Neděle , 12. 05. 2024

Pankrác

Hyperhidróza: Nadměrné pocení bere sebevědomí. Jak se ho zbavit

Nadměrné pocení se týká mnohých z nás, a to zdaleka nejenom v létě. Jde o onemocnění zvané hyperhidróza a údajně jí trpí 4 % světové populace. Jak se proti ní dá bojovat a je vůbec léčitelná?
hyperhidroza
Nadměrné pocení bere sebevědomí.

25. 07. 2023

Příčina nižšího sebevědomí

Hyperhidróza znamená nadměrné pocení i v situacích, kdy by se lidé normálně potit neměli, například i když nevyvíjí žádnou fyzickou aktivitu ani není příliš horko. Proto i v třeskuté zimě se jim může stát, že se z ničeho nic začnou potit v podpaží, na chodidlech nebo třeba dlaních. Problémem ovšem nemusí být samotné pocení, ale především to, že jim ubírá na sebevědomí. Z toho mohou plynout i deprese nebo ztráta společenských vztahů.

Lidé, kterým se nadměrně potí dlaně, se mohou strachovat podávat lidem ruce při seznamování nebo vítání. Potí-li se hodně v podpaží nebo třeba na krku, mají strach oblékat si oblečení, na kterém mohou být propocené skvrny vidět. Společenský život trpí a lidé kvůli tomu nemohou žít tak, jak by chtěli.

O co jde?

Proč se ale lidé s hyperhidrózou nadměrně potí? Tato nemoc je spojována s poruchou autonomních procesů v těle, což v překladu znamená, že mozek vysílá při nejrůznějších situacích signál, že potřebuje ochladit, a to bez jakékoliv zjevné příčiny. Může jít o genetickou záležitost, případně se může jednat o projev některých onemocnění nebo jako vedlejší účinek léků, které člověk užívá pravidelně.

Pokud jde o nemoci, je nadměrné pocení spojováno hlavně s cukrovkou, obezitou, menopauzou, těhotenstvím a dalšími hormonálními změnami, autoimunitním onemocněním, nádory, se srdečním onemocněním, s nadměrnou konzumací alkoholu nebo kouřením.

Nadměrně se můžeme potit v podpaží, na rukou a nohou, v tříslech, na zádech, na hlavě nebo obličeji. Co ale s tím?

Navštivte svého lékaře

Ze všeho nejdříve je nutné přijít na to, co nadměrné pocení způsobuje. Jde-li o zdravotní problém, pak je zapotřebí navštívit svého obvodního lékaře, který vám doporučí, které testy byste měli absolvovat, aby se příčina hyperhidrózy odhalila. Jakmile je pak odstraněna příčina onemocnění, zmizí i nadměrné pocení. Jestliže jste ale zdraví jako řípy, a přesto se potíte, je nutné věnovat velkou pozornost zdravému životnímu stylu i principům správné a především pravidelné hygieny.

K TÉMATU  Jak dětem zajistit bezpečnou cestu do školy. Kam nahlásit problém

5 důležitých zásad

1. Osvěžující sprcha

Ta pomůže vždycky, i když jen na chvilku. Ve dnech, kdy je vám opravdu horko a potíte se, je dobré se sprchovat klidně i několikrát denně vlažnou nebo studenou vodou. Není zapotřebí se sprchovat dlouho nebo pokaždé používat sprchový gel. Zkrátka se jen osvěžte.

2. Přírodní materiály

Ty dokážou opravdové zázraky. Takový bambus, bavlna nebo len jsou materiály pro léto přímo stvořené. Jsou prodyšné, rychle schnou a nikdy nezapáchají, ani když je propotíte.

3. Antiperspirant

Všichni o něm slyšeli, ale málokdo ho používá.  A ještě méně je těch, kteří umí používat antiperspirant správně. Ideálně ho aplikujeme každý večer před spaním, protože právě v tuto dobu se potíme ze všeho nejméně. Přípravek se proto do pokožky snadněji vstřebá. A umožníme mu působení během noci. Potní kanálky se zužují a pocení se zmírňuje. Účinek antiperspirantu pak trvá celý následující den.

4. Pozor na kofein

V létě i v době, kdy se více potíte, omezte konzumaci kofeinu na minimum. Kofein totiž odvodňuje organismus, a tím zapříčiňuje i nadměrné pocení. Vyhněte se proto kávě i slazeným kofeinovým nápojům.

5. Kořeněná a pálivá jídla

Pokrmy, v nichž se nachází spousta česneku nebo chilli taktéž vyvolávají nadměrné pocení. Na druhou stranu existuje mnoho zastánců teorie, že když sníte hodně pálivé jídlo, vypotíte se během jeho konzumace a po zbytek dne už se potíte v mnohem menší míře. Tak to prý dělají zejména lidé ve Vietnamu, Thajsku nebo Číně.

Dermatologická léčba

V současné době existuje i další léčba odbourávající nadměrné pocení. Jde například o dermatologickou léčbu, při níž se používá iontoforéza a botulotoxin.

  • Iontoforéza využívá mírný elektrický proud k tomu, aby dočasně uzavřela potní žlázy. Účinek ovšem vydrží pouhý měsíc.
  • Aplikace botulotoxinu zase spočívá v tom, že tato látka navazuje na nervová zakončení potních žláz a snižuje jejich aktivitu. Tato léčba je však extrémně drahá a je nutné ji opakovat každých pár měsíců.
K TÉMATU  8 tipů, jak získat optimální hladinu dopaminu

Chirurgická léčba

Při této léčbě zase dochází k chirurgickému odstranění potních žláz, kdy je pacientovi vyříznuta podkožní tkáň, nejčastěji z podpaží. Má však spousty vedlejších účinků. Může dojít k omezení hybnosti dané části těla.

Vhodné léky

Případně je možné užívat léky, takzvaná anticholinergika. Blokují tvorbu potu, ale zase mohou zhoršit vidění, způsobují suchost v ústech nebo zadržování moči. O užívání tohoto léku se však musíte poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Bylinky

Dáte raději přednost bylinné léčbě? V tom případě sáhněte po šalvěji lékařské, kterou lze užívat ve formě bylinného odvaru nebo čaje, kozlíku lékařském či třezalce tečkované. Poslední jmenovanou bylinku ovšem nesmějí konzumovat těhotné ženy.

Co když se potíte v noci?

Důvodů, proč se potíte v noci, je hned několik. Noční pocení způsobuje stres nebo úzkost, příliš vysoká teplota, ložní prádlo z neprodyšného materiálu, nesprávná životospráva nebo některá onemocnění. V tomto případě je také záhodno vyhledat co nejdříve lékaře, aby odhalil příčinu pocení v nočních hodinách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pocení nám bere minerály. O jaké konkrétně přicházíme během léta?

Proč a kdy je oblečení toxické. Důvodem jsou nevhodné materiály a chemikálie z výroby

Zdroje článku:
botanic.cz, lekarna.cz, dermaconcept.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.
Lidé žijící v bytech často nevyužívají prostor svého balkonu na maximum, a to zejména díky nedostatečnému soukromí. Máme pro vás pár skvělých tipů, jak ho snadno na balkoně či lodžii zajistit a vytvořit si tak oázu klidu a pohody.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Dnes si rozhodně dejte pozor na svůj jídelníček. Vyplatí se vám to. Co dalšího radí naše astroložka Naďa pro prondělí 10. září?
Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Chcete si pořídit pejska, ale moc dobře si uvědomujete, že zanedlouho chcete založit rodinu? Možná z toho důvodu ztrácíte o pejska zájem, protože si říkáte, že pes a děti - to rozhodně nejde dohromady. Jenže opak je pravdou. Stačí si jen zvolit takové plemeno, které s dětmi bude opravdu skvěle vycházet. I když se to může jevit jako něco nereálného, psi jsou velice empatičtí a zejména některá plemena se o děti starají doslova jako o svá vlastní štěňata. Pořiďte si tedy svého čtyřnohého společníka a než si založíte rodinu, trochu si ho vycvičte. Můžete ho brát jako své první dítě a vyzkoušet si, co taková péče vlastně vyžaduje.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.

Výběr článků

Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Simona Postlerová, uznávaná herečka zemřela náhle v neděli. Diváci si ji pamatují například z filmů Probudím se včera, Jedna kočka za druhou nebo Tancuj, Matyldo. Kromě své filmové kariéry byla Simona Postlerová především významnou divadelní herečkou, jejíž umělecký přínos na české divadelní scéně byl mimořádný. Své nezapomenutelné výkony předvedla v mnoha divadelních hrách, a to jak na scénách Národního divadla, tak v Divadle na Vinohradech, kde strávila většinu své profesní dráhy.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.

Nepřehlédněte

Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.
The Pole House se nachází 40 metrů vysoko nad Fairhaven Beach v Austrálii. Tenhle nádherný výhled si může dopřát každý, kdo si luxusní pobyt pronajme třeba na víkend. Od nás je to ale trochu daleko, takže vám nezbývá, než si alespoň prohlédnout, jak tohle hnízdo vypadá.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek