Ač bychom sebevíc chtěli, některá slaná jídla ve sladká prostě neproměníme, a naopak. Je to právě specifickou chutí i vůní, která nedá jinak. Naštěstí ale ve světě potravin najdeme několik ingrediencí, které jsou chutově neutrální, že s nimi jeden den doplníte kousky masa a druhý den z nich upečete výbornou bábovku. A není od věci o takových surovinách nasladko i naslano vědět. Které to jsou?
Cuketa
Cuketa je jednou z potravin, se kterou vykouzlíte nespočet receptů. A to jak slaných, tak sladkých. Cuketu si vychutnáte v grilované podobě, ale skvěle se sladí s masem, saláty, těstovinami i sýry. Pokud se vám ale taková jídla přejí a cuket máte nazbyt, co udělat chutné muffiny, koláče nebo buchty. Chutnají náramně!
Dýně
Tvarově, barvou i chutí je sice jiná než cuketa, ale ve výsledku zpracování jsou si hodně podobné. Z dýně můžete uvařit výbornou polévku, pyré nebo kaši, případně ji přidat k masu či salátu. A co se sladkých verzí týče, takový dýňový koláč provoněný kořením nebo pikantnější puding vůbec nejsou k zahození.
Červená řepa
Červená řepa je sama o sobě lehce nasládlá. Skvěle se hodí do různých slaných pokrmů – pomazánek, polévek, sendvičů, výborná je ale také k masu, na gril nebo do salátů či burgerů. Fantastická je rovněž i nasladko, a to nejen pro výslednou velmi originální chuť, ale i z důvodu barvy. Proč kupovat potravinová barviva, když řepa sama o sobě dokáže vykouzlit krásné sytě růžové či rudé tóny.
Rajčata
Že rajčata nasladko znějí jako špatný vtip? Určitě ne. Ačkoli v našich končinách jsou známá především slaná jídla – klasika jsou saláty, různé zavařované směsi, polévky, omáčky, rajčata jsou úžasná i nasladko, a to díky přirozeně sladké chuti. Stačí jen propojit ty správné ingredience – taková zmrzlina s rajčaty, mascarpone, vanilkou, cukrem a skořicí není vůbec k zahození ač to zní poněkud prapodivně.
Hrušky
Hrušky jakožto ovoce jsou na oko ideálnější pro všechna sladká jídla. A samozřejmě, takový kompot, koláč, buchta nebo puding jsou klasika. Hrušky jsou ale delikátní i ve spojení s plesnivými a pikantními sýry, parmskou šunkou nebo lososem. A pokud milujete paštiku, už jste zkoušeli ochutit ji právě hruškou? Vyzkoušejte, chuťové buňky budou jásat.
Fazole
Fazole jsou úžasnou surovinou, ze které připravíte řadu mexických jídel, perfektní jsou i do polévek nebo třeba salátů. Protože jsou ale poměrně chuťově neutrální, je možné z nich vykouzlit řadu sladkých receptů, které navíc budou plné zdravých bílkovin. Příkladem je třeba lahodné čokoládové brownies s červenými fazolemi.
Cizrna
Cizrna je hodně podobná fazolím, co se multifunkčnosti týče. Vyrobit se z ní dá skvělá polévka, náramně chutná v salátu, pomazánkách, v mexických směsích i v masových pokrmech. Protože je ale hodně univerzální, dá se z ní vyrobit báječný koláč, buchty a různé sladké řezy.
Mrkev
Stejně všestranná je i mrkev, která rovněž vyniká přirozenou sladkostí. Vychutnat si ji můžete naslano v dušené, vařené, pečené i grilované podobě, ovšem skvěle vynikne i v mrkvových dortech, buchtách, koláčích i muffinech. Navíc poctivá mrkev dokáže jídlu dopřát pěknou barvičku, a to díky obsahu betakarotenu.
Špenát
Podobně univerzální je také špenát, který využijete na mnoho různých způsobů. Hodí se do polévek, jako příloha nebo součást salátů. Špenát ale dobře poslouží i coby tajná ingredience sladkých jídel – od palačinek, placek, koláčů až po buchty, kterým dodá krásně zelenkavou barvu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech