Sobota , 12. 07. 2025

Bořek

Barman roku Jiří George Němec: „Vím, co ženy chtějí!“

30. 08. 2017

Jiří George Němec je barmanem tělem i duší. Nechybí mu nadšení, pozitivní energie, ale především láska k oboru a touha neustále zkoušet něco nového. A to nejen v míchání drinků, ale i v osobním životě. Také proto se v Austrálii stal Barmanem roku, působil v Šanghaji a nyní je celosvětovým ambasadorem Becherovky. Jeho koktejly můžete ochutnat i vreálu. Povíme vám, kde a kdy. Trochu jsme ho pro vás vyzpovídali. 

Jak se člověk stane barmanem? Nedokážu si představit, že je to povolání, které si člověk vysní třeba v pubertě a rodiče ho v jeho zálibě k alkoholu podporují.

To byste se divila. Hodně mých kolegů barmanů už třeba v pěti letech vědělo, že mixování drinků bude jejich budoucnost. Je ale pravda, že jejich rodiče například vedli restauraci nebo měli vinice či jinou výrobnu alkoholických nápojů.

Vy jste z jižní Moravy, znamená to tedy, že do této skupiny spadáte?

Ne, sice pocházím z vinařského kraje, ale moje rodina v tomto byznysu nepodniká. Takže jsem šel klasickou cestou – začal jsem studovat hotelovou školu. Na ni student projde celým hotelem. Je na recepci, v kuchyni, řeší ekonomiku v restauraci i bar. A poslední zmiňovaný mě chytl nejvíc. Věděl jsem, že nechci být finančním ředitelem hotelu, protože to by dopadlo špatně. (smích) Nechtěl jsem sedět někde v kanceláři. Takže barman byla jasná volba.

Jak se ze studenta stane profesionál?

Začal jsem pracovat v koktejlových barech, vystudoval jazykovou školu a odjel do zahraničí. Konkrétně do Austrálie, kde jsem nakonec zůstal devět let. Prožil jsem samozřejmě úspěchy i neúspěchy, tak jako každý, kdo začíná. Ale v roce 2004 jsem se stal australským barmanem roku. O tři roky později jsem otevřel vlastní podnik a za něj jsme získali ocenění. Tyto mezníky mě vždycky nabyly energií, že být barmanem není jenom dřina a práce do čtyř do rána. Viděl jsem, že lidi ocení kvalitní produkt a já jsem schopný jim ho nabídnout.

Proč jste v Austrálii nezůstal? Evidentně jste si vybudoval jméno.

Po devíti letech jsme si s tehdejší přítelkyní položili otázku: „Chceme ještě žít v Austrálii?“ Od toho, abychom se stali občany, nás dělil jeden rok. Váhali jsme, co dělat. A v momentě, když váháte, tak nemá smysl do něčeho tak velkého jít. Také jsme nebyli připravení se usadit, postavit dům a zasadit strom. A najednou přišla nabídka z Číny, ze Šanghaje. Takže jsme po ní hned skočili a vydali se do Asie.

V tu dobu vás ale také, pokud se nemýlím, kontaktovali z Becherovky.

Ano, Becherovka měla totiž v té době distributora v Číně. Takže jsem velmi rád kývl na spolupráci, jelikož mám k tomuto českému tradičnímu likéru velký vztah. Práce po chvíli začala přesahovat hranice Číny, začal jsem vymýšlet nové koncepty, jak Becherovku v očích veřejnosti omladit. Vymýšlel jsem nové receptury koktejlů. A další a další. Až jsem čím dál víc a víc času trávil při přeletech z Číny do České republiky, takže jsem se nakonec přestěhoval zpět do Čech a stal se oficiálním ambasadorem.

K TÉMATU  Připravujete se na nepříjemné jednání. Neprojektujte si předem ty nejhorší varianty a najděte nejlepší řešení

Jaký je rozdíl v tom, jak vnímají lidi Becherovku u nás a ve světě?

Rozdíl je v tom, že u nás Becherovka vždy byla. Je tu s námi už 210 let a od chvíle svého vzniku byla součástí barové nabídky v každé restauraci, hospodě či klubu. Lidé si ji vždycky mohli dát. Po sametové revoluci ale přišel ze západu boom nových alkoholických značek a Becherovka se tak trochu dostala do pozadí zájmu. Lidé chtěli přirozeně ochutnat něco nového a na tom není nic špatného. V zahraničí je to přesně naopak. Becherovka je pro ně krásnou malou značkou s tradicí, kterou obdivují.

I u nás se už ale lidé opět vrací k tradicím.

V posledních letech si lidé opět začínají uvědomovat své tradice, vrací se k nim. Najedou jsme opět hrdí na náš původ, chceme nakupovat na trzích českou zeleninu a ovoce, zajímáme se více o kvalitu a bio produkty. A do toho skvěle zapadá právě Becherovka, která je tradiční, česká a bio.

Vaší hlavní pracovní náplní je vymýšlet nové koncepty koktejlů. Jak vůbec člověk začne?

V praxi u jakéhokoli alkoholu začnete tak, že se podíváte na jeho složení a pak se jednotlivými přísadami snažíte vytáhnout jeho chuť. Pak už barman přirozeně staví drink.

Beton je českým národním drinkem. Bylo těžké vymyslet nové variace koktejlů ze stejného alkoholu, které by mu mohly konkurovat?

Beton funguje skvěle nejen v barech, ale i na festivalech. Proto jsem se jednou rozhodl vymyslet takzvaný twist na Beton z dobře dostupných ingrediencí, které by si mohli lidé či barmani koupit kdekoli v Česku. Vznikl tak Beton Redtone, kde je základ mimo jiné tonik s červeným vínem a zakápnutý kapičkou bezinkové šťávy. Pak je naší další komoditou pivo. Takže jsem vymyslel twist na Beton s pivem Pretzel BB, kde spolu skvěle funguje Becherovka, tonik, pivo a pár kapek citronové šťávy. Takže pokud máte doma Becherovku a tonik a chcete zkusit něco nového, tyto koktejly nejsou vůbec složité.

Svět si za léta už zvykl na drinky, které si zákazníci objednávají neustále dokola. Myslím tím například Cuba Libre, Mojito, Margarita, Cosmopolitan a další. Je pro vás jako pro barmana těžké tyto známé drinky nahradit něčím novým, nebo to vůbec není váš cíl?

K TÉMATU  Rozhovor s Petrou Janů. Jaké byly začátky kariéry a co jste ještě nevěděly?

Základ světového a českého barmanství se staví na takzvaných koktejlových rodinách. Do jedné rodiny patří například Martiny a do druhé Cuba Libre. Na těchto základech se pak staví nové drinky. Zájem lidí hodně podléhá módě. Teď je trendy retro a minimalismus. Je to vlastně stejné jako v designu. Máte základní produkt, který lidé znají a vy se ho snažíte vylepšit. Nazývá se to neoklacisismus – tedy nové, klasicky. Bereme klasickou recepturu, zachováváme tělo jednotlivého drinku a snažíme se ho trochu pozměnit novými přísadami. Pak je druhá tendence, více vizionářská. To jsou drinky, které vznikají především díky novým technikám.

Do jakého města se vydat za nejlepšími bary?

Historicky jsou Mekkou Londýn a New York. Tam všechno vzniklo. Nicméně v posledních deseti patnácti lety se dostáváme do fáze, kdy koktejlová a barová kultura zažívá novou vlnu. Doporučil bych rozhodně Singapur. Má nejrozmanitější barovou scénu. Nejenže je mladá, ale vznikly tam koncepty, které se navzájem nekopírují. Interiérově, nabídkou, atmosférou.

Existuje momentálně nějaký výrazný trend v míchání koktejlů?

Rozhodně je to za posledních několik let zelenina. Ovoce je tradiční, ale až nedávno se začaly používat například mrkvové či řepové džusy. Lidé chtějí žít zdravě a to se odrazilo i v míchání alkoholických nápojů.

Když mícháte nový drink, na kom ho první ozkoušíte?

Nejdřív samozřejmě na sobě. (smích) Ale pak na tom, kdo je zrovna kolem.

Takže je velmi výhodné být ve vašem okolí.
To rozhodně. (smích) Když jsem například vymýšlel twisty na Beton, tak byla v okolí moje přítelkyně. A vzhledem k tomu, že ona ocení kvalitní alkohol a míchaný nápoj, tak byla velmi spokojená.

Liší se v míchaných nápojích ženy od mužů?

Neřekl bych. Každý má úplně jinou paletu chutí. Ale ženy obecně více ocení vizuální stránku celého koktejlu.

Jiří George Němec vystudoval hotelový management a jazykovou školu, na které se zdokonalil v angličtině a španělštině. Pak zabalil kufry a odcestoval do Sydney, kde strávil 9 let a získal mnoho ocenění – například v roce 2004 získal titul Barman roku v Austrálii a je držitelem ocenění za nejlepší koktejlový lístek pro Lincoln Bar v Sydney. Poté se rozhodl přijmout další pracovní výzvu, tentokrát v Šanghaji. Paradoxně se právě tam dostal ke spolupráci s Becherovkou. V současné době žije opět v Čechách a věnuje se mimo jiné školení mladých barmanů a právě ambasadorství. Jiří je barman tělem i duší a jeho nadšení a pozitivní energie na vás dýchnou od prvního koktejlu.

Ochutnejte Beton twisty třeba na Bezdězu 1. – 2. září!

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Dana Medřická, jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších českých hereček, by dnes oslavila 104. narozeniny. Připomeňme si její fascinující život a kariéru, která ovlivnila celé generace diváků. Od významných rolí na prknech Národního divadla až po populární postavy v televizních seriálech – Dana Medřická zůstává stálou součástí české kulturní historie.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
Obličejová jóga, anglicky face yoga, je stále oblíbenější. V posledních letech zaznamenává úplný boom, a tak nějak do pozadí posouvá i dříve preferovaný botox. Jenže zatímco obličejovou jógu můžete provádět kdykoliv a kdekoliv, navíc za ni nemusíte utrácet peníze, botox je pořád procedurou, při níž do sebe necháváte vpíchnout chemický jed. Možná je tedy na čase rozhýbat svaly v obličeji a jednoduchými cviky tak dosáhnout mladistvého vzhledu, po kterém touží každá žena.
Chcete letos strávit Valentýna jinak než v přeplněné restauraci? Připravte své drahé polovičce romantický večer v pohodlí domova. S rychlými a chutnými recepty, které jsou nejen snadné na přípravu, ale také mají ten správný efekt, si vytvoříte atmosféru, která povede k nezapomenutelnému zakončení.
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.
Psychologická odolnost je základním stavebním kamenem pro úspěch a spokojenost v kariéře. Tento článek prozkoumá, proč je resilience klíčová pro překonávání pracovních výzev a jak může pomoci v osobním růstu. Nabídneme praktické rady a strategie pro rozvoj odolnosti, včetně technik zvládání stresu, posilování sebevědomí a budování podpůrné sítě kolem sebe. Poradíme, jak transformovat neúspěchy na příležitosti pro učení a růst, což vás připraví na dosažení větších profesních úspěchů a zvýší vaši celkovou spokojenost v práci.
Hollywood ho miluje. Na TikToku je to jedno z nejžhavějších témat. A některé české celebrity už taky "hubnou jehlou". Ozempic – lék určený původně pro diabetiky – se stal fenoménem, který mění pravidla hry. Ale za jakou cenu?
Taky se vás dotkla koronavirová krize po finanční stránce? V tom případě pravděpodobně přemýšlíte nad tím, jak rodinný rozpočet trochu “nakopnout”. Naštěstí lze vykonávat rovnou několik prací z domova, pro kterou se rozhodnete vy?
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.

Výběr článků

Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Krásně a hladce oholené nohy bez jediného pořezání - to se zdá být nesplnitelným snem pro řadu žen. Je to ale opravdu tak náročné, jak se to jeví? Nebo je to jenom o několika tricích či dodržování zásad, které vedou k dokonalému oholení? Pojďme si prozradit, jak si dokonale oholit nohy. Vždyť hladká pokožka vede k vyšším sebevědomí.

Nepřehlédněte

Trápí vás posledních několik kilogramů, které chcete ještě do léta zhubnout? Pak je načase požádat o pomoc bylinky. Právě ty jsou zelenými pomocníky, kteří při hubnutí zaručeně pomůžou. Otázkou zůstává, jaké konkrétní bylinky podporují hubnutí a ze kterých si tedy udělat čaj?
Co navodí Štědrovečerní náladu více než vánoční dekorace? Tyhle překrásné kousky si jednoduše vyrobíte doma a výsledek je úžasný. Hodí se i jako dárek!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek