Pátek , 05. 07. 2024

Cyril a Metoděj

Ivan Trojan slaví 60! Ohlédnutí za kariérou jednoho z nejoblíbenějších českých herců

Ivan Trojan, výjimečný český herec, dnes slaví své 60. narozeniny. Syn známého herce Ladislava Trojana se proslavil jak na divadelních prknech, tak ve filmových a televizních rolích. Jeho talent a dlouholetá oddanost herectví mu přinesly mnoho ocenění, včetně několika Českých lvů. Pojďme se ohlédnout za kariérou tohoto vynikajícího umělce.
Trojan
Ivan Trojan slaví 60. narozeniny

30. 06. 2024

30. 06. 2024

Narození a rodinné zázemí

Ivan Trojan, jeden z nejuznávanějších českých herců, se narodil v roce 1964 v Praze. Je synem známého herce Ladislava Trojana, což významně ovlivnilo jeho kariérní směřování. Již od mládí byl obklopen hereckým světem, který formoval jeho budoucí profesní dráhu.

Studium a herecké začátky

Po absolvování sportovního gymnázia se rozhodl věnovat herectví a pokračoval ve studiu na pražské DAMU. V roce 1988 začal svou profesionální kariéru v Realistickém divadle. Následně, v letech 1990-1997, působil v Divadle Na Vinohradech, kde získal cenné zkušenosti a dovednosti.

Dejvické divadlo a cena Thálie

Od roku 1997 je členem Dejvického divadla, kde nadále působí. V roce 1999 obdržel cenu Thálie za roli Oblomova ve stejnojmenném románu I. A. Gončarova, což potvrzuje jeho talent a schopnost ztvárnit náročné role. Mezi další významné divadelní role patří Romeo v „Romeovi a Julii“ a hejtman v „Revizoru“.

Filmové a televizní role

Proslavil také díky svým filmovým a seriálovým rolím. V roce 2000 si zahrál četníka Bedřicha Jarého v televizním seriálu „Četnické humoresky“. Téhož roku ztvárnil postavu Ondřeje ve filmu „Samotáři“, za kterou byl nominován na Českého lva. Tento prestižní ocenění získal v roce 2002 za filmy „Smradi“ a „Musím tě svést“. Dalšího Českého lva obdržel v roce 2003 za vedlejší roli ve filmu „Jedna ruka netleská“.

Ivan Trojan
Oblíbený herec slaví 60. narozeniny

Další významné filmy

Hrál v řadě dalších úspěšných filmů, jako jsou „Powers“ (2000), „Želary“ (2003) a „Mazaný Filip“ (2003). V roce 2005 se objevil v pohádce „Anděl páně“ jako Anděl Petronel, což je jedna z jeho nejpopulárnějších rolí.

Dabingová kariéra

Kromě herectví se Ivan Trojan věnuje také dabingu. Je známý jako dvorní dabér amerického herce Kiefera Sutherlanda, především v seriálu „24 hodin“. Daboval také ve filmech „Návrat do budoucnosti 2“ (1989) a „Tajný císařský edikt“ (1989) a v seriálech „Ally McBeal“ a „Columbo“.

K TÉMATU  Eva Urbaníková v rozhovoru o svém novém filmu: "Nic v životě není černobílé"

Osobní život

Ivan Trojan je ženatý s herečkou Klárou Trojanovou-Pollertovou. Spolu mají čtyři syny: Františka (*1999), Josefa (*2001), Antonína (*2009) a Václava (*2012). Jeho bratr Ondřej Trojan je známým producentem a režisérem.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Iva Frühlingová otevřeně o polyamorii a rodinném životě

Hvězdná oslava Heleny Vondráčkové v O2 areně

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Muž s velkým přirozením je snem mnoha žen. Co když je ale až "moc" velké?
I když jídlo není zrovna nejlevnější položka, to nejdražší na Vánocích jsou zejména dárky. Dvojnásob to platí tehdy, pokud máte kolem sebe víc lidí, které chcete pod stromečkem obdarovat. Jak se dá ušetřit za dárky, aniž byste museli mít výčitky před ostatními členy rodiny? Poradíme vám.
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.
Karel Šíp, známý český moderátor a hudebník, oslavuje 79. narozeniny. Jeho životní příběh je plný osobních i profesních výzev, které formovaly jeho kariéru i osobní život.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Vyzdobit interiér nejrůznějšími dekoracemi s vánoční tematikou je jedna věc, ale druhá je mít v domě trochu života. I když se o to postarají většinou děti, můžou mít na živosti v domě podíl i pokojové rostliny. Během kouzelných svátků na konci roku však sázejte na takové, které vánoční atmosféru v příbytku umocní.
Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...

Výběr článků

Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!

Nepřehlédněte

Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek