Pátek , 15. 11. 2024

Leopold

Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

V oblasti zahradničení je pořád co objevovat, a to i tehdy, pokud máte vše už v malíku. Jestli ale tu a tam prahnete po něčem, co jste doposud nevyzkoušeli, a lákají vás nejrůznější novinky, pak vás právě tenhle článek doslova nadchne. Ten totiž věnujeme speciální popínavce, která bohatě produkuje chutnou zeleninu a nese trošku záhadné jméno ačokča. 
popínavka
Ačokča: Zajímavá popínavka s bohatou úrodou

05. 09. 2023

05. 09. 2023

Na světě je spousta zajímavých plodů a jejich odrůd, a pokud máte na své zahrádce nějaké to místo navíc, proč něco nového nevyzkoušet. Začít můžete třeba ačokčou, která vám nejenže poskytne bohatou úrodu, na které si pochutná celá rodina, ale také vám v případě toho, že chcete zabránit pohledům zvědavých sousedů, vykouzlí i nádherně zelenou zástěnu. Co to ta popínavka je a jak s ní pracovat v kuchyni a jaké nezbytnosti je třeba vědět o jejím sázení a péči? Pojďme se na ni podívat..

Atraktivní popínavka z Jižní Ameriky

Ačokča (známá jako cyclanthera pedata či caigua) je rostlina původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje jako zelenina. Patří do čeledi tykvovitých a má válcovité plody připomínající okurky, které jsou obvykle 20 – 30 cm dlouhé, dle odrůdy ale mohou být i o něco menší. Samotná rostlina je jakousi liánou a zpravidla dorůstá výšky až sedm metrů. Bohaté lodyhy jsou docela tenké, avšak nesou na sobě velké množství listů i samotných plodů. Plody ačokči se konzumují jako zelenina a jsou oblíbené v kuchyni mnoha zemí. Mají jemnou chuť a jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho je ačokča používána také v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, hypertenze a diabetu. Protože obsahuje flavonoidy a alkaloidy, má rovněž antioxidační i protizánětlivé účinky. 

Snadné pěstování je výhrou

Ačkoli její jméno zní exoticky a zdá se, že pěstování bude náročné, nebojte, není tomu tak. Ačokča potřebuje asi tolik péče, jako okurky či rajčata, které si každý rok předpěstováváte. U ačokči pak postupujete tak, že kolem března si vezmete semínka (ty si mimochodem vždy “nasyslíte” do zásoby, když budete ačokči sbírat, protože každý plod obsahuje spoustu černých semínek, která vždy nechte usušit a ponechte je v suchu a v teple do příští sezóny), která umístíte na ubrousek tak, aby byl neustále vlhký. Pokud však s jejím pěstováním začínáte, semínka jsou samozřejmě dostupná ve specializovaných obchodech se semeny. Jakmile spatříte první klíčky, je čas semínka umístit do hlíny, přenést na světlo a mírně zalévat. Předpěstované rostlinky je pak nejlepší vysadit ven až po zmrzlých, tedy ideálně v květnu. Pozor však na slimáky, jejich chuť totiž milují, takže si rovnou připravte zbraně proti otravných slizounům, ať si na ačokče nestihnou pochutnat dřív než vy. 

K TÉMATU  Pocení nám bere minerály. O jaké konkrétně přicházíme během léta?

Chuťové dokonalá, hezká, a přitom praktická

Ačokča nejenže hezky vypadá na zahrádce, skvěle chutná a tím pádem nabízí až nespočet využití, ovšem má i svou praktickou funkci. Tím, že je popínavou rostlinou, jí ke štěstí stačí relativně málo, aniž by zabrala příliš prostoru. Pro její pěstování je nesmírně důležitá především pevná opora – buďto plot, pergola nebo sítě, a také dobře vyživená půda, teplé i chráněné stanoviště. A pokud se ačokče bude dařit tak, jak by mělo, nejenže sklidíte velké množství plodů, ale také s její pomocí vytvoříte nádherný živý plot. To se bude hodit především tehdy, pokud máte “věčně čumící sousedy” a rádi si na zahrádce užijete trochu soukromí.  

Zajímavá ingredience v kuchyni

Ačokča je velmi všestranná zelenina a díky tomu ji využijete v mnoha kulinářských receptech. Dobré je vědět, že co se chuti týče, připomíná něco mezi okurkou a paprikou. Na co ji tedy použít?

  • Pro naložení do octa – funguje totiž obdobně jako okurky, proto můžete připravit lák a zavařit ji podobným způsobem. Stejně skvěle funguje i v různých zavařovaných zeleninových směsích.
  • Pro saláty – ačokču perfektně využijete i pro zpestření odlehčených salátů. Tím, že je chuťově jemná, se shodne s ostatní zeleninou i zálivkami.
  • Pro smoothie – využít ji však můžete i pro přípravu zeleninových nápojů, opět ji snadno sladíte rovněž s bylinkami a jinou zeleninou.
  • Pro pomazánky – ačokča funguje taktéž jako skvělá přísada do zeleninových pomazánek a je jen na vás, zda ji využijete v syrové nebo pečené formě.
  • Pro pečení i smažení – z ačokči hravě vymyslíte řadu pokrmů. Upéct ji můžete třeba s brambory či masem, ovšem využití má i jako smažená – buďto obalovaná nebo ve stylu zdravých chipsů.
  • Pro plnění – větší kusy ačokči jsou výborné také plněné a zapečené, stejně jako třeba paprikový lusk. Připravit můžete nejrůznější masové, zeleninové nebo sýrové směsi. 
  • Pro omáčky – výborně poslouží i jako základ pro zeleninové omáčky, a to nejen pro chuť, ale i z hlediska zahuštění.
  • Pro přílohu – závěrem ji můžete využít jen jako přílohu v neupravené formě, i tak chutná báječně. 
K TÉMATU  Mykóza nohou není jen pánský problém. Jak s ní bojovat a jak jí předcházet?

A třeba příště se spolu vrhneme i na samotné recepty. Už se vám sbíhají sliny?

Mohlo by vás zajímat:

5 podzimních receptů, které okouzlí vaše chuťové buňky

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blýskající se světla, tóny radosti a nádech elegance – před námi stojí Silvestr, a proč by neměl být stejně nezapomenutelný jako každý okamžik, který nás provází životem? Dnešní předsilvestrovský článek na Dámské Lize vám nabízí vodítko k tomu, jak si připravit vlastní domácí Silvestr, který nejen zaujme, ale zapíše se do paměti jako noblesní večírek ve velkém stylu. Připravte se na luxusní zážitek plný stylu, radosti a nezapomenutelných okamžiků, které budou pro vás a vaše hosty pamětihodné i za dvacet let!
Kdo by dnes neznal zlatý devadesátkový hit jménem ledvinky. Během devadesátých let se jednalo o velice stylový kousek, který se nejčastěji kombinoval s batikovanými tričky a zvonovými kalhoty, případně se stejnými kalhotami a halenkou se zvonovými rukávy. Když se však ledvinky najednou stáhly z trhu, mnohé ženy to sice oplakaly, ale nakonec se se skutečností smířily - ledvinky už zkrátka nejsou v módě. Jejich žhavé kousky byly odhozeny do koše nebo zapadly hluboko do skříně. Jenže to je škoda. Každý módní trend totiž jednou ožije a ledvinky opravdu nejsou výjimkou.
Sychravé počasí střídá prosluněné dny. Ráno vycházíme ven téměř v mrazu, odpoledne šplhají teploty ke dvaceti stupňům. Právě toto období patří k těm, kdy se nachlazení nejspíš nevyhneme. Pokud ale znáte triky našich babiček na posílení imunity a přírodní léčbu rýmy a kašle, ničeho se obávat nemusíte.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Myslíte si, že vybrat dokonalé sluneční brýle je poměrně složité? Vsázíte na trendy poslední módy, ale i přesto ne a ne najít ty pravé? Vybírat sluneční brýle podle nových trendů je samozřejmě v pořádku, ovšem nejdůležitější je vzít v úvahu tvar vašeho obličeje. Sluneční brýle vám totiž budou skutečně slušet jedině tehdy, pokud budou ladit k vašim obličejovým proporcím. Poradíme vám, jaké sluneční brýle budou pro vaši tvář ty dokonalé.
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Co to je, perfektní make-up na léto? Ve skutečnosti neexistuje žádná samostatná kategorie, kterou bysme mohli pojmenovat „letní tónovací krémy“, protože pleť každého člověka má různé vlastnosti a potřebuje jinou kosmetiku. Navíc každý chce získat různé výsledky: někdo má rád matný finiš a někdo si oblíbil efekt mokré pleti.
Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu

Výběr článků

Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat vaši pokožku? A opravdu víte jak se správně opalovat?
Český hokejový tým dosáhl na mistrovství světa obrovského úspěchu, když ve finále porazil Švýcarsko 2:0. Zápas, který se odehrál v zaplněné O2 areně, byl plný napětí až do posledních minut. David Pastrňák a David Kämpf zajistili Česku první zlato po 14 letech. Švédové si odvezli bronz po vítězství nad Kanadou.

Nepřehlédněte

Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.
Tento týden se můžeme těšit na významné planetární události. Slunce nadále pobývá ve znamení Raka, což klade důraz na rodinné vztahy a emocionální pohodu. Důležitou změnou je retrográdní pohyb Saturnu, který nás povede k přehodnocení našich cílů a závazků. Přečtěte si, jaké vlivy očekávat pro vaše znamení a co vám hvězdy připravily na tento týden.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek