným radikálům v lidském těle. Kromě toho stimuluje tvorbu bílých krvinek, taktéž zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, a navíc podporuje vývoj chrupavek a kostí, proto by ho postrádat neměly především malé děti.
A kde vitamin C najdeme? Kromě citrusů se nachází také v brokolici, špenátu, v rakytníku nebo v jahodách.
Ryby jsou zdrojem železa i omega-3 mastných kyselin
Co jíst, abychom byli zdraví a fit? Rozhodně bychom neměli zapomínat na ryby. Rybu, ať už se bude jednat o tuňáka, kapra nebo lososa, zakomponujte do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to totiž zdroj omega-3 mastných kyselin, jež tělo sice potřebuje, ale jež si bohužel nedokáže vyrobit samo.
Ryby jsou navíc zdrojem železa. A právě železo potřebujeme ke správnému každodennímu fungování. Zdrojem železa je také zelenina, dále luštěniny, vaječný žloutek nebo červené maso a kuře.
Bez hořčíku to také nejde
V našem každodenním jídelníčku se nesmí postrádat ani zdroj hořčíku. Hořčík totiž reguluje hladinu cukru, taktéž udržuje funkci svalů a zabraňuje vzniku kardiovaskulárních onemocnění, na které u nás každoročně umírá nejvíce lidí. Hořčík najdete například v brokolici, také v banánech a oříšcích. Zdrojem hořčíku jsou mimo jiné i datle, luštěniny či rozinky.
Listová zelenina jako zdroj kyseliny listové
Co dalšího jíst, abyste byli zdraví? Rozhodně listovou zeleninu, která je zdrojem kyseliny listové. Ta je prevencí nejen rakoviny, ale také srdečních onemocnění a v době těhotenství se podílí na správném vývoji dítěte, u něhož bude právě díky kyselině listové sníženo riziko výskytu vrozených vad.
Kromě listové zeleniny najdete zmiňovanou kyselinu listovou taktéž v celozrnných výrobcích a dále ve fazoli nebo pšeničných klíčcích či jahodách.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT