Pátek , 20. 09. 2024

Oleg

Tělesné tresty: Konec násilí ve výchově dětí od roku 2025

Od roku 2025 budou tělesné tresty na dětech v ČR nepřípustné. Zákaz je výsledkem dlouhodobých studií, které potvrzují škodlivé dopady fyzického trestání na vývoj dítěte.
tělesné tresty
Tělesné tresty: Konec násilí ve výchově dětí od roku 2025

19. 09. 2024

19. 09. 2024

Tělesné tresty a jejich zákaz od roku 2025

Od ledna 2025 budou tělesné tresty na dětech v České republice ze zákona nepřípustné. Tento krok přichází po letech výzkumů, které potvrzují, že jakékoliv fyzické trestání má negativní dopad na vývoj dítěte. I když některé soudy na tento fakt již nyní upozorňují, od příštího roku bude platit jasný zákaz bez výjimek.

Škodlivost tělesných trestů

Dlouhodobé výzkumy a studie prokázaly, že tělesné tresty nejenže dítěti nepomáhají, ale naopak zhoršují jeho chování. Mnozí rodiče si možná myslí, že mírné plácnutí je neškodné, ale vědecké důkazy ukazují, že fyzické tresty vedou k pocitům strachu a ponižování. Dítě přestane zlobit ne proto, že bylo vychováno, ale proto, že se bojí dalšího trestu.

Rodiče potřebují změnit přístup

Nový zákon o zákazu tělesných trestů neznamená, že rodiče budou za každý fyzický trest trestáni. Hlavním cílem je změna přístupu k výchově dětí. Sociální pracovníci nebo odborníci na výchovu budou rodičům vysvětlovat, proč je tento přístup špatný a jaké jiné metody výchovy mohou využít. Pokud se rodiče nezlepší, může následovat doporučení k terapii nebo školení.

Alternativní metody výchovy bez násilí

Výchova dítěte bez tělesných trestů je možná a v dnešní době je k dispozici mnoho zdrojů, které rodičům pomohou zvládat obtížné situace bez násilí. Existují odborné knihy, školení a poradny, kde rodiče mohou získat rady, jak vychovávat své děti s respektem a láskou. Komunikace a budování vzájemného porozumění jsou klíčovými prvky úspěšné výchovy.

Dlouhodobé dopady tělesných trestů na dítě

Děti, které jsou trestány fyzicky, často vyrůstají s pocitem, že násilí je normální součástí života. Tento názor si přenášejí i do dospělosti, kde mohou opakovat stejné vzorce chování vůči svým vlastním dětem. Fyziologické i psychologické studie však ukazují, že tělesné tresty mají škodlivé dopady na dítě i na jeho dlouhodobý vývoj, což zvyšuje riziko problémů v dospělém životě.

K TÉMATU  Animované filmy v kinech. Na co vyrazit s dětmi nebo rodinou o víkendu do kina

Směr k lepší budoucnosti pro děti

Společnost se postupně mění a s ní i přístup k výchově dětí. I když tělesné tresty pravděpodobně zcela nevymizí, jejich frekvence a intenzita se budou snižovat. Výchova založená na respektu a komunikaci bude postupně nahrazovat tradiční fyzické tresty, což povede k lepšímu a bezpečnějšímu prostředí pro naše děti.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

12 pravidel výchovy od zesnulého psychologa Radka Ptáčka (✝48): Proč fyzické tresty ničí dětskou duši

Moderní rodičovství a výchova dětí

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
Zimní dny přímo vybízejí naši fantazii, aby si tak trochu popustila uzdu a koukla se po nádherných a charismatických mužích, kteří se okolo nás vyskytují. Teď se podíváme na ty, kteří jsou nejen slavní, ale také naprosto nedostupní. Dali totiž přednost jiným mužům! Gayové, a přitom takoví krasavci! Fňuk!
Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!
Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!
S výskytem a rychlým šířením koronaviru po celém světě jsme byli bohužel dohnáni k různým opatřením, aby se nákaze zabránilo. Jedním z nich je karanténa.
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?

Výběr článků

Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Zemřel herec a zpěvák Josef Laufer (†84). Představitel Kohna z komedií Kameňák, artisty Paola ze seriálu Cirkus Humberto a interpret hitu Sbohem lásko, já jedu dál podlehl následkům operace kolene z března 2020, kdy mu selhalo srdce. Po komplikacích byl uveden do umělého spánku, ve kterém zůstal až do své smrti.
Měl to být hit, naslibovali nám nejdrsnější reality show. A místo toho máme v televizi pohled na táboření v exotice uplakaných celebrit. Survivor patří k nejsledovanějším a nejoblíbenějším reality show na světě. Asi nejslavnější je ale originální americká verze, kterou už 41 sezón moderuje Jeff Probst. U nás se vysílala pod názvem Kdo přežije.

Nepřehlédněte

Mnoho lidí se potýká s bolestmi zad při sedavém zaměstnání. Často si poposedneme, vypneme se, ale za chvilku zase povolíme záda i břicho. Ty, kteří pracují u počítače celý den, trápí tuhá krční páteř a také trapézy máme stále v napětí. Co s tím? Přestávky a malý workout při práci na počítači jsou nutné, protože sedíme v jedné pozici a jediné čím hýbeme, jsou prsty na rukách… Zapojit své tělo, prohřát se a protáhnout se je s naším tipem jednoduché a zábavné.
Pokud se vám podařilo něco zhubnout přes léto, nebo zkrátka chcete jen udržet, to co máte, máme pro vás tipy, které fungují. Stačí dodržovat tyto jednoduché stravovací návyky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek