Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Co dělat, když prší a vy se nudíte

Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.

Udělejte změnu v bytě

Už vás nějakou dobu nudí vzhled vašeho bytu? Jenže jste nikdy neměla dostatek času to změnit? Ideální aktivita na upršený sobotní den. Vytvořte si moodboard s barvami, vzory, dekoracemi, nábytkem a vším, co se vám líbí. Když si prvně vytvoříte moodboard (nástěnku), snáz vše zkombinujete, aniž by to nakonec byla katastrofa a vy musela půlku věcí vracet.

Menší dekorace jako koberce, osvětlení, textilie snadno objednáte z outlet aplikace pomocí pár kliků. Vše si promyslíte a pravděpodobně i výrazně ušetříte, než kdybyste strávila hodiny v obchodě. Proč se zbytečně stresovat, když máte vše na dosah pár kliknutí?

Naučte se něco nového

Když se člověk učí nové dovednosti a vědomosti, namáhá tím mozek, což je dobrá prevence proti poruchám paměti, nesoustředěnosti a problémům s vyjadřováním. Mozek začíná od cca 25. roku lenivět, proto je zásadní mozek trénovat a nutit ho k různým aktivitám.

Můžete zkoušet řešit logické úlohy, vybavovat si vzpomínky, počítat nebo se učit něco nového, výborný je například cizí jazyk. Když zapojujete různé části mozku, mozek se vám už poměrně brzy odvděčí. V moderní společnosti je lehké s mozkem nepracovat, máte vše v telefonu, scrollujete hodiny sociálními sítěmi, koukáte každý den na stejný pořad, …

Mozek ale neošálíte, nemá totiž rád stereotyp a po nějaké chvíli začne zpomalovat, což pocítíte při každodenních aktivitách a postupem času se to bude zhoršovat.

Zkuste se naučit:

  1. luštit sudoku
  2. důležité i méně známé historické události
  3. všeobecné znalosti
  4. vlajky
  5. plést
  6. kreslit a malovat zvířata, osoby nebo krajinu
  7. uvařit jídlo z jiného světadílu
  8. večerní líčení
  9. základy marketingu
  10. psát příběhy a povídky
  11. cizí jazyk
  12. aktivní naslouchání

Vykliďte skříň

Nepatří to sice mezi oblíbené aktivity, ale kdy konečně to přestat odkládat, než když venku nevidíte ani jeden zlatavý paprsek? Pusťte si k tomu oblíbený film nebo seriál a uvidíte, že to nebude tak příšerné. Zamyslete se nad tím, jaké kousky už dávno nenosíte a nedělají vám radost. Možná, že byste je mohla darovat někomu jinému nebo je prodat a získat část peněz zpět, což se může hodit, pokud šetříte na dovolenou nebo nový telefon.

K TÉMATU  Biohacking aneb hackněte se k lepšímu životu

Začít klidně můžete něčím tak obyčejným jako je spodní prádlo nebo ponožky. Přiznejme si, že se v nich díry dělají až moc často a člověk občas zapomene děravé ponožky vyhodit a tak skončí opět v koši na prádlo. A pak se divíte, že máte na palci díru, ačkoliv byste dala vše za to, že jste se jich zbavila. Uvidíte, že po uklizeném šuplíku získáte motivaci se vrhnout i na skříň.

svačinka

Uvařte si domácí marmeládu

Nestíháte jíst kvanta ovoce a bojíte se, že ho opět budete muset kvůli plísni hodit do koše? V tom případě přichází na řadu zmrazení nebo vytvoření domácí marmelády. 

Příprava domácí marmelády není nijak složitá a existují desítky různých receptů. Hlavní suroviny pro klasickou marmeládu jsou: ovoce, cukr a citronová šťáva. Poměr ovoce a cukru se liší podle toho, jak moc je ovoce sladké, takže zkuste přidávat postupně. Opláchnuté ovoce můžete nakrájet, rozmačkat nebo rozmixovat dohladka. A proč přidat citronovou šťávu? Aby se trochu srazila chuť cukru, marmeláda byla chuťově vyvážená a trochu zhoustla (díky pektinu). Někdo také přidává špetku soli, která zvýrazní sladkost a tak není nutné přidávat tolik cukru.

Hustou povařenou hmotu stačí nalít do čistých sterilních sklenic, nechat vychladnout a máte domácí marmeládu bez zbytečných ingrediencí.

Naordinujte si wellness day

Je pro vás typický pracovní den pouhá smršť povinností a starostí? V tom případě vypněte upozornění na telefonu a zaměřte se jen na sebe. Zapněte si film, pusťte hudbu a vrhněte se na lakování nehtů, plátýnkovou masku, oholení nohou, olejový zábal, laminaci obočí, dobarvení nebo umytí vlasů, IPL zákrok, vyživení celého těla a jiné příjemné aktivity.

Ve shonu každodenního života je jednoduché na sebe zapomenout, protože se to zdá zbytečné a nedůležité, ale to je velká chyba. Když se o sebe staráte, myslíte na své potřeby a naplňujete je, je život snazší a příjemnější.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud nevíte, co si pod pojmem oční jóga představit, jedná se o pohyby, které jednoduše posilují oční svaly. Nemyslete si ale, že vám toto cvičení zlepší zrak. Dokáže však spolehlivě snížit oční zátěž, vyléčit příznaky suchého oka a zmírnit oční napětí. Jaké jsou tedy největší výhody?
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
I když svou matraci pravidelně udržujete v dobrém stavu, je nutné ji občas i hloubkově vyčistit. Je známo, že spánkem trávíme třetinu svého života, takže byste měli svůj spací prostor udržovat opravdu čistý a voňavý, abyste si dopřáli skvělou noc. Přinášíme vám tipy, jak svou matraci opravdu skvěle vyčistit krok za krokem.
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?
Čtení rozhodně není pro každého. Někdo se vymlouvá na to, že na čtení nemá čas, další se zase raději podívají na film, než aby si otevřeli knihu. Ale víte, o co přicházíte tím, že čtete málo nebo vůbec? Možná po přečtení tohoto článku na knihy změníte názor.
Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.
Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!
Pokud se chcete letos blýsknout, bude to chtít do vašeho šatníku zakomponovat alespoň jeden pár stylových tenisek. Že nevíte, jaké kousky budou letos in? Nezoufejte a pojďte se na vybrané modely módních sneakersů podívat s námi. Inspirace na vás čeká!
Kdo by si nepřál, aby bylo doma pořád uklizeno a čisto za cenu jen minimálního úsilí? Koupelna bývá jablkem sváru v mnoha domácnostech. Vousy v umyvadle, poplivané zrcadlo, vlasy v odtoku a seznam pokračuje… Následující tipy a triky na vybavení koupelny vám usnadní úklid jednou pro vždy.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Výběr článků

Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Pelargonie, známější spíše jako muškáty, patří mezi nejoblíbenější květiny do truhlíků či jiných nádob. Pelargonie vodopádem svých barevných květů zdobí nejeden balkón či terasu. Pelargonie jsou velmi dekorativní, nenáročné na pěstování, odolné vůči chorobám a škůdcům, a proto jejich pěstování zvládne i naprostý začátečník.

Nepřehlédněte

Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek