Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

10 tipů, jak zvládnout svůj první sólo trip. Respektujte kulturu a zjistěte si podfuky na turisty

Vybouchl vám na poslední chvíli parťák na dovolenou a vám nezbývá nic jiného, než se vydat na sólo trip? Nebo takovou cestu už několik týdnů plánujete, ale máte z toho respekt? Sólo cestování se může zdát náročné, nicméně pokud se dobře připravíte, jistě vás čeká zcela nezapomenutelný zážitek. Jak zvládnout první sólo cestu?
sólo
Zvládnete cestovat sólo.

18. 07. 2023

1. Promyslete cílovou destinaci

Jako před každou jinou dovolenou, i když jedete sólo je nejprve důležité vymyslet, kam vlastně pojedete. Jestliže vás čeká první cesta o samotě, doporučujeme vybírat ji především s ohledem na bezpečnost. Vydat se napoprvé do Latinské Ameriky, kde je velmi vysoká míra kriminality, sama, na vlastní pěst? To se nejeví jako ideální nápad. I vaše rodina jistě bude klidnější, pokud alespoň pro začátek zvolíte bezpečnější alternativu, bez ohledu na vaši dobrodružnou povahu.

Vždy hledejte informace o aktuálních přírodních podmínkách, nemocech, politické situaci a bezpečnosti žen v cíli vaší cesty. Tyto informace o aktuálním dění můžete přehledně najít na stránkách Ministerstva zahraničí. Oblíbenými destinacemi mnohých je Skotsko a jeho dechberoucí příroda, Island, Singapur nebo Thajsko.

2. Vybírejte bezpečné ubytování

Ještě před cestou doporučujeme připravit podrobný itinerář včetně rezervace ubytování. Právě v ubytování byste se měla cítit co nejvíce v bezpečí, ať už se ubytujete v hotelu, hostelu nebo přes Airbnb u místních obyvatel. Doporučujeme zaměřit se především na recenze, které mohou ledacos prozradit.

Na mnoha místech ve světě existují také tzv. female dormitory, ženské pokoje, které mohou sólo ženám na cestách dodat klid.

3. Cestovní pojištění

Samozřejmostí by mělo být také sjednání cestovního pojištění ještě před cestou. To platí pro všechny druhy dovolené, ale pro sólo cesty dvojnásob. Uvědomte si, že v případě, kdy se vám na cestě něco přihodí není kolem vás nikdo, kdo by vám s řešením náhlé nepříjemné situace pomohl.

Cestovní pojištění, ať už v základní nebo připlacené variantě, může na cestách vytáhnout v mnoha případech trn z paty. Nezapomeňte si udělat kopie cestovních dokumentů a přibalte je s sebou.

4. Respektujte kulturu

V každé zemi, kterou navštívíte, byste měli respektovat místní kulturu a zvyklosti. Pokud cestujete sama, doporučujeme zaměřit se na zvyklosti dané země ještě před odjezdem. Ženy by měly věnovat pozornost především dress codu v některých krajinách. Nikdy se neodhalujte více, než je vhodné.

5. Podfuky na turisty

Nenechat se na cestách nachytat, zvlášť pokud cestujete sama, může být těžké. Nedoporučujeme spoléhat se na to, že přece nejste naivní. Často se s takovými podfuky můžete setkat při cestě taxíkem, při fotografování, nakupování a dalších běžných aktivitách.

K TÉMATU  Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Ještě před cestou si proto zkuste zjistit nejčastější podfuky tzv. scamy na turisty. Mnoho se jich můžete dočíst na internetu v různých cestovatelských fórech nebo na blozích, kde cestovatelé sdílí své zkušenosti.

6. Cestujte nalehko

Cestovat nalehko jen s příručním zavazadlem není výhodou jen z důvodu financí, ale i pro vaši celkovou cestovatelskou pohodu. Na sólo cestování si totiž musíte všechny svoje zavazadla hlídat sama. Většinou není nikdo, kdo by vám je jen tak pohlídal. Ideální je proto sbalit se do batohu, který můžete mít vždy při sobě.

Věřte, že na cestu nepotřebujete všechno svoje oblečení, kulmu na vlasy, patery boty pro všechny možné příležitosti a veškeré kosmetické zásoby. Neberte si s sebou mnoho věcí a uvidíte, že lehké zavazadlo na cestách oceníte. Co byste z hlediska vybavení podcenit určitě neměla, je lékárnička.

7. Zůstaňte v kontaktu

Zůstat v kontaktu s někým doma a pravidelně o sobě dávat vědět je důležité nejen pro klid vaší rodiny, ale také pro vaše bezpečí. Doporučujeme pro tyto účely pořídit i místní sim kartu, díky které se bez omezení i mimo Evropu dostanete k internetovému připojení.

Zároveň vám doporučujeme uložit si všechna důležitá telefonní čísla: na pojišťovnu, složky záchranného systému i ambasádu.

fotografka
Nezapomeňte si cestu hlavně užívat.

8. Chraňte si své věci

Přijít na dovolené o mobil, peněženku, fotoaparát, notebook nebo i celé zavazadlo je noční můra každého cestovatele bez ohledu na to, zda je začátečník nebo ostřílený průzkumník. Chránit své věci na cestě by se měl snažit každý.

Pokud cestujete s jedním batohem, doporučujeme přibalit ještě menší zavazadlo, s kterým se budete moci vydat na výlety jen s tím nejnutnějším a zbytek věcí nechat v bezpečí v sejfu na ubytování. Stejně tak je vhodné přibalit si s sebou zámek.

Svá zavazadla si samozřejmě hlídejte, nespouštějte je z očí a ideálně je přidržujte – především ve frontách, davech, nacpaných uličkách, ale i v dopravních prostředcích.

9. Rozdělte si finanční prostředky

Dalším tipem z hlediska bezpečnosti je rozdělení finančních prostředků. Pokud vám někdo ukradne peněženku s drobnější hotovostí, máte tak jistotu, že další peníze zůstaly bezpečně na ubytování nebo v zavazadle.

K TÉMATU  Na co se připravit, pokud budete slavit Vánoce v Asii?

To samé platí i pro karty. Pokud cestujete sama, je ideální mít karet vícero. Stejně tak nenoste cestovní doklady v peněžence spolu s hotovostí. Mohla byste o ně poměrně rychle přijít.

10. Užívejte si to

Zatím to vypadá, že vás jen strašíme bezpečností. Cílem sólo dovolené je hlavně si ji užít, naučit se něco nového, nasbírat nové zážitky, zkušenosti, poznat nové lidi – a to vše je především zábava. I na party v klubu nebo na pláži se ale snažte dodržovat základní bezpečnostní pravidla: hlídejte své finance, nepřehánějte to s alkoholem, nespouštějte svoje drinky z očí, netoulejte se v noci zapadlými uličkami a vždy mějte výmluvu, proč musíte odejít domů, když se necítíte dobře v některé situaci.

Výhody sólo cestování

Cestovat sama není ani v nejmenším nuda a není to jen o neustálém strachu o své bezpečí. Být sólo přináší mnoho výhod.

  • Nemusíte se na nikoho ohlížet, naplánujete si jen to, co chcete vy, plány můžete kdykoliv změnit a přizpůsobit svým přáním. Na sólo tripu se stáváte nezávislými a flexibilními a nemusíte brát ohledy na své parťáky, protože prostě žádné nemáte.
  • Díky sólo cestování lépe poznáte sama sebe a naučíte se překonávat různé výzvy a své vlastní strachy, které vás možná brzdí i v běžném životě. Vaše komfortní zóna se posune o kus dál.
  • Získáte spousty cenných zkušeností a zvýšíte své sebevědomí. Je to úplně jiný zážitek, pokud si cestu naplánujete i prožijete úplně sama, bez pomoci partnera, přátel nebo cestovní kanceláře. Naučíte se díky takovým cestám dobře plánovat a také improvizovat, když se vaše plány zničehonic zhroutí.
  • Věřte nebo ne, pokud člověk cestuje sám je mnohem více otevřený poznávání dalších lidí. Je tedy dost možné, že na sólo cestě vybudujete nové přátelství, lépe poznáte novou kulturu nebo jazyk dané země.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zvládnete Svatojakubskou pouť Camino de Santiago sama?

Žít v zahraničí? 14 věcí, které musíte před tímto krokem zařídit

Zdroje článku:
https://www.top-armyshop.cz/magazin/solo-cestovani-nebojte-se-vyrazit-sami, https://zahorizont.cz/tipy-a-rady-nejen-pro-holky-jak-zustat-na-cestach-v-bezpeci/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Uskladnění vína musí mít nějaký pořádek. O ten se postarají stojany na víno a vinotéky, které jsou praktickým i designovým doplňkem interiéru. Materiálem číslo jedna je dřevo, ale kromě toho opravovaného dolehl i sem trend palet. Opravdovou chloubou domu je potom vinný sklípek do spirály se vstupem rovnou z kuchyně nebo jídelny.
I nastávající maminky se chtějí líbit. Stejně jako u běžné módy musí být i těhotenské oblečení zároveň komfortní a praktické, a to po celou dobu těhotenství. Kde a jak ale takové oděvy vlastně vybrat?
S drobnými popáleninami se chtě nechtě občas potýká každý. Děti se často popálí nepozorností, když se motají kolem kuchyně. Dospělí pak při různých grilováních a táborácích, když přecení své síly, podcení sílu ohně, nebo se jim pod vlivem alkoholu zhorší koordinace pohybu a odhad. Pokud jsou popáleniny vážné, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Ale s těmi mírnějšími si můžete snadno poradit i bez doktorů. Inspirovat se můžete třeba radami našich babiček.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Pandemie doléhá na nás všechny. Negativní zprávy, úmorné diskuze kolem zákazů a stále se nelepšící situace nikomu neprospívají. Spíše naopak. Těžce doléhají nejen na naše tělo, ale i duši. Ovšem udržet si vitalitu je jedinou cestou, jak my sami můžeme situaci čelit. Proto si pojďme zahrát o doplňky stravy Naturevia Omega 3 a Magnesium 1, které prospějí nejen naší fyzičce, ale i psychice.
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.

Výběr článků

Přítomnost a pohlazení chlupatého přítele je více než povzbudivé. Tyto němé tváře dokážou povědět více, než by se zdálo. Tak jak pes pomáhá člověku, děje se samozřejmě i naopak. Zodpovědní pánové psů se o svá zvířata pečlivě starají, a dokonce v některých případech i pomáhají rodit štěňátka.
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.

Nepřehlédněte

Pokud jste vášnivá zahradnice nebo máte vymezené místo na pěstování plodin na vašem balkoně, pak jistě mezi vaší úrodou nechybí ani rajská jablíčka. Rajčata jsou nejen chutnou pochoutkou k odpolední svačině, ale také skvělou ingrediencí na vaření, například k italským receptům. Seznamte se s těmi nejlepšími kroky pro perfektní úrodu rajčat.
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek