Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Split: Objevte okouzlující město slunce, moře a dobrodružství

Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Split
Zkuste letos dovolenou ve Splitu!

Diokleciánův palác

Jedním z míst, které stojí za návštěvu, je Diokleciánův palác. Ten pochází již z roku 305 n.l. a postaven byl pro římského císaře Diokleciána – odtud má tedy i své jméno. Právě kolem tohoto paláce později vyrostlo město Split. Až do dneška zůstala budova relativně zachována, palác je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Mezi nejoblíbenější body patří peristil, jde o otevřené prostranství v samotném středu paláce. Dále pak cardo – jedna z hlavních ulic a v neposlední řadě i sklepení. Procházka historickým centrem je příjemná, navštívit můžete také katedrálu svatého Domnia a promenádu Riva.

Výhled ze zvonice

Právě katedrála svatého Domnia nabízí perfektní zážitek. Nejenže jde o zajímavé místo, jelikož jde o nejstarší katolickou katedrálu na světě, ale také poskytuje krásný výhled do okolí. Stačí vystoupat na zvonici, odkud je výhled do města i na moře.

Objevte historické centrum

Nemusíte ani vyrážet za zajímavými turistickými cíli. Celý Split vás totiž okouzlí svou architekturou a atmosférou. Stačí se projít do historického centra, které se rozléhá kolem paláce. Perfektním výchozím bodem je náměstí Pjaca. Je zde mnoho různých kaváren, restaurací a dalších podniků. Můžete si tak naplno užít chorvatskou atmosféru, kuchyni i skvělé víno. Nenechte si ujít pohled na jedinečné hodiny na zmíněném náměstí.

Užijte si sluneční paprsky

Pokud vás historické centrum přestane bavit, vyrazte na promenádu Riva. Ta si vás získá krásným prostředím. Z jedné strany leží palác, z druhé pak přístav. Můžete si užít sluneční paprsky či si odpočinout ve stínu palem. Na promenádě je řada restaurací, obchodů a podobně, rozhodně tak nebudete mimo centrum dění.

Výstup na kopec Marjan

Kopec Marjan se nachází na poloostrově nedaleko centra města. Jde o zalesněný vrcholek, odkud je nádherný výhled. Ten si můžete užít z vyhlídky Telegrin. Nicméně nabízí se ještě lepší místo, kterým je Prva Vidilica. Ta nabízí to nejkrásnější panorama, navíc nejde o příliš náročnou procházku.

K TÉMATU  Vánoce v tropech! 9 destinací, kam se o svátcích vypravit za teplem

Nedaleký Trogir

I když má Split rozhodně co nabídnout, když už zde budete, vyrazte i do blízkého Trogiru. Jde o pobřežní město, které je vzdálené zhruba půl hodiny cesty. Částečně se nachází na ostrově a je poměrně malé, prozkoumat ho zvládnete za pár hodin. Čeká vás přitom hned několik zajímavých míst.

Historické centrum města je zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO. Často bývá označováno jako muzeum středověkého dědictví, nachází se zde totiž opravdu mnoho památek, a to nejen ze středověku. Jde sice o prostředí malé rozlohou, ovšem kulturně váš může velmi obohatit.

Ubytování

Ubytování Chorvatsko nabízí rozmanité. Skvělou volbou jsou soukromé apartmány, které si můžete pronajmout rovnou od majitele. Čekají vás různé možnosti, ať už jde o lokalitu, počet lůžek či cenu.

V nabídce najdete krásné ubytování. Pokud vyrážíte s rodinou, jistě oceníte apartmány obklopené zelení. V těch mnohdy nechybí zahradní grily, abyste si mohli užít domácí grilování s krásnou scenérií. Druhou variantou je pak ubytování v centru města, odkud to je všude kousek.

Split nabízí jedinečný zážitek pro každého, kdo si chce užít dovolenou v Evropě. Jde o město, kde si každý přijde na své. Ať už toužíte objevovat krásy historického centra, či si raději chcete naplno užít slunečnou atmosféru, moře a krásnou přírodu.

Zdroj obrázku: Roxana Bashyrova / Shutterstock.com

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Probouzíte se každé ráno s pocitem, že nadcházející den nebude stát za nic? Nemáte sílu na běžné denní činnosti, natož na práci či vaše koníčky? Pak je třeba s tím něco dělat. Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den.
Červená řepa je doslova vitaminová bomba. Obsahuje mnoho látek, příznivých pro náš organismus. Může se pyšnit například vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu B. Mimo jiné také obsahuje další blahodárné minerály, jako je hořčík, draslík, sodík. Je plná železa a kyseliny listové, a tak se doporučuje i při chudokrevnosti. Také příznivě působí na štítnou žlázu, protože v ní najdeme i jód. A jaké má další skvělé vlastnosti?
Je třeba se hned detoxikovat! Po zimním období očistěte tělo a mysl! Přesně to volají reklamní slogany různých společností, a takto se zaklínají mnozí výživoví poradci a prodejci doplňků stravy. Do jaké míry má ale nějaký jarní detox smysl? A proč zrovna na jaře?
Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
Únava ze všech omezení a koronavirusových opatření je přirozená, ale určitě by kvůli nim neměl trpět váš sexuální život. Přispět k tomu můžete i eJoy®.
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.

Výběr článků

Lyžování není jen o dovednostech na svahu, ale také o tom, jak se cítíte ve svém oblečení. Správně vybrané vrstvy jsou klíčové pro váš komfort, tepelnou regulaci a pohyblivost při lyžování. Abychom vám pomohli vybrat to nejlepší dámské lyžařské oblečení, přinášíme vám několik tipů a doporučení.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021
V rámci svého F.A.M.E turné vystoupí latinsko-americký idol Maluma v prostorách Forum Karlín. Předprodej vstupenek začal již ve středu 30. 1. na ticketportal.cz. Na co se můžete těšit?

Nepřehlédněte

Chceme-li být i v letošní letní sezóně trendy, bude to chtít i stylové boty. Ty by však neměly být pouze vysoce módní, ale také pohodlné. Na následujících řádcích se dozvíte, podle čeho letní boty vybírat, aby byl váš outfit dokonalost sama. Čtěte a inspirujte se s námi!
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek