Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Liběna Rochová, česká designérka, jež formuje budoucí módní generaci

Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?
Liběna Rochová
Oděvní designérka a umělkyně Liběna Rochová.

09. 11. 2022

Od narození žila Liběna Rochová v kulturním a kultivovaném prostředí. Otec vědec a maminka herečka. Vždy ji fascinoval výtvarný svět, a tak chvíli přemýšlela o tom, že se stane malířkou. Také se chtěla věnovat profesím jako je fotografka, tanečnice nebo kameramanka.

Studium a první přehlídky

Na základní škole se rozhodla, že půjde studovat tradici českého i světového kostýmu. V jejích snech jí ale bránila pozice politicky nežádoucího otce. Nakonec se jí podařilo na střední školu dostat a začala navštěvovat oděvní ateliér na Textilní průmyslové škole v Brně.

MEI
MEI je kolekce inspirována jejími zážitky z cest.

Po úspěšném dokončení střední školy chtěla dále pokračovat ve vysokoškolském studiu na UMPRUM. Tento sen se jí však nesplnil. Začala tedy pracovat v módním salonu a díky podpoře vedoucí mohla uskutečnit své módní přehlídky.

Liběna Rochová je i ve svých 71 letech proslulá nekonečnou energií a výbornou kondicí. V čem tkví její tajemství? Už léta praktikuje ajurvédu. Vstává kolem páté ráno, medituje, cvičí nebo si dělá olejové masáže. Snaží se neustále držet pozitivní a mladou mysl. Jak sama říká: „Člověk musí být zodpovědný sám k sobě, být vyrovnaný a mít se rád. Nejde to hned, ale když se rozhodnete, a intenzivně na to myslíte, že to tak chcete, tak se to stane.”

Rochová
Šaty z kolekce MEI.

Umělkyně až do morku kostí

Zlomová příležitost v její profesní kariéře přišla v roce 1991 v Düsseldorfu na veletrhu premiérových kolekcí světových módních návrhářů, kde její práce sklidila obrovský úspěch.

  • V roce 1999 založila Studio LR.
  • V letech 2005 až 2010 vedla Studio LR-Gallery, zaměřené na rozvoj mladých designérů.

Ve své kariéře se zabývá navrhováním kostýmů pro divadlo a film, uměleckých oděvních předmětů, večerních rób pro výkonné umělce, oděvů pro soukromé zákazníky, konfekce a unikátních modelových kolekcí. Dále také Liběna Rochová navrhuje skleněné šperky a umělecké předměty, papírové obrazy a módní umělecké předměty.

K TÉMATU  VAN GRAAF Junior Talent 2022: S černočernou kolekcí zvítězil Tomáš Němec

Ráda propojuje nositelnost, kreativitu a také udržitelnost. Proto vytváří například šaty z papíru, šperky ze skla nebo z kovu.

Její skvělá a originální práce je oceněna řadou prestižních cen. Je vítězkou ceny Módní návrhář nebo Grand designér roku. Tvorbu Liběny Rochové můžete obdivovat ve sbírce Museé de Tissus v Lyonu a v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze a Brně.

Kariéra oblíbené profesorky

​​Od roku 2008 vede Ateliér designu oděvu a obuvi na pražské UMPRUM. Díky svým vynikajícím pedagogickým a odborným schopnostem její studenti a absolventi dosáhli mnoha ocenění a získali prestižní pozice v oboru.

Právě ve své profesorské kariéře našla hlavní poslání. Výchova mladých špičkových oděvních designérů má pro ni velký smysl.

V roce 2011 získala funkční období a v roce 2017 byla jmenována profesorkou, což z ní v současnosti dělá jedinou aktivní pedagožku a vedoucí ateliéru s tímto akademickým titulem v zemi. Vychovala již několik generací nadějných oděvních tvůrců, z jejího ateliéru vzešla talentovaná designérská jména, mezi která patří Daniela Pešková, Pavlína Miklasová nebo Adam Kost.

Rozhovor pro UMPRUM o talárech, které navrhovala i udržitelnosti v módním průmyslu.

Spolupráce s DEBROU

DEBRA, nadace, která pomáhá pacientům s nemocí motýlích křídel. Pro Liběnu Rochovou jde o srdcovou záležitost. Dokonce její oděvní kolekce NADOTEK a DOTEKY, na kterých spolupracovala s malířem Lukášem Musilem, dosáhly velkého úspěchu. Kromě nadace DEBRA podporuje také projekt Panenka od UNICEFU.

Rochová
Liběna pomáhá pacientům s nemocí motýlích křídel.

Její tvorba je nadčasová, jedinečná, jednoduchá i komplikovaná zároveň. Liběna Rochová je bezpochyby ženou na svém místě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Největší módní faux pas. Znáte je všechny?

Geometrické tvary jsou v módě. Jak je nosit?

Zdroje článku:
https://libenarochova.cz/about, https://www.elle.cz/celebrity/rozhovory/libena-rochova-rozhodla-jsem-se-byt-stastna, https://program.rozhlas.cz/libena-rochova-a-jeji-cesta-na-spicku-ceskeho-odevniho-designerstvi-8573446
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Menstruační kalíšek rozdělil ženy na dva tábory – ty, co si bez něho menstruaci nedokáží představit a ty, které jsou jeho zarytými odpůrkyněmi. Ať tak, či onak, menstruační kalíšky jsou pomůckou, která ženám v mnohém uleví. V článku se dozvíte vše o menstruačním kalíšku i o jeho výhodách a nevýhodách.
Ano, i když se to může zdát neuvěřitelné, také na cukru vznikají závislosti. Po konzumaci cukru se v našem mozku spustí centrum odměn stejně, jako když si závislý člověk dá heroin. A člověk se logicky chce odměňovat. Proto je velmi důležité omezit příjem cukru a sledovat své tělo.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Dosud jste si mysleli, že stačí, když si ráno a večer vyčistíte zuby klasickým kartáčkem a zubní pastou a máte hotovo? V tom případě vás zklameme. Pokud chcete předejít zubním kazům, zubnímu kameni a zánětu dásní, pak je zapotřebí věnovat svým zubům řádnější péči.
Krásně a hladce oholené nohy bez jediného pořezání - to se zdá být nesplnitelným snem pro řadu žen. Je to ale opravdu tak náročné, jak se to jeví? Nebo je to jenom o několika tricích či dodržování zásad, které vedou k dokonalému oholení? Pojďme si prozradit, jak si dokonale oholit nohy. Vždyť hladká pokožka vede k vyšším sebevědomí.
I když se letošní léto bude nést v trochu méně omezeném duchu (hygienická opatření se začínají uvolňovat stále víc a víc), přesto se většina lidí rozhodla strávit volné dny s rodinou v tuzemsku. I Česká republika zkrátka nabízí mnoho krásného a atraktivního, tak proč to nevidět? Nemusíte nutně využívat automobil k přejíždění z místa na místo, stejně tak nemusíte ujít desítky kilometrů, abyste se dostali tam, kam se dostat chcete. Stačí usednout na kolo. Česko je totiž cyklostezkami doslova protkané.
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.

Výběr článků

Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?
V jednoduchosti je ta největší síla. Tento výrok je pravdivý i v případě cvičení a redukce váhy. Pokud i vy chcete zhubnout, vsaďte na program H.E.A.T. a jeho důraz na ten nejpřirozenější pohyb pro každého z nás. Díky chůzi totiž dokážete spálit maximum kalorií, které vás brzy dostanou k vysněné povaze.

Nepřehlédněte

Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek