Neděle , 08. 09. 2024

Mariana

Zemřel Vlastimil Harapes

Umělecký svět znovu smutní. Ve věku 77 let po těžké nemoci zemřel Vlastimil Harapes. Tuto informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla, Tomáš Staněk.
Harapes
Zemřel Vlastimil Harapes

15. 05. 2024

15. 05. 2024

Zemřel Vlastimil Harapes

Vlastimil Harapes, baletní mistr, tanečník a herec, zemřel dnes ve věku 77 let v jedné z pražských nemocnic po dlouhém boji s rakovinou plic. Informaci potvrdil tiskový mluvčí Národního divadla, Tomáš Staněk.

Život a kariéra

Narodil se 24. července 1946 v Chomutově. Jeho první umělecké krůčky byly spojeny s ochotnickým divadelním spolkem jeho rodičů. V raném dětství, ve svých pěti letech, se objevil ve filmu “Východní vítr”. Po dokončení studia na pražské taneční konzervatoři v roce 1966 zahájil profesionální kariéru v Baletu Národního divadla v Praze, kde se od roku 1971 stal sólistou a během let účinkoval ve více než padesáti baletních inscenacích.

Mezinárodní působení a filmová kariéra

Harapesovi profesní kroky ho zavedly do baletní školy Malého akademického divadla v Petrohradě, díky čemuž tancoval na mnoha prestižních světových scénách. V období 1977 až 1983 byl pravidelným hostem v západoněmecké opeře v Duisburgu a Düsseldorfu. Kromě své baletní kariéry se Vlastimil Harapes objevoval také na filmovém plátně, kde ztvárnil role ve filmech jako “Markéta Lazarová” či “Panna a netvor”.

Petr Hapka – Motiv panny (Panna a netvor) (1978)

Pedagogická a choreografická činnost

Po návratu do České republiky Harapes v letech 1990 až 2003 působil jako choreograf a ředitel baletního souboru Národního divadla, a následně tamtéž pracoval jako baletní mistr. Vyučoval klasický tanec v Itálii a na Taneční konzervatoři v Praze a byl rovněž porotcem na řadě renomovaných mezinárodních tanečních soutěží. Jeho práci ocenila i odborná veřejnost, když v roce 2012 získal Thalii za celoživotní mistrovství v baletu.

Veřejný život

Harapes byl také aktivní ve veřejném životě, kde se angažoval jako čestný předseda Hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené sportovce a byl členem rady Kiliánovy nadace. V letech 1986–1992 byl manželem zpěvačky Hany Zagorové a jeho první manželkou byla herečka a režisérka Elena Strupková. V roce 2016 se Vlastimil Harapes pokusil vstoupit i do politiky, když kandidoval do Senátu za hnutí ANO.

K TÉMATU  Syndrom zlomeného srdce: Opravdu láska dokáže fyzicky bolet?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Moderátorka TV Nova Petra Svoboda v slzách: Tragická smrt manžela Ondřeje

Herečka Simona (†59) náhle zemřela: Tragický konec v jejím bytě na Vinohradech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Trávíte-li pracovní dobu z velké části přikováni k monitoru či displeji mobilu, může to mít negativní vliv na váš zrak. Zvláště pokud i volný čas vyplňujete sledováním sociálních sítí, surfováním po internetu nebo sledováním televize, vaše oči příliš často ostří na blízkou vzdálenost, což pro ně není přirozené. Může to vést k různým komplikacím od svědění a podráždění očí přes rozmazané vidění až po akomodační křeč. Na otázky odpovídá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.
Hledáte-li kvalitní nepromokavé boty, které využijete zejména v nepříznivých dešťových podmínkách, zkuste se poohlédnout po stylových dámských holínkách. Na trhu jsou vysoké i nízké typy holínek, které nejsou pouze funkčním doplňkem, ale také vysoce módním prvkem našeho outfitu. Na následujících řádcích se tak dočtete, co všechno by bylo dobré vzít v potaz, než si nové dámské holínky zakoupíte.
Řeč je v našem životě velmi důležitá. Přece jen si jistě hned po pár větách všimnete, pokud někdo nevyslovuje zcela správně, koktá nebo mu dělá potíže výslovnost některých písmen. Řeč se u nás vyvíjí od útlého dětství a je dobré sledovat, jestli tu nenastávají nějaké potíže. Ty je mnohem snazší řešit okamžitě než později v dospělosti.
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?
Horký dech v polštářích se někdy může proměnit v nudný čas u televize. Nenechte to dojít až takhle daleko a i po letech vztahu plujte na jiskřivé vlně plné šibalských úsměvů. Zábavu, vášeň a věrnost si můžete pojistit s těmito tipy! Už sundávejte podprsenku…
Chystáte se do nové nebo první práce. Prošla jste vítězně pohovorem, máte podepsanou pracovní smlouvu. Co vás bezprostředně po nástupu do zaměstnání čeká? Na co se připravit a na co nepřistupovat, ani kdyby vás nutili?
Máte chuť oživit nebo nějak upravit starší džíny z vašeho šatníku? Žádný problém! Podívejte se, co všechno lze s džínovinou udělat a jak skvělý je výsledek.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
Skotská vrchovina nabízí překrásnou přírodní scenérii, kterou charakterizují zelené kopce, rozmanité skalnaté útvary, horská údolí a jezera, ale i středověké hrady. Tady je malá ochutnávka, která vás možná navnadí na výlet do této řídce osídlené oblasti.
Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
V prvé řadě je nutno říci, že správný přístup ke svatbě nehledě na všechny trendy a doporučení je následující: udělejte to tak, jak chcete vy. Abyste však pochopili, co si přesně přejete, musíte to zjistit, ale jak? Na internetu je spousta informací a je těžké se v nich orientovat.

Výběr článků

Hnízdečka pro miminka jsou důležitou součástí dětské výbavy. V čem tkví benefity dětského hnízdečka, kde kvalitní hnízdečko pro miminka pořídit a jak ho vybrat? Nejlepší řešení přináší obchod JUKKI. Tedy polský výrobce a prodejce produktů péče o děti, v jehož nabídce naleznete vše, co k péči o dítě potřebujete.
Make-up a líčení dokáží zázraky, o tom už jsme se přesvědčily několikrát. Tahle proměna ale sebere "modelce" několik let a dokonale změní její vzhled!
Máte za sebou poměrně náročné týdny a přemýšlíte, jak si spravit náladu? I když zaručeně pomáhá zmrzlina společně s dobrým dezertem, nemusíte se nutně uchylovat k cukru. Stačí se jen správně obléknout!

Nepřehlédněte

Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
My ženy jsme k sobě mnohdy hodně přísné. Jen si přiznejte, kolikrát stojíte před zrcadlem, prohlížíte si sebe sama a přeměřujete se kritickým pohledem. Tohle vám na sobě vadí, tohle se vám nelíbí, tamto byste mohla mít takové a tohle zase makové.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek