Čtvrtek , 09. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Co slovo, to perla! Mimísek, orgasmík nebo kapůčo? Stop těmhle zkomoleninám

Znáte je všechny? Že neznáte ani jedno? Vyvedeme vás z omylu, určitě už jste je někdy někde slyšeli, ale možná pro vás bylo tak těžké je zpracovat, že jste je raději hned vypustili z mysli. Je jich určitě několik desítek. Myslíme slov, která se nějakým způsobem prosadila v běžném užívání, ale obvykle nám trhají uši. Která slova to jsou?
slovo
ilustrační obrázek

27. 06. 2023

Těhule

Těhotné ženy už nenazýváme těhotnými ženami nebo ženami v očekávání, nýbrž těhule. „Hele, těhule jde,“ můžete slýchat často. Sice nejde o nijak hanlivý výraz, ale jde o natolik divné slovo, že by mělo být vymazáno z povrchu zemského. Navíc je slovo těhule lehce zaměnitelné třeba za sněhule. A co teprve těhulka!

Pivson a pivísko

A ještě tu máme pivajz. A pořád je řeč jenom o tom jednom, o obyčejném pivu, kterému jinak říkáme také pivko nebo třeba hladinka či šnyt. Ale pivson a pivísko? Obojí jsou slova, která nikdy neměla vzniknou. Pivson zní jako jméno skandinávského hokejisty, pivísko jako hračka pro děti.

Manža

Taky máte doma manžu? Ne manžetu. Ani manažera. Ale kupodivu manžou myslíme manžela. Pokud doma skutečně nějakého máte, zkuste se ho zeptat, jestli by se mu líbilo, kdybyste o něm mluvila jako o manžovi. A ještě si představte, jak se chlapi baví v hospodě a říkají: Hele, voe, ten manža tý Novákový, to je ale…,“ Ne, to se vážně nikdy nestane. Doufejme.

Příťa

A ani příťa není slovo, které by se mělo běžně používat. Je to přítel nebo partner, ale příťa? Některé ženy toto označení pro svou drahou polovičku skutečně používají a to nejenom v rozhovorech s kamarádkami, ale například i v rozhlasovém vysílání.

Čusík

To má být jako připomínka dětského časopisu Méďa Pusík? Čusík není pozdrav, čusík spíš evokuje džusík, ale ani to není pozdrav. Na takový pozdrav je lépe nereagovat, pak se ho třeba lidé odnaučí používat.

Mimísek

Slova jako mimísek jsou možná důvod, proč některé ženy oddalují mateřství. Lidé tím mají na mysli miminko, mimino, batole, novorozeně, zkrátka malé dítě nebo chcete-li dítko. Mimísci ale také patří na seznam zakázaných slov. Proč? Protože je tak sladké, až z něj téměř kape karamel. Mimískám a mimískům jedno velké stop.

K TÉMATU  18 let od posledního dílu: Co dnes dělají děti ze seriálu Přátelé?

Láskovat

„Láskuju tě, lásko!“ Zřejmě sloveso láskovat používají lidé, kteří se svým partnerům a partnerkám stydí (nebo se zdráhají) říct klasicky „Miluju tě.“ Nebo možná pro někoho „Láskuju tě“ není tak zavazující a důležité jako „Miluju tě“. Nicméně je lepší používat: „Mám tě rád“ neb „Láskuju tě“… vážně byste tohle od někoho chtěli slyšet?

Lásečka

Ano, toto souvisí s předchozím slovem a v ničem si s ním nezadá. „To je moje lásečka, tohleto.“ Ano, možná to také slýcháte často a trhá vám to uši. Lásečka je možná něco jako lasička. Anebo má slovo lásečka nějakou spojitost s vlásky? Vlásečky?

Mocinky

Ne, nemůžeme jednoduše použít „moc“, ale musíme mocinky. „Mocinky pusinek posílám!“ Tohle už je vážně mocinky moc. Zdrobněliny by se měly používat skutečně jen ve výjimečných případech, ale jejich nadužíváním se dostáváme zpátky do dětských let. A věřte, že ani děti nepoužívají tolik zdrobnělin jako dospělí lidé.

Orgasmík

Orgasmík jako orgasmus? Nebo jako malý orgasmus? Orgasmík mužský nebo ženský? A chce váš partner nebo partnerka slyšet, jaký orgasmík vám přivodil? Orgasmík do erotických hrátek nepatří. Leda orgasmus. Orgasmík je slovo antisexuální a antierotické a rozhodně jím nikoho nevzrušíte. Spíš naopak.

Chemoška

Nejenže je to naprosto necitlivé, neempatické slovo, ale ještě ke všemu urážející pro někoho, kdo si chemoterapií prošel nebo koho třeba čeká. Chemoterapie bývá nedílnou součástí léčby různých druhů rakoviny a rozhodně by se neměla znevažovat tím, že ji budeme nazývat chemoškou. To mohou říkat třeba děti na střední chemikářce nebo chemii, ale i to už je na pováženou.

Kapůčo

Ne, je to cappuccino. Cappuccino je mezinárodně používané označení pro kávový nápoj s mlékem. A kapůčo? To je ryze český výraz, který však není tolerován ani v českých kavárnách. „Dám si kapůčo,“ říkáte v restauraci nebo kavárně? A vážně vám rozumí? Ne, kapůčo ani presátor (espresso) neexistuje. A neexistuje ani presso.

K TÉMATU  Dům pod kořeny stromů se dvěma bazény nabízí luxusní koupání v přírodě

Hummísek

Hummus je jeden z oblíbených pokrmů obyvatel Blízkého východu. Jde o jakýsi krém z cizrny a dalších ingrediencí, který se konzumuje s arabským chlebem. Hummísek je asi jen odvozenina od mimíska. Ale rozhodně ne hummus. Hummísek je to slovo.

Čvančary

Ne, urážet někoho pomocí vymyšlených slov ani pomocí ničeho jiné se nemá. Čvančary se začaly používat v době, kdy herečka Jitka Čvančarová proslula svým bujným dekoltem. Zřejmě toto slovo vymyslel někdo, kdo herečce neskutečně závidí. Ať už někdo má nebo nemá bujné poprsí, není záhodno ho častovat zkomoleninou jména někoho jiného. Dotyčnému to může hodně ublížit.

Bydlenka

Už se neříká žena v domácnosti nebo žena, která má zkrátka doma ráda uklizeno a pořád si své hnízdo zvelebuje. Už pár let se takové ženě říká bydlenka. Kdo ho vymyslel, se neví, ale rozšířilo se natolik, že se s bydlenkou setkáte v mluvené i psané formě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

8 nejčastějších hlášek, které musí ženy po třicítce poslouchat stále dokola

Obavy a problémy každé mámy. Osamělost, panika, vyhoření, nedostatečnost

Zdroje článku:
www.idnes.cz, magazin.aktualne.cz, cestina20.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Cesta k úspěšné kariéře může být složitá a plná výzev. Manažeři musejí být schopni rychle a efektivně implementovat své znalosti do pracovních procesů, rychle a správně rozhodovat a mít široký rozhled.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Módní trendy obuvi na podzim a zimu 2019 přinášejí řadu stylů. Od jednoduchých, přes potištěné, barevné, vzorované, šněrovací, až po boty ve vojenském stylu. V zimě pak jasně vedou kožešiny. Pro chladné období si vyberte alespoň dva nové modely. Jeden do práce a do města, druhý pro vycházky do přírody a pro výlety na hory. Jaké zimní boty zvolit?
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Jste-li rodič odrostlejšího dítěte, jistě už jste řešili otázku, kdy je ten správný čas, aby dítě spalo v pokojíčku zcela samo. Pokud máte doma čerstvě narozené miminko, toto nelehké rozhodování vás teprve čeká. Čím se řídit a jak postupovat, aby to nezanechalo stopy na vzájemném vztahu?
Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!
Máte toho v práci moc a o víkendu se nevzmůžete na víc než vyprat, uvařit oběd a uklidit? Zkuste si udělat trochu času pro sebe, aktivně si odpočinout a zažít něco nového. Nechte děti u babičky a s partnerem si vyjeďte na Jižní Moravu. Tento kouzelný kraj je ideálním místem pro to vydat se na cestu za ochutnáváním vína a sportem na kolech. Co všechno tedy můžete na Jižní Moravě během víkendu zažít?

Výběr článků

Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.

Nepřehlédněte

Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek