Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Nasladko, nebo naslano? Těchto 9 potravin zvládne obojí

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
nasladko
Cuketa, dýně i rajčata jsou nesmírně univerzální. Napadají vás další potraviny?

14. 09. 2022

14. 09. 2022

Ač bychom sebevíc chtěli, některá slaná jídla ve sladká prostě neproměníme, a naopak. Je to právě specifickou chutí i vůní, která nedá jinak. Naštěstí ale ve světě potravin najdeme několik ingrediencí, které jsou chutově neutrální, že s nimi jeden den doplníte kousky masa a druhý den z nich upečete výbornou bábovku. A není od věci o takových surovinách nasladko i naslano vědět. Které to jsou?

Cuketa

Cuketa je jednou z potravin, se kterou vykouzlíte nespočet receptů. A to jak slaných, tak sladkých. Cuketu si vychutnáte v grilované podobě, ale skvěle se sladí s masem, saláty, těstovinami i sýry. Pokud se vám ale taková jídla přejí a cuket máte nazbyt, co udělat chutné muffiny, koláče nebo buchty. Chutnají náramně!

muffiny
Cuketové muffiny jsou prostě mňam!

Dýně

Tvarově, barvou i chutí je sice jiná než cuketa, ale ve výsledku zpracování jsou si hodně podobné. Z dýně můžete uvařit výbornou polévku, pyré nebo kaši, případně ji přidat k masu či salátu. A co se sladkých verzí týče, takový dýňový koláč provoněný kořením nebo pikantnější puding vůbec nejsou k zahození.

Červená řepa

Červená řepa je sama o sobě lehce nasládlá. Skvěle se hodí do různých slaných pokrmů – pomazánek, polévek, sendvičů, výborná je ale také k masu, na gril nebo do salátů či burgerů. Fantastická je rovněž i nasladko, a to nejen pro výslednou velmi originální chuť, ale i z důvodu barvy. Proč kupovat potravinová barviva, když řepa sama o sobě dokáže vykouzlit krásné sytě růžové či rudé tóny.

salát
Červená řepa perfektně ladí ke kozímu sýru. Ale uděláte z ní i brownies.

Rajčata

Že rajčata nasladko znějí jako špatný vtip? Určitě ne. Ačkoli v našich končinách jsou známá především slaná jídla – klasika jsou saláty, různé zavařované směsi, polévky, omáčky, rajčata jsou úžasná i nasladko, a to díky přirozeně sladké chuti. Stačí jen propojit ty správné ingredience – taková zmrzlina s rajčaty, mascarpone, vanilkou, cukrem a skořicí není vůbec k zahození ač to zní poněkud prapodivně.

K TÉMATU  Nová studie „HEAD DOWNERS 2021“: Svět technologií je nám stále bližší, ale ztrácíme kontakt s přírodou

Hrušky

Hrušky jakožto ovoce jsou na oko ideálnější pro všechna sladká jídla. A samozřejmě, takový kompot, koláč, buchta nebo puding jsou klasika. Hrušky jsou ale delikátní i ve spojení s plesnivými a pikantními sýry, parmskou šunkou nebo lososem. A pokud milujete paštiku, už jste zkoušeli ochutit ji právě hruškou? Vyzkoušejte, chuťové buňky budou jásat.

koláč
Už jste letos měli hruškový koláč?

Fazole

Fazole jsou úžasnou surovinou, ze které připravíte řadu mexických jídel, perfektní jsou i do polévek nebo třeba salátů. Protože jsou ale poměrně chuťově neutrální, je možné z nich vykouzlit řadu sladkých receptů, které navíc budou plné zdravých bílkovin. Příkladem je třeba lahodné čokoládové brownies s červenými fazolemi.

Cizrna

Cizrna je hodně podobná fazolím, co se multifunkčnosti týče. Vyrobit se z ní dá skvělá polévka, náramně chutná v salátu, pomazánkách, v mexických směsích i v masových pokrmech. Protože je ale hodně univerzální, dá se z ní vyrobit báječný koláč, buchty a různé sladké řezy.

stew
Cizrna je velmi multifunkční. Jeden den ji chroupete v salátu, další z ní pečete koláčky.

Mrkev

Stejně všestranná je i mrkev, která rovněž vyniká přirozenou sladkostí. Vychutnat si ji můžete naslano v dušené, vařené, pečené i grilované podobě, ovšem skvěle vynikne i v mrkvových dortech, buchtách, koláčích i muffinech. Navíc poctivá mrkev dokáže jídlu dopřát pěknou barvičku, a to díky obsahu betakarotenu.

Špenát

Podobně univerzální je také špenát, který využijete na mnoho různých způsobů. Hodí se do polévek, jako příloha nebo součást salátů. Špenát ale dobře poslouží i coby tajná ingredience sladkých jídel – od palačinek, placek, koláčů až po buchty, kterým dodá krásně zelenkavou barvu.

špenát
Špenát má sám o sobě velmi neutrální chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o soukromé školce pro vaše dítě? Dnes se podíváme na výhody a nevýhody soukromých školek. Prozkoumáme výhody jako individuální přístup a zaměření na specifické potřeby dítěte, stejně jako možné překážky, které mohou v soukromých školkách vzniknout. Čemu dáte nakonec přednost státní školce, nebo soukromé? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!
Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.
Že to přece není možné? Všechno jde, když se chce. A přitom nemusíte vůbec nikam cestovat. Klidně zůstaňte doma, ale zařekněte se, že každý den budete angličtině věnovat alespoň dvacet minut.
Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.
Už máte zkušenost s rybičkami? Nebo své první akvárko teprve zakládáte? Ani v jednom případě se nemusíte ničeho bát. Chovat krevetky mohou klidně i začátečníci. Navíc jsou doslova a do písmene pastvou pro oko.
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Většina klientů center zabývajících se laserovou epilací jsou přirozeně ženy. K návštěvě takového centra je vedou především obecně přijímané standardy ve společnosti – každá z nás chce mít hladkou, upravenou kůži na nohou i pažích. Genetické vlastnosti jsou velmi odlišné, ale jedno máme společné: každá chceme vypadat skvěle. A právě zde přichází na řadu laserová epilace.
Není tajemstvím, že barvou roku 2019 byla americkými odborníky z Pantone Color Institutu vyhlášena pro letošek korálová. Pokud úplně nevíte, jak takový odstín vypadá, nezkoušejte se ptát svého partnera, protože vám pravděpodobně nebude schopen odpovědět. Dáme vám ale pár tipů, jak zařadit korálovou do svého šatníku a botníku.
V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Máte obývací pokoj vybavený podle posledních módních trendů, ale přijde vám nudný a zcela bez života? Chtěli byste mu dodat šmrnc nebo naopak tento prostor zútulnit a vykouzlit si tak harmonický domov? Tak se zkuste podívat na několik zajímavých typů, jak vykouzlit z vašeho obýváku opravdu útulný společenský prostor.
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.

Výběr článků

Rádi byste si letos konečně dopřáli pořádnou dovolenou a uvažujete, zda pro vás bude lepší hotel nebo kemp? Podívali jsme se na zoubek ubytování v Chorvatsku a přinášíme vám několik zajímavých tipů, které vám pomohou naplánovat si dovolenou přesně podle vašeho gusta.
Sedavé zaměstnání se bezpochyby vždy nějak odrazí na našem zdraví. Nejde jen o stav páteře a celých zad, ale mohou se objevit i zdravotní potíže rukou od jejich nevhodné a dlouho neměnné pozice. Zároveň trpí vaše klouby, můžete mít větší sklony k nadváze. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jestli i když musíte pracovat, nešlo by se vždy třeba po hodině práce na chvilku protáhnout a svému tělu trochu ulevit.
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?

Nepřehlédněte

Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek