Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Ájurvéda podle Krainové: Co vás na takovém detoxu čeká?

Modelka Simona Krainová je v poslední době známá zejména pro své očistné kúry a detoxy, ájurvéda ji doslova pohltila. Jak taková harmonizace těla pod taktovkou 5000 let staré indické medicíny probíhá?
ájurvéda
Simona Krainová má výstavní tělo.

26. 01. 2023

Simona Krainová za měsíc oslaví 50. narozeniny, přesto se může pyšnit dokonalou postavou, kterou jí závidí nejedna mladší žena. Tu si udržuje pravidelným sportem, zejména běháním, svými detoxy a ájurvédou, kterou si nemůže vynachválit. Jakmile cítí, že je její tělo zatíženo až až, poohlédne se po nějakém programu. Jedním z důvodů, proč se Simona pouští do těchto detoxů je, že nechce být otrokem moderní medicíny.

Ájurvéda ji pohltila

Před rokem se Simona Krainová vydala se svým manželem Karlem na Srí Lanku, kde se jí otevřel nový svět – ájurvéda. Absolvovala zde celou očistnou kúru plnou speciálních procedur. Aby fanoušci pochopili její důvody a rozhodnutí, neváhala jim to vysvětlit. „Posíláte mi tuny dotazů ohledně mého pobytu tady. Hned v úvodu se musím přiznat, že jsem ten typ ženy, která, když má bolest hlavy nebo nějaký zdravotní problém, sáhne po pilulce. Zkrátka typický otrok moderní medicíny. A i když někdy cítím, že něco v těle nehraje, tak hledám rychlé řešení,“ svěřila se.

rituál
Na Srí Lance se účastnila několika očistných a harmonizujících rituálů.

Starodávnou přírodní medicínu a vědění si během jednoho pobytu, i přes počáteční ”bolesti”, zamilovala. „Řeknu upřímně, první dny byly fakt náročné… dostat se do toho rytmu, kde se jede jen 3 x denně a jen zdravě a vyváženě (žádná kávička, vínko, čokoládka, žádné mléčné výrobky, sýry, smažené řízky),“ pokračovala dále.

Budiž ájurvéda

Celkově program zhodnotila následovně: „Myslela jsem, že to možná ani nedám. Jak moc jsem tohle celé potřebovala, jsem si uvědomila až zde. Po příchodu do resortu absolvují všichni klienti diagnostiku, která trvá asi 30 min, a během které mě lékař diagnostikoval tak, jak to někdy nedokážou ani moderní medicínské přístroje. Najednou mi tato alternativní medicína nepřišla jako z jiného vesmíru. Postupně mi to celé začalo dávat význam a smysl. Nemusíte se obávat složitých a náročných procedur. Stačí dát svému tělu prostor a podporu, aby mohlo projít přirozeným očistným procesem.” završila své povídání na Instagramu.

K TÉMATU  Nela v koučinku: A co chceš ty? Co tě učiní šťastnou?
Krainová
Takové tělo nemá česká modelka zadarmo.

Nejdřív Srí Lanka, pak Maďarsko

Možná nám dáte za pravdu, že v exotickém klima a zcela jiné zemi se jiný životní styl udržuje snáz. V horku stejně člověk nemá chuť cpát se tučnými jídly, je obklopený čerstvými lokálními surovinami za pár kaček a přirozeně má žízeň. Na zdravotní dovolenou naplněnou také cvičením jógy odletěla Simona bez synů, jak ostatně občas doporučuje každému, takže její tělo mělo takříkajíc plnou a ničím nerušenou pozornost. Pod vedením odborníků daného resortu dodržovala pokyny a harmonizovala se.

Zatěžkávací zkouškou prošla o několik měsíců později v maďarském lékařském středisku specializujícím se rovněž na 5000 let starou indickou medicínu. Že to nebyla procházka růžovým sadem dokazoval i její post: „Den 0: ájurvédská večeře. Tady v Maďarsku to vypadá oproti Srí Lance dost krutě. Žádný maso ani mini dortík se nekoná. No tak uvidíme, kdo s koho. Ku*va, jdu to raději zaspat. Ráno moudřejší večera. Nebo večeře. Zdravím všechny lidi s plným břichem.“ napsala ke svému příspěvku.

jóga
Jóga spadá do očistného ájurvédského programu.

Pod tíhou perfekcionismu

U modelek, jako je Simona Krainová, je vyžadována perfektní postava, pro kterou jsou tyhle ženy schopné udělat prakticky cokoliv. Ovšem velkou kritiku od odborníků získávají právě zmiňované ájurvédské detoxy, které jsou pro normální život naprosto neudržitelné.

To také potvrdila Mgr. Hedvika Jakešová, která nutriční terapii studovala na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. „Ájurvédské programy jsou v západním světě trendy a drahou záležitostí. Popisovaná tři lehká jídla denně s pětihodinovými rozestupy lze absolvovat na rekreačním pobytu, kde sice sportujete, ale po zbytek dne odpočíváte a máte čas pro sebe. V běžném pracovním shonu potřebujete energii, protože hladovění je pro tělo jen další stres,“ vysvětlila.

Krainová
Můžeme si myslet, co chceme, ale postavu má Simona perfektní.

I když mnoho odborníků a lékařů pro hubnoucí programy a detoxy Simony Krainové nemá pochopení, ona sama si z toho nic nedělá. Pevně si za svým rozhodnutím a výroky, které o jídle pronáší, stojí. Nelze zároveň popřít, že ájurvéda vskutku má něco do sebe.

K TÉMATU  Pohádková sídla. Kdo ze světových celebrit má nejdražší domov?

Co ájurvédský detox obnáší?

Pokud vás Simona Krainová nějakým způsobem inspirovala, jistě se ptáte, co takový detox na Srí Lance, a vůbec ájurvédský detox, obnáší?

Předně se připravte na úpravu jídelníčku, bez toho se žádný detox ani očistná kúra neobejde. Tělo se potřebuje zbavit nahromaděných toxinů a zažehnout ten správný plamen. Po lékařské konzultaci, kdy odborník zhodnotí vaši kondici a duševní stav, vám sestaví individuální jídelníček a denní režim, který z vašeho trávicího systému vyžene vše škodlivé.

Krainová
Spokojená mysl, spokojené tělo.

Během dne vás čekají různé očistné procedury, které tělo podpoří v sebeuzdravovacím procesu. Jídla budou lehká, zdravá, snadno stravitelná. O dostatečnou hydrataci se postarají bylinné čaje a šťávy. Těšit se můžete i na uvolňující masáže pomocí léčivých bylinných olejů, přičemž můžete také pod dohledem absolvovat očistu a pouštění žilou. K restartování těla a mysli přispívá také jemné cvičení, jako je jóga a pomalé procházky v přírodě, v kombinaci s meditací a bylinnými koupelemi.

Zní to skoro jako snová dovolená. A dost možná to snová dovolená také je. Jen se musíte připravit na to, že jednou se zase vrátíte do reality. Na druhou stranu si z takového pobytu jistě odnesete řadu cenných rad a doporučení, která se můžete pokusit aplikovat do svého běžného života zde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Napjaté svalstvo nebo rýma? Masáže, které vám skutečně pomohou

S novoročním detoxem pomůže ostropestřec

Zdroje článku:
www.seznam.cz , www.instagram.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jedni je milují pro jejich klasický vzhled a charakteristické prošívání, které lze poznat hned na první pohled, jiní pro ně zase mají slabost, neboť se od konkurence odlišují trvalostí, komfortem a různorodými střihy, mezi nimiž si každý ctitel džínů snadno najde něco pro sebe. O jakých kalhotách je zde řeč?
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.
O zdravém stravování slýcháme ze všech stran. Jak je to důležité pro naše zdraví i tělo jako takové. Jenže už nikde se nemluví o tom, jaké konkrétní potraviny zařadit do jídelníčku, respektive jaké konkrétní potraviny nám skutečně prospívají a nejsou na škodu. Proto vám přinášíme tip - je jím quinoa, což je obilovina, ze které se připravuje kupříkladu mouka, polévka nebo také pivo.
Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.
Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!
Snad každé dítě se v předvánočním období těší na adventní kalendář s roztomilými obrázky, pod jehož okénky najdou sladkou čokoládku pro každý den. A protože radost si zasloužíme i my větší, postupně vznikly také kalendáře pro dospěláky, vždy tematicky laděné. Nutno ale uznat, že čím více takových hračiček, tím větší množství nadbytečného odpadu, který na planetě prostě nechceme. A právě proto se pomalu rozšiřuje trend udržitelných adventních kalendářů, které vás budou těšit po dlouhou dobu a příroda vám za to od srdce poděkuje.
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
Děti vyrostly, osamostatnily se a doma je najednou smutno a prázdno. Nikde žádné pohozené oblečení a najednou vám chybí i ty věčné otázky vašich potomků, co je k jídlu. Nikdo vás nepotřebuje a najednou si uvědomíte prázdno, které vás obklopuje. Pocity osamění a prázdnoty jsou často spojené s tzv. syndromem prázdného hnízda v důsledku osamostatnění již dospělých dětí.
Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
A je to tady zase! S blížící se menstruací se pleť mnoha z nás změní v pastvu roztodivných kožních problémů, za nimiž stojí změna hladiny hormonů. A i když jsme si pubertou a kožními problémy prošly už dávno, hormonální akné umí potrápit v jakémkoliv věku.

Výběr článků

Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Věděli jste, že člověk stráví v posteli v průměru až třetinu svého života? Proto pokud vybíráte novou postel do vaší ložnice, je třeba umět vybrat správně. Pohodlná a dostatečně velká postel totiž může podpořit váš zdravý spánek. Naopak nevhodná postel může způsobovat problémy, jako je nespavost nebo bolesti zad. Postel je zároveň důležitou součástí interiéru a je dominantou ložnice, jejíž celkový vzhled ovlivňuje. Vybrat si správnou postel tak může také pomoci dotvořit celkovou atmosféru v místnosti.
Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?

Nepřehlédněte

Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek