Pátek , 17. 05. 2024

Aneta

Dallas: Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Dallas
Jak rodinné intriky a ropný boom ovládly televizní obrazovky

04. 04. 2024

04. 04. 2024

Dynastie Ewingů

Když se řekne “Dallas”, mnohým se vybaví obraz rozsáhlých texaských plání, kde se tyčí ropné věže a nekonečný boj o moc a peníze. Tento legendární americký televizní seriál, který poprvé vstoupil na scénu v roce 1978 a běžel až do začátku 90. let, definoval celou éru a stal se synonymem pro dramatické rodinné ságy. Příběhy rodiny Ewingů, která v Dallasu v Texasu vlastnila ropnou společnost Ewing Oil a ranč Southfork, přitahovaly před obrazovky miliony diváků po celém světě.

Moc a intriky

Základní osou příběhu je neustálý boj o moc mezi členy rodiny Ewingů, zejména mezi charismatickým J.R. Ewingem, kterého nezapomenutelně ztvárnil Larry Hagman, a jeho mladším bratrem Bobbym. J.R. je příkladem bezskrupulózního podnikatele, který neváhá použít jakékoli prostředky, aby dosáhl svých cílů, zatímco Bobby představuje morálnější a čestnější stránku rodiny. Tento kontrast mezi hlavními postavami dodává příběhu nejen napětí, ale i hloubku, protože divák je nucen přemýšlet o ceně úspěchu a o tom, co je v životě opravdu důležité.

Seriálové ženy

Dallas nebyl jen o mužích a jejich bojích. Seriál přinesl na scénu i silné ženské postavy, jako je Sue Ellen Ewingová, Pamela Barnes Ewingová nebo Lucy Ewingová, které se musely vyrovnávat nejen s osobními a rodinnými dramaty, ale často i s vlastními kariérními ambicemi. Tyto postavy ukázaly, že ženy mohou být stejně silné a rozhodné jako muži, a často představovaly morální kompas příběhu.

Jedna z nejoblíbenější postav Sue Ellen Ewingová. Podívejte se, jak se její postava vyvýjela.

Dallas v Československu: 33 let od premiéry

Nejen v Americe, ale i v tehdejším Československu si “Dallas” našel své místo. Vysílání prvního dílu v únoru 1991 bylo významným momentem, který představil československým divákům nový druh zábavy. A právě nyní, kdy uplyne 33 let od tohoto historického okamžiku, je ideální příležitostí zavzpomínat na to, jak “Dallas” obohatil televizní kulturu v naší zemi.

K TÉMATU  5 nejlepších knih na velikonoční dovolenou

Fenomenální dabing

K oslavě 33 let od prvního vysílání “Dallasu” v Československu patří i připomenutí herců, kteří propůjčili své hlasy klíčovým postavám. Mezi nezapomenutelné hlasy patří Helena Kružíková jako Miss Ellie Ewingová, Karel Bartoň daboval Jocka Ewinga, Jiří Dvořák Bobbyho Ewinga, Karel Janský se ujal role J.R. Ewinga, a Drahomíra Kočová vyprávěla příběhy Pamel Barnes Ewingové. V dalších rolích se objevili například Eva Gorčicová jako Sue Ellen Ewingová či Rostislav Čtvrtlík, který propůjčil svůj hlas Rayu Krebbsovi​

Podívejte se na úvodní znělku v “českém znění”

Nová éra Dallasu

V roce 2012 byl “Dallas” oživen s některými původními postavami společně s novou generací Ewingů. Toto pokračování se snažilo zachytit ducha originálu zatímco představilo nové příběhy pro novou generaci diváků, ukazující, že intriky a boje o moc jsou časově neomezené.

Jak se dabovala nová serie Dallasu? A vrátili se původní dabéři do svých rolí?

MOHLO BY SE VÁM HODIT

7 dokumentů na Netflixu, které vás chytnou a nepustí

Brenda z Beverly Hills konec snů: Před smrtí se vzdává svého velkého plánu




Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Svou domácnost je možné zútulnit příjemnými pokojovými rostlinami, které nemají jen estetickou funkci, ale také řadu jiných schopností, jež nám mohou přijít vhod. Předně se pyšní schopností čistit vzduch v domácnosti. Jiné zase přináší do domu peníze a hojnost. Pozastavme se právě nad druhými zmíněnými a prozraďme si, kterými vyplnit prázdné rohy v interiéru.
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.
Co navodí Štědrovečerní náladu více než vánoční dekorace? Tyhle překrásné kousky si jednoduše vyrobíte doma a výsledek je úžasný. Hodí se i jako dárek!
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Čtení rozhodně není pro každého. Někdo se vymlouvá na to, že na čtení nemá čas, další se zase raději podívají na film, než aby si otevřeli knihu. Ale víte, o co přicházíte tím, že čtete málo nebo vůbec? Možná po přečtení tohoto článku na knihy změníte názor.
Každý z nás se narodil v nějakém znamení. Jeho charakteristika ovlivňuje náš života naši osobnost. Znamení je celkem 12 a společně vytvářejí zvěrokruh. Jeho souhvězdí jsou rozmístěná na hvězdné obloze. Znamení zvěrokruhu pak určuje jeho poloha ke Slunci v daný datum a čas. Znamení se neshodují s měsíci. Každému znamení přináleží nějaké kameny. V jejich pozitivní účinky věřili lidé již v dávné době. Používali je nejen na ozdobu, ale také jako talismany. Některé kultury používaly kameny jako léčivé prostředky.
Po dlouhém období samoty jsem si našla přítele, můj život začal být zase o něco šťastnější. Všechno nám klapalo a vypadalo to nadějně. Byli jsme spolu spokojení a pomalu začínali přemýšlet nad společným rodinným životem. Tak jsem se rozhodla, že by Petra mohla poznat i má matka, abych zjistila, co na něj říká ona. Zpočátku vše vypadalo dobře, ale to, co se stalo pak, mě strašlivě zasáhlo.
Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.

Výběr článků

Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?

Nepřehlédněte

Kristýna (33) nepatří mezi lidi, kteří dávají na odiv své bolesti. Když onemocněla a její stav jí nedovolil se hýbat, prožívala těžké chvíle.
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek