Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

19. listopad: Světový den prevence týrání dětí a syndrom CAN 

19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
syndrom CAN
19. listopad je Světový den prevence týrání a zneužívání dětí.

18. 11. 2022

Syndrom CAN

CAN, co znamenají ona tři písmena? Zkratka CAN vychází z původního anglického označení Child Abuse and Neglect. V české terminologii se můžete setkat také s názvem syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte, který přesně vystihuje, koho se tento syndrom týká. 

Jak už název napovídá, syndrom CAN se vztahuje k poměrně široké skupině dětí a spadá do něj také rozsáhlý soubor příznaků, které se u takto poškozených dětí objevují. Rozlišit můžeme 4 základní formy tohoto syndromu:

  • Fyzické týrání
  • Psychické týrání 
  • Sexuální zneužívání 
  • Zanedbávání 

Fyzicky týrané dítě

Není to zase tak dávno, co fyzické tresty ve školách byly běžnou praxí, a i dnes, kdy společnost fyzické tresty na dětech odmítá, mnoho rodičů nejde pro pohlavek nebo plácnutí na zadek daleko. Kde je však hranice mezi fyzickým trestem a týráním? Hranice je opravdu tenká. 

Obecně můžeme říct, že o fyzickém týrání hovoříme tehdy, ztrácí-li rodič cit nad přiměřeností fyzického trestu, popř. k trestání dítěte používá předměty a na těle dítěte zůstávají vážnější stopy. Fyzicky týrané děti mívají na těle modřiny a podlitiny různého stáří, můžete ale pozorovat také popáleniny, vytrhané vlasy, natržené ucho nebo opakované zlomeniny. 

Psychicky týrané dítě

Psychické týrání je specifické v tom, že se zpravidla objevuje u všech dalších typů týrání a zneužívání, protože veškeré ubližování dítěti způsobuje emocionální škodu. Vyskytovat se však může i samostatně. Nejčastější formou psychického týrání je vtahování dětí do konfliktů mezi rodiči. 

Jak může psychické týrání vypadat? Forem existuje opravdu mnoho. Příkladem může být ponižování nebo zesměšňování dítěte, nadávky, neustálá kritika, ignorování dítěte a další. U dítěte se v důsledku psychického týrání mohou objevit různé projevy, například: 

  • Deprese, lítostivost, plačtivost
  • Apatie nebo agrese
  • Poruchy příjmu potravy 
  • Zhoršení školního prospěchu
  • Drogová závislost
  • Sexuální promiskuita 
K TÉMATU  Učíme děti samostatnosti: Kdy je pravá chvíle odstěhovat dítě z ložnice?

Sexuální zneužívání

Sexuální zneužívání dětí je v naší společnosti tabu. O sexuálním zneužívání hovoříme tehdy, je-li dítě nepatřičně vystaveno sexuálnímu kontaktu za účelem uspokojení sexuálních potřeb pachatele. Smutnou pravdou zůstává, že nejčastějšími pachateli sexuálního zneužívání dětí, jsou jejich rodiče, biologičtí i nevlastní. V 65% jsou oběťmi sexuálního násilí dívky.

zneužívání
Nezavírejte oči. Pokud víte, že je některé dítě ve vašem okolí v nebezpečí, je vaší povinností to nahlásit.

U dětí, které jsou sexuálně zneužívány se objevují v důsledku traumatu mnohočetné poruchy osobnosti, emoční poruchy, deprese, problémy se spánkem i poruchy příjmu potravy. Dalším závažným důsledkem je také traumatizace sexualizace. Některé děti se kvůli sexuálnímu zneužívání stávají promiskuitní nebo nejsou schopny vést sexuální život po dlouhá léta, v mnoha případech i celoživotně.

Zanedbávání dítěte

Zanedbávání dítěte pramení z nedostatečné péče rodičů, která může vést k újmě na vývoji dítěte. I zanedbávání může mít mnoho podob, nejčastěji se můžeme setkat se zanedbáváním jeho základních potřeb, jako je například nedostatečná výživa. Mezi další formy však spadá i citové zanedbávání nebo zanedbávání výchovy a vzdělávání. 

Oznamovací povinnost

Často lidé chodí s klapkami na očích, mají pocit, že strkat nos do cizích záležitostí jim nepřísluší. V případě páchání trestné činnosti na dětech by však tyto pocity měly jít vždy stranou! Na týrání a zneužívání dětí se totiž vztahuje oznamovací povinnost. 

Pokud víte o případech jakéhokoli zneužívání nebo týrání dětí, ohlaste je. Neoznámení týrání je podle §367 a §368 trestního zákoníku trestným činem. Nebuďme proto k tomuto nepřijatelnému chování některých lidí vůči dětem lhostejní. Ohlášením těchto skutečností můžete zachránit život.  

týrání
Týrání dítěte může skončit i smrtí.

Jak ohlásit týrání nebo zneužívání dětí?

Pokud se vám dítě svěří se svými problémy, nikdy je neberte na lehkou váhu. Je lepší udělat kolem věci haló a důkladně ji prošetřit, než nechat nadále ubližovat dítěti a zamést do pod koberec. Existuje navíc mnoho případů, kdy týrání skončilo smrtí dítěte. 

K TÉMATU  Volby 2022: Proč jít k volbám a hodit svůj názor do urny?

A komu takovou skutečnost ohlásit? Kontaktovat můžete Policii ČR nebo přímo Oddělení sociálně právní ochrany dětí (OSPOD).

Autor: Alena Mrvíková

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se bránit agresivnímu chování

„Znásilnění jsem přiznala až po deseti letech.“ Příběh Sofie (35), které nepříjemný zážitek ovlivnil budoucí život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Taky se vás dotkla koronavirová krize po finanční stránce? V tom případě pravděpodobně přemýšlíte nad tím, jak rodinný rozpočet trochu “nakopnout”. Naštěstí lze vykonávat rovnou několik prací z domova, pro kterou se rozhodnete vy?
Taky už vám tohle období přijde zdlouhavé? Cítíte se stále více unavení a bez elánu. Počítáte dny za dnem a doufáte, že se svět vrátí už brzy zpět do starých kolejí. Jenže to stále nepřichází... Co tedy dělat v této době, abyste se cítili lépe? Abyste neprožívali stres, strach, úzkosti, únavu a taky nudu? V dnešním článku vám to prozradím, tak pokračujte ve čtení, abyste si i vy mohli karanténu více užívat!
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Přestože Vánoce jsou obdobím radosti a dávání, může být výběr vhodného dárku pro děti někdy komplikovaný. Dnešní článek na Dámské Lize upozorňuje na pasti nevhodných dárků pro nejmenší pod stromečkem. Od nesprávných hraček až po problematické trendy, prozkoumáváme, co by rodiče měli brát v úvahu při výběru dárků pro své ratolesti, aby byly nejen radostné, ale i bezpečné svátky
Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!
Vánoce jsou rodinné svátky, ale když jste sama - bez partnera, manžela, dětí, mohou to být svátky hodně stresující. Důležité je však začít se na to dívat z jiného úhlu. Být single na Vánoce je nakonec vlastně fajn.
Vzácný pohled na odvážnou Jitku Čvančarovou! Herečka a vášnivá příznivkyně otužování se nechala vidět ve zcela nečekaném světle při svém novoročním dobrodružství na vrcholu Sněžky. Jaký je příběh za touto odvážnou fotografií a co na ni říkají fanoušci?
Legendární kocour Garfield nesnášel pondělky, měl z nich deprese a úzkosti. Většinou se mu v ten den ani nic nedařilo. Lidé na tom jsou podobně. Také míváme úzkosti z některých dnů v týdnu. Z neděle především. Jedete v tom taky?
Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.

Výběr článků

Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Spodní prádlo, lyžařské oblečení, sportovní bundy, mikiny, kalhoty. To jsou oděvy z různých materiálů, uzpůsobené tak, aby vyhověly nárokům na sportovní disciplíny i rozmarům počasí. Dříve prostě prádlo a oblečení. Dnes se dělí na funkční – a to ostatní. V čem je jeho výhoda?
Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.

Nepřehlédněte

Minišaty jsou naprostou klasikou, díky níž může žena vypadat ležérně, šik, ale i sexy. Pravdou ale je, že minišaty mají také špatnou pověst, jelikož mohou být při nevhodném nošení odhalující a žena pak působí lacině. Je tedy zapotřebí nosit tyto krásné šaty opatrně a zaměřovat se na detaily, jako je postava, líčení a doplňky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek