Čtvrtek , 19. 09. 2024

Zita

Jak si říct o zvýšení platu a získat, co si zasloužíte

Chcete si říct o zvýšení platu, ale nevíte, jak na to? Znalost vlastní hodnoty a správné načasování jsou klíčové. V tomto článku zjistíte, jak si připravit argumenty, využít správné fráze a kdy je nejlepší okamžik k rozhovoru o platu. Prozkoumáme i průměrné platy v různých regionech, abyste mohly jednat s fakty. Nebojte se prosadit a získejte odměnu, kterou si za svou práci zasloužíte.
Zvýšení platu
Jak si říct o zvýšení platu

12. 09. 2024

12. 09. 2024

Znát svoji cenu

Abychom si mohly říct o vyšší plat, musíme znát svou hodnotu na trhu práce. Zkuste si zjistit, jaké jsou průměrné platy na vaší pozici v daném regionu a jak se pohybují platy v oboru. Zohledněte své zkušenosti, dovednosti a přínosy, které do firmy přinášíte. Tento krok vám poskytne sebedůvěru a fakta pro jednání.

Znáte svou cenu na trhu práce?

Kdy si říct o zvýšení platu

Ideální okamžik pro žádost o zvýšení platu přichází, když máte za sebou úspěšný projekt, obdrželi jste nové dovednosti nebo jste přinesli firmě hmatatelné výsledky. Buďte připravené, že vaše žádost bude nejefektivnější v období hodnocení zaměstnanců nebo při přípravě nových rozpočtů firmy. Důležité je mít argumenty a být schopné obhájit své požadavky.

Použijte správné fráze

Při žádosti o zvýšení platu je důležité formulovat své požadavky správně. Používejte fráze jako „Na základě svých výsledků věřím, že si zasloužím vyšší ohodnocení“ nebo „Můj přínos firmě a projekty, které jsem úspěšně dokončila, podporují můj požadavek na zvýšení platu.“ Také můžete ukázat ochotu dále růst a přinášet hodnotu firmě. Předem si připravte data a výsledky, které podpoří vaši žádost. Více inspirace najdete.

Průměrné platy dle regionu

Platy v České republice se liší podle regionu. V Praze a velkých městech jsou obecně vyšší, zatímco na venkově či menších městech mohou být nižší. Znalost těchto údajů vám pomůže při vyjednávání, protože budete mít jasnou představu o tom, co je pro vaši pozici a lokalitu běžné. Tento přehled vám umožní stanovit realistický cíl pro navýšení platu.

Motivace k jednání o platu

Nebojte se prosadit. Mít správné sebevědomí a víru ve své schopnosti je při vyjednávání klíčové. Správné platové ohodnocení vám může přinést nejen finanční spokojenost, ale i větší motivaci do budoucna. Připravte si své argumenty a buďte připravené na diskusi o platu s jasnými fakty a konkrétními výsledky. Zasloužíte si být férově odměněné za svou práci.

K TÉMATU  Jak přežít s dětmi Vánoční prázdniny?

MOHLO BY SE VÁM DAŘIT

7 tipů, jak si (ne)říct o zvýšení platu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vstávejte s úsměvem! I na dnešní sváteční den pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová horoskop, který poradí, čeho se dnes raději vyvarovat.
Srdcem každého domova je nepochybně kuchyň, kde pod taktovkou žen vznikají úžasná jídla pro celou rodinu. Omamná vůně jídla a zvědavost, co bude dnes k večeři, často přiláká i další členy smečky. Ať chceme nebo ne, právě kuchyň je místem, kde se zcela nejčastěji setkáváme se svou rodinou, ale i přáteli a návštěvou. A právě proto by kuchyň měla být do detailu vyladěným místem, které bude pýchou každé hospodyňky. Jak získat kuchyň snů?
První snímek princezny Kate po její léčbě vyvolává rozruch. Může fotka z oblíbeného obchodu utišit vlnu spekulací a konspirací?
Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.
Překrásný Olea All Suite Hotel je celý postavený z přírodních materiálů a zaujme atmosférou naprosté pohody. Pětihvězdičkový resort vyniká luxusem a personál je tu k dispozici nonstop. Bazény prolínají skrz všechny části hotelu a zajímavostí je, že do se do vody můžete ponořit přímo z vašeho pokoje. Tohle je prostě nádhera!
Nikdo není dokonalý… S tím se buď můžete smířit, nebo se rozhodnout s nedokonalostí bojovat. K dokonalé postavě vám pomůže dieta a osobní trenér a k dokonalému úsměvu zase rovnátka. Pojďte se podívat, jaké problémy vám pomohou vyřešit.
Které těhulky se letos nebo příští rok dočkají přírůstku do rodiny? Těhotenství oznámila slavná kontroverzní rapperka. Otec dítěte je navíc muž, který již byl dvanáctkrát ve vězení! Jaké další hvězdy se brzy dočkají potomka?
Sedl na vás splín? Nebo máte nervy z práce? Rodiny? Přátel? Zkrátka nejste ve své kůži a potřebovali byste nějak nakopnout? Pak nasaďte sluchátka nebo otočte volume doprava na své televizi či hifi věži a zazpívejte si pecky, které vás během pár vteřin přivedou na jiné myšlenky.
Tento týden se můžeme těšit na významné planetární události. Slunce nadále pobývá ve znamení Raka, což klade důraz na rodinné vztahy a emocionální pohodu. Důležitou změnou je retrográdní pohyb Saturnu, který nás povede k přehodnocení našich cílů a závazků. Přečtěte si, jaké vlivy očekávat pro vaše znamení a co vám hvězdy připravily na tento týden.
Jaro nám klepe na dveře a s ním i módní trendy tohoto roku. Péřové bundy zanedlouho přemístíme do hloubky skříní, naopak vytáhneme lehčí bundičky, které nebude třeba zapínat až ke krku. Abyste však letos okouzlili nejen muže, ale i zástupkyně něžného pohlaví, které jsou na módu často vysazené, zakomponujte do své stávající sbírky vzory. Právě jim se na jaře bude přikládat velký důraz.

Výběr článků

Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?

Nepřehlédněte

Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek