Pondělí , 20. 05. 2024

Zbyšek

Mladá Nizozemka volí eutanazii jako řešení svých depresí: Otřesné rozhodnutí šokuje!

Osmadvacetiletá Zoraya ter Beeková, která bojuje s těžkými depresemi a hraniční poruchou osobnosti, se rozhodla pro eutanazii. Přes svůj mladý věk a fyzické zdraví jí lékaři sdělili, že její psychický stav se již nezlepší. Podle Daily Mail podstoupí tento krok již na začátku května.

05. 04. 2024

05. 04. 2024

Rozhodnutí o eutanazii

V momentě, kdy slova jako “Už pro vás nemůžeme nic udělat” padnou z úst odborníka, následují kroky, které většina z nás raději nechce ani zvažovat. Příběh mladé Nizozemky, kterou cituje The Free Press, otevírá diskuzi o tématu, jež je ve společnosti často tabuizováno, ačkoliv se dotýká základních otázek lidské existence.

Příspěvek na síti X

Cesta za osvobozením

Protagonistka tohoto příběhu stála před rozhodnutím, které si většina z nás nedokáže ani představit. Uvědomila si, že pokud se její psychický stav nezlepší, další existence pro ni ztrácí smysl. “Osvobodím se od života,” prohlásila s odvahou, která vyvolává respekt i pochyby.

Strach z neznámého

Přestože se rozhodla pro radikální krok, pro eutanazii, neznamená to, že se svými obavami nepočítala. “Smrti se trochu bojím,” sdílela s Daily Mail. To, co následuje po smrti, zůstává záhadou, která provází celé lidské bytí a její slova připomínají, že ani v tak extrémní situaci nejsme imunní vůči základním lidským otázkám.

Poslední okamžiky mezi svými

Zoraya ter Beeková si naplánovala svůj odchod s pečlivostí, jež naznačuje hledání alespoň nějaké míry pokoje v posledních chvílích. Bez hudby, avšak v přítomnosti nejbližšího, si přeje odejít doma, v přítomnosti přítele. Průběh eutanazie, jak popsala, je způsob, jak si uchovat určitou důstojnost a klid v momentě, kdy už slova “šťastná cesta” ztrácejí smysl.

Bez posledního rozloučení

Rozhodnutí nenaplnit tradiční rituály posledního rozloučení a přání zpopelnění s rozptylem popela na vybraném místě v přírodě reflektuje její touhu po nekonvenčním přístupu k životu i smrti. Nizozemsko, jako země, která legalizovala asistované umírání již v roce 2002, poskytuje podmínky pro taková rozhodnutí.

K TÉMATU  Multitalentovaný chameleon českého showbyznysu Jiří Korn slaví 75. narozeniny

Statistiky a realita

Významný nárůst počtu lidí, kteří si vybrali eutanazii v Nizozemsku, odhaluje rostoucí tendenci uchýlit se k tomuto řešení v situacích, kdy utrpení převyšuje naději na zlepšení. S 8720 případy v roce 2022 je jasné, že debata o eutanazii a jejím místě ve společnosti je aktuálnější než kdy jindy.

Hranice rozhodování

Podmínky, za kterých může být eutanazie povolena, zdůrazňují komplexitu tohoto rozhodnutí. Nutnost souhlasu dvou nezávislých lékařů a způsobilost pacienta rozhodnout se pro takový krok odhalují hluboké etické a morální dilema, se kterým se společnost musí vypořádat.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Tinktury se v oblasti léčitelství používají už stovky let. Zájem o ně však v souvislosti s nástupem moderní léčby trochu ochladl. Dnes je tomu opět jinak. Naopak se znovu vracíme k přírodě, které mnohdy věříme víc než chemii, do níž vlastně nevidíme. Léčivé tinktury se proto čím dál hlasitěji hlásí o slovo a jedině dobře. Rozhodně mají co nabídnout.
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Letos jsou tomu 2 roky, co jsem já, jako matka, přišla o svého syna. Vyrovnat se s touto ztrátou není možné. Kvůli cizí chybě přišel o život talentovaný mladý člověk. Vyzkoušela jsem už všechny možné druhy psychické pomoci, ale toto jediné mi pomáhá: otevřeně o tom mluvit.
O sexuálním násilí se mluví čím dál častěji a zabývají se jím i televizní a filmoví tvůrci. Ostřílená dvojice Biser Arichtev a Jan Coufal si jako předlohu vzali případ takzvaného Guru Járy, který pod záštitou duchovní pomoci zneužíval své klientky.
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Právě ložnice bývá místem, kde ukládáme většinu svého oblečení a jiných drobností, tedy pokud nemáte šatnu. Z toho důvodu je důležité dát si při výběru šatní skříně záležet, aby vyhovovala vašim potřebám. Další úložný prostor navíc můžete přidat díky komodě, která se skvěle hodí nejen do ložnice.
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Pitbulové jsou od pohledu psi velice statní a mnoho lidí si tak myslí, že jsou agresivní a zlí. A ono je tomu právě naopak. Pokud je tento druh psa vychováván v lásce a dostatečné péči, dokáže se pro své pány a rodinu rozdat. Má dobré psí srdce a je to velký ochránce. Tato fakta dokazuje čin, který na internetu prezentoval Juan José, Mexičan, který se stará od štěněte o pitbula Hadese.
Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Když vám několik lékařů nezávisle na sobě oznámí, že v pětadvaceti letech máte počínající artrózu a nic se s tím nedá dělat, můžete udělat dvě věci. Buď to vzdát a trpět po zbytek života bolestmi kyčlí a všeho možného, nebo lékařům nevěřit a vzít situaci do vlastních rukou.

Výběr článků

Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
S novým rokem přichází i řada předsevzetí, mezi nimiž jasně vévodí redukce tělesné hmotnosti. Pokud si i vy přejete zhubnout a nechcete samotnému hubnutí věnovat mnoho času nebo ten čas na dlouhé cvičení jednoduše nemáte, určitě vás zaujme Power Plate. Proč je tento druh cvičení tolik oblíbený a jak je možné, že můžete redukovat tuk během pár minut?
Při putování lesy a přírodou narazíte na celou spoustu bylinek a rostlin. Na co však narazíte pouze při podobném putování Afrikou je takzvaný čertův dráp neboli harpagofyt či také ďáblův spár nebo čertovo kopyto. Přesně tak se říká rostlině, která je mnohými označována za zázrak přírody.

Nepřehlédněte

Jakmile se začnete s přáteli bavit o tom, jestli doma chovat nějaké zvíře, můžete se dozvědět mnohé. Někteří nesnesou byť jen představu chlupů na koberci, kočky v posteli nebo pravidelného ranního venčení. Někdo si zase naopak neumí představit život bez zvířecího člena rodiny. Pokud byste ale chtěli argumentovat vlivem na vlastní zdraví, závěry výzkumů jsou jednoznačné – domácí mazlíček vašemu zdraví jedině prospěje!
Proč společnost vnímá feminismus tak negativně? Má boj za rovnoprávnost žen v dnešní době ještě místo? Teď, když mají ženy volební právo, zdá se být mnohým lidem hlas feministek nadbytečný.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek