Pondělí , 28. 10. 2024

Jidáš

Vznik samostatného Československa: Jaká byla doba první republiky?”

První republika je dodnes vnímána jako období elegance, kulturního rozmachu a nadějí na lepší budoucnost v samostatném Československu. Jaká však byla každodenní realita mezi lety 1918 a 1938? Od módy, která přinášela uvolnění, přes rostoucí postavení žen až po společenské rozdíly mezi městem a venkovem – pojďme se podívat na to, zda byl život za první republiky opravdu tak sluncem zalitý, jak se často vzpomíná, nebo zda tato éra ukrývala i své stinné stránky.
První republiky
Život v první republice byl obdobím velkých změn, kdy Československo zažilo nebývalý rozvoj v mnoha oblastech.

28. 10. 2024

28. 10. 2024

Vznik samostatného Československa, jak bylo za první republiky?

Dne 28. října 1918 vznikl samostatný československý stát, čímž se otevřela nová kapitola v historii naší země. První republika se stala symbolem demokracie, kulturního rozvoje a naděje na lepší budoucnost. Tento článek vás provede tím, jak vypadal každodenní život v tehdejší době – od role žen ve společnosti, přes módu, politiku a životní podmínky ve městě a na venkově, až po to, co bylo na první republice těžké a co přinášelo pozitivní změny.

První republika: Přehled života v Československu

Konec první světové války přinesl zánik Rakouska-Uherska a zároveň prostor pro vznik samostatného Československa, který se odehrál 28. října 1918. První republika byla charakterizována demokratickým uspořádáním, jehož základem byla všeobecná volební práva, přičemž ženy získaly právo volit již v roce 1920. Přestože šlo o velký pokrok, demokratické principy v praxi ještě čelily výzvám, které se odrážely v každodenním životě.

Život v první republice byl obdobím velkých změn, kdy Československo zažilo nebývalý rozvoj v mnoha oblastech. Demokracie se projevovala ve všech aspektech veřejného života, kdy se lidé mohli svobodně vyjadřovat, volit své zástupce a účastnit se veřejného života. Pracovní trh byl rozmanitý – městské oblasti nabídly nové možnosti zaměstnání v průmyslu a administrativě, zatímco venkov si nadále udržoval tradiční zemědělskou orientaci.

Vzdělání se stalo dostupnější a rostl zájem o kulturní rozvoj, kdy na scénu vstoupily slavné osobnosti literatury, divadla a filmu. Móda a společenské zvyklosti byly ovlivněny západními trendy a odrážely nový, uvolněnější styl. Současně se rozvíjelo moderní bydlení, doprava i technologie, což zásadně měnilo každodenní životní podmínky. Přes velké pokroky však lidé museli čelit ekonomickým výzvám, zejména během velké hospodářské krize v 30. letech, která vedla k rostoucí nezaměstnanosti a sociálním rozdílům.

K TÉMATU  Snídaně, která vás nastartuje: Recepty pro energický start dne

Ženy v první republice: Postavení a nové možnosti

Přestože ženy získaly volební právo v roce 1920, jejich role ve společnosti zůstávala převážně tradiční. Většina žen se starala o domácnost a rodinu, což bylo považováno za společenskou normu. Pracovní příležitosti mimo domov byly omezené a zahrnovaly především oblasti jako administrativa, školství či služby. Přesto některé ženy začaly pronikat i do veřejného života, kde působily například jako učitelky, úřednice nebo zastávaly funkce v lokální politice. Jednou z významných osobností té doby byla Františka Plamínková, která prosazovala ženská práva a zasazovala se o rovnoprávnost, čímž inspirovala další ženy k zapojení do veřejné sféry.

Svatby a manželství: Tradiční hodnoty v proměnách

Manželství a rodinný život byly pro mnoho lidí základními životními hodnotami. Svatby probíhaly v tradičním duchu, kdy se novomanželé těšili na společný život pod jednou střechou. Rozvod byl v této době vzácný a společensky nepřijatelný. Přesto se začaly prosazovat myšlenky o manželství založeném na lásce a respektu, což přinášelo do vztahů nový pohled.

Móda první republiky: Elegance a západní vlivy

Styl a móda první republiky byly inspirovány západoevropskými trendy, zejména z Paříže a Londýna, a přinesly nový pohled na ženskou i mužskou eleganci. Ženy tehdy začaly nosit kratší šaty s rovnými střihy bez korzetů, čímž si získaly větší pohodlí a svobodu pohybu. Oblíbeným doplňkem byly perly a malé kloboučky, které doplňovaly vzhled podle aktuálních módních trendů.

Krátký účes, známý jako bob, se stal symbolem moderní ženy, stejně jako jednoduché linie šatů typické pro styl flapper. Významnou návrhářkou, která pomohla šířit tyto nové trendy v Československu, byla Hana Podolská, často přezdívaná „česká Coco Chanel“. Její salon v Praze nabízel elegantní a kvalitně zpracované modely, které inspirovaly a oblékaly mnohé osobnosti tehdejší společnosti.

Móda mužů se rovněž nesla v duchu elegance – pánské obleky s kravatou nebo motýlkem byly doplněné kloboukem, což dodávalo celkovému vzhledu punc gentlemanské noblesy. Tento styl odrážel nejen nové společenské hodnoty, ale také pozornost k detailům a kvalitě, které dodnes představují ikony první republiky.

Politický život a demokracie první republiky

Politika první republiky byla postavena na demokratických hodnotách, což byla významná změna oproti Rakousku-Uhersku. Prezidentem se stal Tomáš Garrigue Masaryk, který reprezentoval demokratické hodnoty a respekt k lidským právům. Československo bylo vícenárodnostním státem, což přinášelo výzvy v soužití Čechů, Slováků, Němců a dalších menšin. Politická stabilita byla podporována širokým spektrem politických stran, přesto však zůstávala otázka rovnoprávnosti a soužití různých národnostních skupin často problematická.

K TÉMATU  6 věcí, co ženy tajně dělají, ale nikdy by to nepřiznaly nahlas?

Život ve městě a na venkově: Rozdílné podmínky

Životní podmínky se výrazně lišily mezi městem a venkovem. Ve městech, jako je Praha nebo Brno, bylo dostupnější vzdělání, pracovní příležitosti a kulturní vyžití. Moderní bydlení, elektrifikace a nové technologie zlepšovaly kvalitu života. Na venkově však převažoval tradiční způsob života, kde byla těžká práce na poli běžnou součástí každodenního života. Venkovské oblasti měly menší přístup k novým technologiím a vzdělání, což vytvářelo sociální rozdíly mezi městem a venkovem.

první republiky

Těžkosti a pozitivní stránky první republiky

První republika byla obdobím nadějí a pokroku, ale zároveň i výzev. Mezi pozitivní stránky patřila demokratická společnost, nové občanské svobody a rozvoj kultury a vzdělání. Na druhé straně období první republiky přinášelo i ekonomické těžkosti, kdy zejména v období hospodářské krize 30. let mnoho lidí čelilo nezaměstnanosti a chudobě. Přesto byla první republika symbolem demokratických hodnot a kulturního rozkvětu, který nám zanechal dědictví, na které jsme dodnes hrdí.

MOHLO BY SE VÁM HDOTI

Masarykovo cukroví, tradice na váš stůl

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzim je ideální čas pro obnovu šatníku a skvělá záminka vyrazit na nákupy s kamarádkami. Chladnější počasí přináší nové trendy a šanci pořídit si stylové kousky, které vás nejen zahřejí, ale dodají vašemu outfitu šmrnc. V tomto článku se podíváme na 7 tipů, jak si užít podzimní nákupy naplno – od základních podzimních must-have kousků až po vrstvení a udržitelnou módu.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Takzvané koitální sblížení představuje zajímavou techniku, která může ještě vylepšit vaše sexuální zážitky. Setkat se lze také s názvem koitální vyrovnávání, tento termín je označován také zkratkou CAT z anglického coital alignment technique.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.
Víte, že práce na poli, házení lopatou nebo pochod Praha-Prčice je pro naše tělo méně škodlivé než nesprávné sezení? Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Jak sedět, je zásadní pro vaše zdraví.
Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Podzimní sychravé dny a déšť nás často nutí zůstat doma, což by mohlo být idylické, kdybychom neměli děti, které potřebují neustálou pozornost. Jak tedy zvládnout tyto dny, aniž bychom se zbláznili? V tomto článku přinášíme netradiční tipy, jak projít podzimními dny s úsměvem, trochou ironie a hlavně bez ztráty nervů.
Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
Zimní zahrady jsou u nás stále více oblíbené. Kdo by si nechtěl užívat sluníčka a přirozeného světla i v době, kdy venku panuje zima. Vybudováním zimní zahrady navíc zvětšíte svůj obytný prostor a vznikne tak příjemné spojení s přírodou. Pokud je prostor i vytápěný, nic vám nebrání trávit zde váš čas kdykoliv. Jakou si vyberete?
Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.
U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.

Výběr článků

Venkovní pochmurné počasí nikoho zrovna neláká. Proto se raději zachumláme do deky a posedíme si pěkně v teple u krbu. Pokud však nemáte po ruce dobrou knihu, zachrání to některý z oblíbených filmových snímků, jež za poslední roky trhaly rekordy ve sledovanosti. Co konkrétně stojí za zhlédnutí?
High Desert Modern house se nachází v malém městě Bend v americkém Oregonu, v dosahu horských sjezdovek. Překrásná rezidence vás svým řešením uchvátí. Hlavní myšlenkou domu jsou posuvné panely, které mohou úplně oddělit a doslova skrýt jednotlivé prostory navzájem.
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?

Nepřehlédněte

Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek