Neděle , 01. 06. 2025

Laura

Nasladko, nebo naslano? Těchto 9 potravin zvládne obojí

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
nasladko
Cuketa, dýně i rajčata jsou nesmírně univerzální. Napadají vás další potraviny?

14. 09. 2022

14. 09. 2022

Ač bychom sebevíc chtěli, některá slaná jídla ve sladká prostě neproměníme, a naopak. Je to právě specifickou chutí i vůní, která nedá jinak. Naštěstí ale ve světě potravin najdeme několik ingrediencí, které jsou chutově neutrální, že s nimi jeden den doplníte kousky masa a druhý den z nich upečete výbornou bábovku. A není od věci o takových surovinách nasladko i naslano vědět. Které to jsou?

Cuketa

Cuketa je jednou z potravin, se kterou vykouzlíte nespočet receptů. A to jak slaných, tak sladkých. Cuketu si vychutnáte v grilované podobě, ale skvěle se sladí s masem, saláty, těstovinami i sýry. Pokud se vám ale taková jídla přejí a cuket máte nazbyt, co udělat chutné muffiny, koláče nebo buchty. Chutnají náramně!

muffiny
Cuketové muffiny jsou prostě mňam!

Dýně

Tvarově, barvou i chutí je sice jiná než cuketa, ale ve výsledku zpracování jsou si hodně podobné. Z dýně můžete uvařit výbornou polévku, pyré nebo kaši, případně ji přidat k masu či salátu. A co se sladkých verzí týče, takový dýňový koláč provoněný kořením nebo pikantnější puding vůbec nejsou k zahození.

Červená řepa

Červená řepa je sama o sobě lehce nasládlá. Skvěle se hodí do různých slaných pokrmů – pomazánek, polévek, sendvičů, výborná je ale také k masu, na gril nebo do salátů či burgerů. Fantastická je rovněž i nasladko, a to nejen pro výslednou velmi originální chuť, ale i z důvodu barvy. Proč kupovat potravinová barviva, když řepa sama o sobě dokáže vykouzlit krásné sytě růžové či rudé tóny.

salát
Červená řepa perfektně ladí ke kozímu sýru. Ale uděláte z ní i brownies.

Rajčata

Že rajčata nasladko znějí jako špatný vtip? Určitě ne. Ačkoli v našich končinách jsou známá především slaná jídla – klasika jsou saláty, různé zavařované směsi, polévky, omáčky, rajčata jsou úžasná i nasladko, a to díky přirozeně sladké chuti. Stačí jen propojit ty správné ingredience – taková zmrzlina s rajčaty, mascarpone, vanilkou, cukrem a skořicí není vůbec k zahození ač to zní poněkud prapodivně.

K TÉMATU  40 chytrých vychytávek, které vám usnadní život při sportu! Nevěříte?

Hrušky

Hrušky jakožto ovoce jsou na oko ideálnější pro všechna sladká jídla. A samozřejmě, takový kompot, koláč, buchta nebo puding jsou klasika. Hrušky jsou ale delikátní i ve spojení s plesnivými a pikantními sýry, parmskou šunkou nebo lososem. A pokud milujete paštiku, už jste zkoušeli ochutit ji právě hruškou? Vyzkoušejte, chuťové buňky budou jásat.

koláč
Už jste letos měli hruškový koláč?

Fazole

Fazole jsou úžasnou surovinou, ze které připravíte řadu mexických jídel, perfektní jsou i do polévek nebo třeba salátů. Protože jsou ale poměrně chuťově neutrální, je možné z nich vykouzlit řadu sladkých receptů, které navíc budou plné zdravých bílkovin. Příkladem je třeba lahodné čokoládové brownies s červenými fazolemi.

Cizrna

Cizrna je hodně podobná fazolím, co se multifunkčnosti týče. Vyrobit se z ní dá skvělá polévka, náramně chutná v salátu, pomazánkách, v mexických směsích i v masových pokrmech. Protože je ale hodně univerzální, dá se z ní vyrobit báječný koláč, buchty a různé sladké řezy.

stew
Cizrna je velmi multifunkční. Jeden den ji chroupete v salátu, další z ní pečete koláčky.

Mrkev

Stejně všestranná je i mrkev, která rovněž vyniká přirozenou sladkostí. Vychutnat si ji můžete naslano v dušené, vařené, pečené i grilované podobě, ovšem skvěle vynikne i v mrkvových dortech, buchtách, koláčích i muffinech. Navíc poctivá mrkev dokáže jídlu dopřát pěknou barvičku, a to díky obsahu betakarotenu.

Špenát

Podobně univerzální je také špenát, který využijete na mnoho různých způsobů. Hodí se do polévek, jako příloha nebo součást salátů. Špenát ale dobře poslouží i coby tajná ingredience sladkých jídel – od palačinek, placek, koláčů až po buchty, kterým dodá krásně zelenkavou barvu.

špenát
Špenát má sám o sobě velmi neutrální chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Červená řepa 3x jinak: Pochutnejte si na těchto podzimních salátech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prázdniny jsou časem, kdy děti nejraději tráví čas venku, hrají si s přáteli a užívají si volno. Přesvědčit je, aby si vzaly do ruky knihu, může být náročné. Ale co kdyby čtení bylo stejně lákavé jako letní dobrodružství? S trochou kreativity a správnými nápady můžete své děti inspirovat k tomu, aby si našly cestu k literatuře i během letních dnů. Přinášíme vám osvědčené tipy, jak udělat z čtení zábavnou a neodmyslitelnou součást prázdninového programu.
K dostání nejsou jenom pomeranče nebo grapefruity, ale také pomela, která se nejvíce prodávají právě na sklonku roku. V této době jsou také nejlevnější, i proto možná sídlí na stole nejednoho člověka.
Už nevíte, co pít, abyste si pitný režim co nejvíce zpříjemnily? Pak vám doporučujeme vložit do odšťavňovače několik jablek a připravit si nápoj, co vám prospěje ve všech směrech. Proč s jeho výrobou neotálet?
Přestože si to každoročně mnoho z nás nechce připustit, letní dny se blíží ke konci a podoba zahrad se začne měnit. Jedním si můžeme být jistí, práce na ní bude hodně. Podzim je čas sklizně, nové výsadby a dalšího opečovávání. V tomto období lze zasadit jak květiny, stromy, tak i zeleninu. Nejen jaro je časem pro nový život.
Blíženci, třetí znamení zvěrokruhu, přinášejí období zaměřené na komunikaci a adaptabilitu. Od 20. května do 20. června se můžete těšit na zvýšenou potřebu výměny informací a navazování nových kontaktů. Jak nejlépe využít tuto dynamickou energii pro svůj osobní a profesní růst? Přinášíme praktické tipy, které vám pomohou dokončit rozdělané projekty, získat hlubší znalosti a převzít odpovědnost za svůj život.
Mnohokrát skloňované téma, které patří dlouhodobě na seznam globalizačních problémů v celém Západním světě. Věděly jste, že podle statistik z roku 2018 průměrný Čech ročně spotřebuje zhruba 785 kilogramů potravin a zhruba 200 kilogramů vyhodí? Statistiky Evropské unie mluví jasně. Každoročně se vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla. Každá česká domácnost má tak ve své režii svoji vlastní spotřebu a záleží jen na nás, jak se k ní postavíme.
Pohřeb Anny Julie Slováčkové proběhl v pondělí 15. dubna v bazilice svaté Ludmily v Praze. Soukromého rozloučení se zúčastnili jen nejbližší – rodina, přátelé, kolegové a osobnosti veřejného života. Obřad se nesl ve světlých barvách, v duchu přání zesnulé zpěvačky, která chtěla, aby se její odchod stal klidnou oslavou života, nikoliv jen smutkem.
Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Na své zahrádce i v květináči můžete pěstovat kdejaké koření, bylinu nebo rostlinu. Zatímco někdo se uchyluje cestou levandule pro uklidnění, jiný se rozhodl zasadit si do záhonu či připraveného truhlíku saturejku.
Mama Shelter přináší do Prahy oblíbenou koncepci food sharingu, nebo-li dělení se o různá jídla,  podle svého hesla, že sdílení je péče a podělit se znamená milovat!

Výběr článků

Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.
Rozlučka se svobodou je v podstatě taková ta poslední dámská jízda, kterou si můžete se svou kamarádkou užít za svobodna. Zapomeňte ale na striptýz a klasické rozlučkové klišé – nemusí to být v zásadě jen o alkoholu a nezřízeném veselí. Ne každá kámoška je taky na bar zvědavá. Spíše vsaďte na společné zážitky a naplánujte zajímavou rozlučku, kterou si nevěsta bude pamatovat napořád.

Nepřehlédněte

Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Jíte dostatek mrkve, sladkých brambor, paprik, brokolice, vajec a lososa? Pokud je vaše odpověď záporná, žádný div, že vás vaše vlasy dohánějí doslova k šílenství. Čím dalším se na jejich stavu a vzhledu dá chutně „zapracovat“?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek