Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Ze života: Jak jsem musela na biopsii prsu

Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
na biopsii
Poslouchejte své tělo a vyšetření neodkládejte, může vám to zachránit život.

19. 07. 2022

Než jsem musela na biopsii

Čekala jsem měsíc, než jsem se doma přiznala, že mám něco v prsu. Chtěla jsem počkat, jestli se náhodou kulička nevytratí sama. A taky jsem chtěla sledovat, jestli se bulka nebude zvětšovat. Nebyl to dobrý nápad, jelikož samotné vyšetření, které následovalo, nebylo vůbec bolestivé a vlastně ani nebylo nepříjemné. Objednala jsem se na gynekologii, kde mi byla vypsaná žádanka na mamografické vyšetření. Stálo mě to asi 2 hodiny času.

Ultrazvukové vyšetření prsa

Na vyšetření jsem se dostala prakticky v ten samý týden, kdy jsem záhadný útvar v prsu začala řešit. V první řadě jsem dostala přes prsty, protože mi bylo řečeno, že preventivní kontroly na mamografickém oddělení se doporučují ženám již od 20 let. A mně je 35, tak jsem to trochu nestihla. Ale jinak byl personál mamografického oddělení velmi hodný.

V první řadě mi paní doktorka udělala ultrazvuk. Pomazali mi prsa gelem a přejeli ultrazvukovým skenerem. Objevili pár cyst a také cystoidní lymfom. Jestli je maligní, to bohužel z ultrazvuku vyčíst nelze.

Mamograf

Jelikož víc hlav víc ví, byla jsem poslána také na mamograf. Je to velký robotický stroj, který má speciální podložku. Na ni položíte prs a z vrchu vám jej zmáčkne plexisklo. Naštěstí samotný trošku nepříjemný tlak plexiskla trvá asi sekundu. Po vyfocení fotky plexisklo samo povolí a je hotovo. Z mamografu bohužel také nemohli vyloučit, jestli je lymfom maligní.

mamograf
Mamograf a další vyšetření prsu jsou běžné prohlídky. Kdy jste byla naposledy?

Biopsie prsu

Byla mi tedy doporučená biopsie prsu. Biopsie je rychlý odběr vzorku tkáně z prsu. Odebrání daného vzorku potvrdí, ale také upřesní, klinickou diagnózu tkáně. Díky tomu pak lékař může provést přesné rozhodnutí a také přesnou léčbu daného problému.

K TÉMATU  Pište si deník, budete mít lepší život

Biopsie se provádí v lokální anestezii. Před biopsií mi nebylo zakázáno jíst, ani jsem nemusela dodržovat žádnou dietu. Musela jsem jen poskytnout písemný souhlas se zákrokem a rovněž jsem musela potvrdit, že nejsem těhotná.

Jak probíhá samotný zákrok?

Po příchodu do ordinace jsem si lehla na lůžko. Paní doktorka nejdříve ultrazvukem našla nespecifický útvar v prsu, ze kterého se biopsie bude provádět. Poté jsem se nesměla hýbat. Dostala jsem do prsa uspávací injekci. Sestřička mi ukázala nástroj, kterým se biopsie provádí. Jedná se o zařízení, které vystřeluje do těla jehlu s háčkem na konci. Samotný výstřel zní jako výstřel ze vzduchovky.

biopsie
Biopsie je odběr vzorku tkáně z prsu.

K prsu mi paní doktorka přiložila nástroj a střelila. První výstřel byl nejvíce citlivý. To asi proto, že anestetikum ještě nepůsobilo na 100 %. Další 3 „střely“ už byly lepší. Asi za 10 minut bylo po zákroku.

Po biopsii to bylo horší

Po biopsii jsem se cítila dobře. Sama jsem se autem odvezla domů a po cestě jsem se dokonce stihla stavit na nákup. Říkala jsem si, jak jsem to krásně zvládla a že to ani nebolí. Doma, asi 3 hodiny po zákroku, přestávalo anestetikum působit. Prs začal pomalu natékat a bolet. Chladila jsem jej ledovými obklady a i když jsem nechtěla, po asi 5 hodinách od zákroku jsem si musela dát prášek proti bolesti. V den zákroku jsem odpočívala. Sestřička mi doporučila vyhnout se fyzické aktivitě a také jsem měla zakázáno zvedat těžké předměty. Naštěstí se mi prs hned druhý den začal pěkně hojit. Otok byl menší a s ním i bolest. Modřina v místě vpichu jehly vydržela po dva týdny.

Čekání na výsledky

Na výsledky jsem čekala přibližně týden. Myslela jsem, že budu nervózní, ale po samotném zákroku mi došlo, že už výsledky já osobně nijak neovlivním. Po týdnu mi volala sestřička z oddělení a sdělila mi, že se jedná o běžný cystický útvar, který má každá žena v prsu. Ano, spadl mi obrovský balvan ze srdce! Rovnou mě i objednala na další preventivní kontrolu za půl roku. Oslavy byly velké, hlavně proto, že si člověk během krátké chvíle uvědomí, co by se mohlo stát, kdyby byly výsledky špatné. A proto krátká rada na závěr, sledujte své tělo, a pokud se vám nebude něco zdát v pořádku, určitě si nechte udělat alespoň základní vyšetření a nic neodkládejte.

K TÉMATU  Adriana (34): Přítel se se mnou po diagnóze rakoviny rozešel, nyní se chce vrátit

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Endometrióza, jeden z důvodů ženské neplodnosti. Jak se projevuje?

Rakovina prsu: nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas

Zdroje článku:
https://www.mou.cz/biopsie-prsu/t1339
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
V Čechách je systém pro matky s dětmi nastaven víc než příznivě. I přesto se mnoho matek rozhodne začít pracovat dříve, než jejich děti dosáhnou 3 let, tzv. školkového věku. Není to nic neobvyklého a dá se to velice dobře zvládat, jen se na to musíte připravit.
Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.
Naše životní podmínky jsou velice dobré, ovšem ani tato skutečnost nám nezaručuje pevné zdraví. O své zdraví se musí každý starat sám. Je však pravdou, že někdy jen čirou náhodou člověka postihne choroba, o které lze říct, že je snad za trest, a se kterou svět ještě neumí vypořádat. Kupodivu se takových onemocnění nachází mezi námi celá řada, za vypíchnutí stojí například rakovina, nad kterou svět boj ještě nevyhrál.
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!
Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Suchý šampon je typ vlasového přípravku, který omezuje mastnotu a nečistoty ve vlasech. Na rozdíl od mokrých šamponů a kondicionérů lze suchý šampon nanášet na vlasy, když jsou suché – a právě odtud získal svůj název. Suchý šampon není nutné z vlasů vymývat a obvykle se nanáší na temeno hlavy a další oblasti, kde se může viditelně hromadit olej a lesk.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?

Výběr článků

I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Slunné počasí nám za chvíli dovolí koupání. Do vody padáme často, ať už u bazénu nebo u moře. Při skákání nebo při blbnutí, děti nebo dospělí, občas to prostě nevyjde a ostatní se se tomu smějí! Protože pokud se zrovna nikomu nic nestane, je to vždycky legrace.

Nepřehlédněte

Modelek je po celém světe velké množství. Jejich konkurence je opravdu vysoká. Do světa reflektorů se ale dostanou jen ty nejlepší. Ovšem co to znamená nejlepší? Nejvyšší? Nejhubenější? Nejkrásnější? Nejmladší? To vše má svůj úhel pohledu. Jsou totiž modelky, jejichž kariéra skončí tak rychle, jak začala, a oproti tomu jsou i takové, které jsou stále žádané i ve věku (nebo právě proto), kdybychom si spíše řekli, že už takové povolání není zcela vhodné.
Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek