Neděle , 17. 11. 2024

Mahulena

Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
popínavka
Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

05. 09. 2023

05. 09. 2023

Na světě je spousta zajímavých plodů a jejich odrůd, a pokud máte na své zahrádce nějaké to místo navíc, proč něco nového nevyzkoušet. Začít můžete třeba ačokčou, která vám nejenže poskytne bohatou úrodu, na které si pochutná celá rodina, ale také vám v případě toho, že chcete zabránit pohledům zvědavých sousedů, vykouzlí i nádherně zelenou zástěnu. Co to ta popínavka je a jak s ní pracovat v kuchyni a jaké nezbytnosti je třeba vědět o jejím sázení a péči? Pojďme se na ni podívat..

Atraktivní popínavka z Jižní Ameriky

Ačokča (známá jako cyclanthera pedata či caigua) je rostlina původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje jako zelenina. Patří do čeledi tykvovitých a má válcovité plody připomínající okurky, které jsou obvykle 20 – 30 cm dlouhé, dle odrůdy ale mohou být i o něco menší. Samotná rostlina je jakousi liánou a zpravidla dorůstá výšky až sedm metrů. Bohaté lodyhy jsou docela tenké, avšak nesou na sobě velké množství listů i samotných plodů. Plody ačokči se konzumují jako zelenina a jsou oblíbené v kuchyni mnoha zemí. Mají jemnou chuť a jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho je ačokča používána také v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, hypertenze a diabetu. Protože obsahuje flavonoidy a alkaloidy, má rovněž antioxidační i protizánětlivé účinky. 

Snadné pěstování je výhrou

Ačkoli její jméno zní exoticky a zdá se, že pěstování bude náročné, nebojte, není tomu tak. Ačokča potřebuje asi tolik péče, jako okurky či rajčata, které si každý rok předpěstováváte. U ačokči pak postupujete tak, že kolem března si vezmete semínka (ty si mimochodem vždy “nasyslíte” do zásoby, když budete ačokči sbírat, protože každý plod obsahuje spoustu černých semínek, která vždy nechte usušit a ponechte je v suchu a v teple do příští sezóny), která umístíte na ubrousek tak, aby byl neustále vlhký. Pokud však s jejím pěstováním začínáte, semínka jsou samozřejmě dostupná ve specializovaných obchodech se semeny. Jakmile spatříte první klíčky, je čas semínka umístit do hlíny, přenést na světlo a mírně zalévat. Předpěstované rostlinky je pak nejlepší vysadit ven až po zmrzlých, tedy ideálně v květnu. Pozor však na slimáky, jejich chuť totiž milují, takže si rovnou připravte zbraně proti otravných slizounům, ať si na ačokče nestihnou pochutnat dřív než vy. 

K TÉMATU  Knoflíčky (o 24 let dříve... )

Chuťové dokonalá, hezká, a přitom praktická

Ačokča nejenže hezky vypadá na zahrádce, skvěle chutná a tím pádem nabízí až nespočet využití, ovšem má i svou praktickou funkci. Tím, že je popínavou rostlinou, jí ke štěstí stačí relativně málo, aniž by zabrala příliš prostoru. Pro její pěstování je nesmírně důležitá především pevná opora – buďto plot, pergola nebo sítě, a také dobře vyživená půda, teplé i chráněné stanoviště. A pokud se ačokče bude dařit tak, jak by mělo, nejenže sklidíte velké množství plodů, ale také s její pomocí vytvoříte nádherný živý plot. To se bude hodit především tehdy, pokud máte “věčně čumící sousedy” a rádi si na zahrádce užijete trochu soukromí.  

Zajímavá ingredience v kuchyni

Ačokča je velmi všestranná zelenina a díky tomu ji využijete v mnoha kulinářských receptech. Dobré je vědět, že co se chuti týče, připomíná něco mezi okurkou a paprikou. Na co ji tedy použít?

  • Pro naložení do octa – funguje totiž obdobně jako okurky, proto můžete připravit lák a zavařit ji podobným způsobem. Stejně skvěle funguje i v různých zavařovaných zeleninových směsích.
  • Pro saláty – ačokču perfektně využijete i pro zpestření odlehčených salátů. Tím, že je chuťově jemná, se shodne s ostatní zeleninou i zálivkami.
  • Pro smoothie – využít ji však můžete i pro přípravu zeleninových nápojů, opět ji snadno sladíte rovněž s bylinkami a jinou zeleninou.
  • Pro pomazánky – ačokča funguje taktéž jako skvělá přísada do zeleninových pomazánek a je jen na vás, zda ji využijete v syrové nebo pečené formě.
  • Pro pečení i smažení – z ačokči hravě vymyslíte řadu pokrmů. Upéct ji můžete třeba s brambory či masem, ovšem využití má i jako smažená – buďto obalovaná nebo ve stylu zdravých chipsů.
  • Pro plnění – větší kusy ačokči jsou výborné také plněné a zapečené, stejně jako třeba paprikový lusk. Připravit můžete nejrůznější masové, zeleninové nebo sýrové směsi. 
  • Pro omáčky – výborně poslouží i jako základ pro zeleninové omáčky, a to nejen pro chuť, ale i z hlediska zahuštění.
  • Pro přílohu – závěrem ji můžete využít jen jako přílohu v neupravené formě, i tak chutná báječně. 
K TÉMATU  Jak je na tom ČR s tříděním nápojových kartonů

A třeba příště se spolu vrhneme i na samotné recepty. Už se vám sbíhají sliny?

Mohlo by vás zajímat:

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ženské sexuální touhy v průběhu života kolísají. Může za to začátek nebo konec vztahu. Příčinou mohou být i velké životní změny – těhotenství, menopauza nebo zdravotní komplikace. Nízkou sexuální touhu způsobují i některé druhy léků.
Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?
Simona Postlerová, oblíbená česká herečka, zemřela ve věku 59 let, jak potvrdil deník Blesk. Známá byla především z filmů jako "Tancuj, Matyldo" a "Probudím se včera" a z televizních seriálů "Docent", "Krejzovi" a "Vyprávěj".
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Miminka a domácí mazlíčci mají něco společného. Rádi o ně pečujeme a jsou roztomilí. Podívejte se na kočky, které se mazlí a hrají si s malinkými dětmi.
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.

Výběr článků

V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.
Úložné prostory patří mezi základní prvky každé domácnosti. Skříně, police, komody, noční stolky, tam všude schováváme naše potřebné i nepotřebné věci. Prohlédněte si chytrá řešení, ať už pro drobné předměty nebo objemnější vybavení.
Pozorujete okolo sebe generaci teenegarů a říkáte si, co je to vlastně teď za módu? Pojďte se s ní seznámit a uvidíte, že vám hned přiroste k srdci. Urban fashion se totiž jednoduše zapracuje do každého stylu!

Nepřehlédněte

Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek