Úterý , 07. 05. 2024

Stanislav

5 prací, na které je v dubnu na zahradě nejvyšší čas

I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
zahradě
Duben je nejvyšší čas se pustit do příprav na zahradě.

07. 04. 2023

1. Věnujte čas trávníku

Duben je rozhodně měsícem, kdy je potřeba na zahradě věnovat svůj čas trávníku. Pokud trávník ještě nemáte, je ideální čas na připravení půdy a jeho výsev.

Ani ti, kdo už trávník mají z předešlého roku by neměli zahálet. Trávník v dubnu potřebuje vaši péči, s provzdušněním trávníku vám může pomoci například vertikutátor. Nezapomeňte také všechny zatravněné plochy posekat.

2. Vysejte některé druhy zeleniny

Březen a duben jsou ideální měsíce pro výsev otužilých druhů zeleniny, které odolají ještě ranním mrazíkům. Co patří mezi takové druhy zeleniny? Například mrkev, petržel, salát, papriky nebo ředkvičky už mohou na záhonku najít své místo.

TIP: Zhruba v polovině dubna přichází vhodný čas také na výsadbu raných brambor. Do 10. dubna je také ideální období na výsadbu jarního česneku.

Až začne být trochu tepleji, můžete ven přesunout také cukety, rajčata nebo okurky, které si do té doby můžete předpěstovat v truhlících na teplejším místě.

hnojivo
Půdu je třeba také přihnojit.

3. Péče o ovocné stromy

Pokud si chcete v létě vychutnávat meruňky nebo švestky z vlastní zahrádky, je čas postarat se o ovocné stromy, hlavně jejich ošetření proti škůdcům, kteří se po studené zimě vrací do práce. V dubnu je také jedna z posledních vhodných možností na výsadbu nových ovocných stromů.

Nebojte se ani prořezávání stromů, i na to je v dubnu na zahradě prostor. Stejně tak vezměte zahradnické nůžky také na vinnou révu, maliny nebo rybíz.

4. Nezapomeňte na bylinky

V zahradě se věnujte také bylinkám, které v budoucnu můžete využít v kuchyni jako koření. Vysadit můžete tymián, koriandr, petržel, pažitku nebo třeba majoránku.

zahrada
Nezapomeňte na letničky a bylinky.

5. Vysejte letničky

I když letničky můžete mít už nějakou dobu vyseté, ani teď ještě není pozdě. Jakmile vzejdou, nezapomeňte je vyjednotit. Mezi vhodné letničky na záhon patří měsíček lékařský nebo černucha damašská, fialky, hledíky nebo astry. Záleží na vkusu každého z vás.

K TÉMATU  Stylové retro potěšení gramofonu

Při výsadbě nezapomeňte na kvalitní substrát. Celkově byste na jaře neměli opominout doplnění živin půdě a vyčištění záhonů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dokonalá zahrada. Nejlepší tipy, jak ji uzpůsobit tak, aby se propojila s vaší myslí a nitrem!

Jak pěstovat rajčata? S výsadbou na jaře neotálejte

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.
Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Druhů čaje existuje skutečně nepřeberné množství. Čaj, to je životní styl, rituál, který se opakuje dnes a denně. Někdy jím zaháníme žízeň, jindy ho pijeme na chuť. Ovocný nebo bylinný čaj známe dozajista všichni, ale už méně jsou nám známé jejich účinky nebo podrobnější dělení. Pojďme se proto na čaje podívat společně.
Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Silvestr je čas oslav, radosti a společenských setkání, a otázka alkoholu a jeho role ve společenském kontextu může vyvolat rozporuplné pocity. V dnešním článku na Dámské Lize se zamýšlíme nad tématem pití alkoholu během silvestrovských oslav, zejména v pracovním prostředí. Přinášíme vám přehled možností, etikety a důležitých aspektů, které byste měli vzít v úvahu, abyste si mohli s kolegy připít k novému roku s respektem a uvědoměním.
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Někdo se pyšní hustou a dlouhou hřívou, někdo se zase trápí se svými řídkými vlasy, které sotva dorostou po ramena. Naštěstí existuje možnost prodloužení vlasů, díky níž si řada z nás splní svůj sen – mít krásné a dlouhé vlasy. Jaké jsou metody prodloužení a na co si dát pozor?
Lepek je rostlinný protein, který se nachází ve všech odrůdách ječmene, žita a pšenice, a tak ho můžete najít v produktech denního stravování jako je typicky chléb, rohlíky, těstoviny apod. Jsou to ale i tak lahodné potraviny jako sušenky, müsli, nebo třeba preclíky a jiné dobroty z pekárny. Navíc se lepek do mnoha potravin dostává také během jejich zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo. Co když vás v životě potká alergie na lepek nebo se mu z nějakého důvodu chcete vyhnout?
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
Jamu je tradiční indonéský lék z kořenů, bylin, květů, kůry a koření. Vyrábí se již více než 1200 let z čerstvých surovin, jako jsou tamarind, galangal, zázvor a kurkuma. V Indonésii se podává prakticky na každém kroku, například i v masážních salonech či při léčebných sezeních. Nejenom, že Indonésanům chutná, ale je také prospěšný pro lidské zdraví. Jak si jej vyrobit, a s kterými neduhy nám dokáže pomoci?

Výběr článků

Čeká vás zařizování nového bytu nebo snad rekonstrukce toho stávajícího? Inspirujte se trendy v bydlení pro rok 2022. Cílem pro nadcházejících dvanáct měsíců je vytvořit ze svého domova místo, kde se budete cítit příjemně, v klidu a bezpečí.
Je skvělé, že máme v dnešní době možnost koupit dětem vše, co jim na očích vidíme. Až si ale zkusíte společně s nimi vyrobit nějakou tu vychytávku do pokojíčku z obyčejného kartonu, uvidíte, jak si takovou tvořivou chvilku opravdově vychutnáte. Vyrobte si společně hračky!
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.

Nepřehlédněte

Podzim je obdobím, kdy se mění nejenom barvy listů, ale i módní kousky v našich skříních – sandály v botnících pak střídají kozačky nebo kožené polobotky. Pokud ještě váháte, zda byste měli investovat do nového páru kožených bot, prozradíme vám, proč této koupě nebudete litovat.
Dnes, 10. února 2024 začíná Nový čínský rok, který nám přináší energii Dřevěného Draka. Symbolizující proměny, sílu a odvahu, Rok Dřevěného Draka slibuje emocionální a společenské výzvy, ale také obrovský potenciál pro růst a rozvoj.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek