Pondělí , 25. 11. 2024

Kateřina

Čím nahradit klasickou mouku? Vsaďte na tyhle výživné alternativy

Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
klasickou mouku
Jak nahradíte klasickou mouku? Výběr je tak veliký!

29. 08. 2022

29. 08. 2022

Když vám někdo řekne, abyste ze svého jídelníčku vyřadili klasickou mouku, v první chvíli máte pocit, že nebudete mít přece co jíst? Není to tak. A možná, že teprve až objevíte svět alternativního stravování, objevíte i pravou pestrost a bohatost jednotlivých potravin.

Kde se alternativní mouky prodávají?

Ať už přijdete kamkoli, zpravidla všude už objevíte zdravé mouky, ze kterých připravíte spoustu slaných i sladkých pochoutek. Občas je ale o něco těžší se v jejich přehledu zorientovat a vybrat takovou, která se sladí s vašimi chuťovými pohárky a vašimi nejoblíbenějšími jídly. A abychom vám cestu za ideální moukou usnadnili, přinášíme vám přehled, ve kterém najdete i to, na co jakou mouku použít.

Pro tentokrát však vynecháme proslulou žitnou, špaldovou, ovesnou, ječnou, kukuřičnou, rýžovou nebo pohankovou mouku a okoukneme ty o něco méně známé. A ani ty nejsou zdaleka jediné. 

Mandlová mouka

Jedná se o mouku plnou bílkovin, vlákniny a vitamínů, která vyniká nádhernou vůní a jemně nasládlou chutí. Je bezlepková a vůbec nejlepší je jako hlavní přísada pro pečení koláčů, zákusků, lívanců nebo palačinek. 

Jablečná mouka

Krásně voňavá, přirozeně sladká, bezlepková a plná vlákniny, vitamínů i minerálů. Velmi dobře se s ní pracuje a nejvíce ji oceníte při výrobě dezertů. 

Konopná mouka

Bezlepková mouka, která je po stránce chuti i vůně o něco méně výrazná. Je však plná bílkovin a patří k bohatým zdrojům minerálů a vlákniny. Perfektně se s ní pracuje a naprosto ideální je pro přípravu domácího pečiva, zákusků, slaných i sladkých placek, ale i pro zahuštění polévek.

semínka
Alternativní mouky si můžete doma i vyrobit. Stačí vám kvalitní mlýnek a čerstvé základní suroviny.

Kokosová mouka

Nadýchanou mouku s autentickou vůní kokosů oceníte pro její jemnou chuť. Má vysoký podíl vlákniny a je ideální při low carb dietách. Je to však mouka, která ráda pije, a není od věci ji provzdušnit jinými moukami. Zároveň je nutné počítat s větší spotřebou vajíček, díky nimž bude výsledné těsto kypré. Báječně chutná ve všech sladkých receptech. 

Čiroková mouka

Bezlepková mouka s vysokým obsahem sacharidů a nízkým množstvím bílkovin je ideální volbou pro přípravu pečiva nebo chlebů. Po zpracování je však sušší a méně kyprá, proto je nezbytné použití tuků a kypřičů. 

K TÉMATU  Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

Tapioková mouka

Více než mouku připomíná škrob a skvělým kandidátem je tehdy, pokud pořebujete upéct pečivo nebo zahustit omáčky i polévky. Rychle ztrácí svou schopnost zahuštění, proto ji přidávejte až v závěru vaření.

Cizrnová mouka

Šikovná mouka s oříškovou chutí, která se neztratí při přípravě sladkých i slaných jídel. Je bohatá zejména na bílkoviny a obsahuje řadu vitamínů i minerálů. Výborně se s ní pracuje a vlastnostmi se hodně podobá klasické mouce.

Banánová mouka

Banánová mouka je vyrobená z mladých, nezralých banánů, která je ve světě zdravé stravy poměrně čerstvou novinkou. Dobře se s ní pracuje a mimo jiné je prospěšná pro zdraví – obsahuje minimum cukru, má nízký glykemický index a napomáhá trávení. Nejlépe se uplatní v lívancích, palačinkách i dalších dezertech.

Hrachová mouka

Je dostupná ve variantě zeleného i žlutého hrachu, které jsou vděčné zejména pro přípravu slaných jídel, ale při správné kombinaci si najdou uplatnění u sladkých receptů. Musí však být dodržený vyvážený poměr.

Hrachová mouka je plná bílkovin, řady vitamínů, minerálů i vlákniny, ovšem co se chuti týče, nezapře v sobě náznak luštěnin, který však umí dobře utlumit třeba amarantová mouka.

Kaštanová mouka

Má ořechovou chuť a její předností je vysoký obsah vlákniny. Nejlépe chutná zejména v těstovinách i sladkých pokrmech, jako jsou koláče, lívance a buchty. V jejím případě je ale nutné smíchání s ostatními moukami (třeba amarantovou, kokosovou,…), jinak by se těsto mohlo rozpadat a nemile vás překvapit značnou hořkostí. 

Amarantová mouka

Atraktivní je i amarantová mouka nabitá živinami, která si rozumí s většinou mouk. Chuťově zlehka připomíná oříšky a poměrně dobře se s ní pracuje, ovšem je nutné ji používat s jinými moukami, jinak hrozí, že výsledné jídlo bude tvrdé a nepoživatelné. Celkově se ale hodí pro přípravu slaných i sladkých jídel. 

Bramborová mouka

Bramborová mouka, kterou si mnozí pletou s bramborovým škrobem, je vhodná zejména pro slané základy těst. Výborně chutná v haluškách, plackách, pečivu i chlebu, dobře si ale poradí se zahušťováním. Protože ale absorbuje hodně vody, je nutné ji prokombinovat s jinými moukami. 

K TÉMATU  Bezlepkový koláč: kokosový sen pro podzimní večery

Ostropestřecová mouka

Výtečnou a navíc bezlepkovou mouku, se kterou se skvěle pracuje, oceníte takřka ve všech receptech – ve sladkých i slaných verzích. Hodí se i do tepelně nezpracovaných jídel, tudíž si ji vychutnáte i v pomazánkách, jogurtech, tvarohu, zkrátka kde si jen vzpomenete. I u ní je ale potřeba zkombinovat ji s jinými moukami. A další výhoda? Je plná důležitých vitamínů, minerálů a bohatá na vlákninu, čímž podporuje trávení. 

Sójová mouka

Kromě toho, že zahustí jakékoliv jídlo, je úžasnou náhradou vajíček. Je také hodnotná, co se bílkovin a stopových prvků týče. Její nevýhodou je silně luštěninová chuť, kterou ale efektivně utlumíte třeba amarantovou moukou. 

Lněná mouka

Přirozeně bezlepková, krásně hnědá a chuťově zajímavá, s jemně oříškovým náznakem. Taková je lněná mouka, která dobře absorbuje tekutiny. Oceníte ji zejména při zahušťování. Je cenná pro vysoký obsah proteinů, vlákniny i řady minerálů. Kromě toho se hodí do teplé i studené kuchyně. Snadno s její pomocí připravíte kaše, jogurty, míchané nápoje, ale i koláče a pečivo. 

koláč
Napadlo vás někdy vyzkoušet lněnou mouku na přípravu koláče?

Jáhlová mouka

Dobře se pracuje také s jáhlovou moukou, která má sympatickou chuť i vůni. Atraktivní je i po výživové stránce – obsahuje hodně vitamínů B i spoustu dalších minerálů a vlákniny. Hodí se nejen pro přípravu kaší, koláčů, placek, ale uplatníte ji i při přípravě slaného pečiva.

Quinoová mouka

Hodně živin obsahuje také quinoová mouka, která má lehce oříškovou chuť. Nejlépe chutná v kombinaci se sladkými potravinami, ovšem nic nezkazíte, pokud ji použijete na zahuštění.

Jak vidíte, nahradit klasickou mouku nějakou alternativní variantou není náročné. Výběr produktů je dnes již opravdu pestrý. Možná bude chvíli trvat, než najdete ideální kombinace a způsob užití, ale když tomu dáte trochu času, vaše zdraví vám to vrátí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bezlepkové stravování: Co obsahuje a je pro každého?

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Zdroje článku:
https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/zdrave-mouky-jako-nahrada-za-tu-bilou-ktere-pouzit/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Třešně a višně jsou jedny z nejčastěji pěstovaných ovocných stromů na pozemcích a zahradách u rodinných domků. To není překvapivé, protože všechny odrůdy třešní jsou chutné, zdravé a ideální pro konzumaci přímo ze stromu. Stojí za to zjistit, jak tuto rostlinu správně pěstovat a jak vybrat nejlepší odrůdy třešní, které každoročně poskytnou bohatou úrodu. Řekneme vám také, jaká může být cena třešní a kde je nejlépe koupit.
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?
Den matek, který připadá na druhou neděli v květnu, je příležitostí k oslavě mateřství. Leoš Mareš, známý český moderátor, se rozhodl tento svátek oslavit zveřejněním videa na sociálních sítích, kde přeje své mamince vše nejlepší. Jeho příspěvek rychle získal pozornost a přilákal mnoho reakcí od jeho sledujících.
Umělecký svět znovu smutní. Ve věku 77 let po těžké nemoci zemřel Vlastimil Harapes. Tuto informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla, Tomáš Staněk.
Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.
Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
Vzrostlý strom přímo v obýváku? Stromy v interiéru nejsou zrovna tradiční výzdobou, přesto se najdou tací, kteří mají kus přírody přímo u sebe doma. Budova musí většinou s takovým nápadem počítat už od začátku stavby, ale potom se můžete pochlubit skutečně originální dekorací, na kterou budou návštěvy koukat s otevřenou pusou. Zeleň uklidňuje a prospívá, takže na vás bude blahodárně působit každý den.

Výběr článků

Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Vaše dítě odmaturovalo a na vysokou školu ho nevzali. Mělo by si najít zaměstnání. Jenže by rádo mělo ještě poslední prázdniny. Jste rozvedená a jeho otec mu řekl, že od června přestává platit výživné. Je to správné? Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti? A má dítě právo na poslední prázdniny?

Nepřehlédněte

A. G. house v Sondriu stvořil architekt Rocco Borromini. Moderní dům stojí na úpatí Alp na okraji údolí Valtellina a nabízí panoramatický výhled do všech světových stran. Stavba vznikla jako spojení původní stodoly s novostavbou, a drží se hlavní myšlenky, kterou je čistý a vzdušný prostor. Ten je charakterizovaný střídáním masivního dřeva a bílých stěn. Dominantní jsou velká panoramatická okna a použití tradičních materiálů, které korespondují s místní alpskou architekturou.
Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek