Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

7 knih, které změní váš pohled na rodičovství

Rodičovství nese velkou zodpovědnost a často si klademe otázku, jestli budu dobrá/ý máma/táta? Nikdo není dokonalý, ale děláme vše tak, jak nejlépe umíme anebo tak, jak to dělali naši rodiče s námi.
rodicovstvi
Žádný učený z nebe nespadl, ale s těmito knihami rozhodně nic nezkazíte.

11. 07. 2022

Nikdy není na škodu projít si staré dobré knihy a načerpat zkušenosti a fígle, se kterými se potýkali jiní. Narazili jsme na TOP 7 knih, které změní váš pohled na rodičovství. 

1. Koncept kontinua – Jean Liedloff

Skvělá kniha, co se týče výchovy dětí. Jejím cílem je, aby byli rodiče schopní vychovat spokojené a samostatné děti. Koncept kontinua se zaobírá tím, proč jsou lidé žijící na západě často nespokojení a nešťastní.

Díky své osobní zkušenosti, kterou autorka načerpala v jižní Americe (konkrétně v indiánských kmenech), dospěla k názoru, že nespokojenost pramení především v kladení příliš vysokého nároku na to, aby dítě zapadlo do škatulek, které nám udává většinová společnost. Lidé pak mají přehnaná očekávání a vyvíjí na dítě zbytečný nátlak již od raného dětství.

2. Kontaktní rodičovství – William a Martha Sears

Snad každý rodič má přirozenou touhu držet si svoje miminko blízko a projevovat mu svou lásku. Knihu Kontaktní rodičovství napsali manželé Searsovi, kteří sami vychovali devět dětí. Autoři se v knize zaměřují na to, aby rodiče při výchově dali na svou vlastní intuici a nenechali se vykolejit kritikou svých rodičů či prarodičů, kteří mají tendence „kecat” do výchovy.

3. Nejšťastnější miminko v okolí – Harvey Karp

Kniha Nejšťastnější miminko v okolí se zaměřuje na vývoj dítěte od 12 až 48 měsíců. Popisuje typické projevy chování a upozorňuje na chybné reakce rodičů. Napsal ji pediatr a odborník na vývoj dětí, je humorná a plná užitečných tipů, rad, nápadů, metod, postřehů, a především příběhů ze života, které ocení každý rodič.

4. Aha! Rodičovství – Dr. Laura Markham

Naše emoce s námi dokáží často velmi zacloumat, zejména když se staneme rodiči. Cílem knihy Aha! Rodičovství: Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii je najít cestu, jak pracovat s vlastními emocemi a odhalit skutečné příčiny „nežádoucího” chování našeho dítěte bez zbytečného zvyšování hlasu nebo trestů, snahou nastavit s dítětem hranice skrze jasnou komunikaci. Dr. Laura Markham přináší vlastní poznatky nejen ze strany rodiče, ale také dětské psycholožky.

K TÉMATU  Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Jaká jídla jíst, abychom dosáhli před nimi té nejlepší prevence?

5. Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly – Adele Faber, Elaine Mazlish

Tento světový bestseller vám nesmí chybět v knihovně. Jedná se o knihu, která se zaměřuje na výchovu bez křiku, a naopak rozvinutí komunikace mezi dítětem a rodičem. Kniha vás provede tím, jak v dětech podpořit zdravou sebedůvěru, která je podstatná později v dospívání, ale i v samotném dospělém životě. Zajímavé na knize také je to, že je plná cvičení, na nichž si sami uvědomíte, kde případně děláte při komunikaci s dítětem chybu.

6. Najděte si svého marťana – Marek Herman

Kniha Najděte si svého marťana je napsaná odborně, ale srozumitelně. Autor si celou dobu s čtenářem povídá a sděluje mu svěží pohledy a úvahy z oblasti sebepoznání, mezilidských vztahů a především výchovy dětí.

Nejvíce vás na knize zaujme to, s jakým citem Marek Herman popisuje dětský svět. Zajímavou pointou je tvrzení, že každý dospělý v sobě nosí malé dítě, svého marťana, který o něm ví vše… A že cestou ke spokojenému životu je právě umění naslouchat onomu vnitřnímu dítěti, na které mnoho z nás již zapomnělo.

7. Ani mámy nejsou stejné – Šárka Miková

Skvělá kniha pro nastávající maminky! Šárka Miková zde krásně vystihuje to, že mateřská dovolená rozhodně není dovolená, ale spíše nová pracovní pozice, na kterou však nikdo nebyl zaškolený.

Kniha se zaměřuje na teorii typů osobnosti. Cílem je najít sama sebe, tedy svůj typ osobnosti. Díky tomu poznáte, pro co máte v mateřství vlohy, co u vás lehce vázne a na čem je potřeba zapracovat. Pochopíte také, co váš typ stresuje, co mu pomáhá od stresu, a zejména jak si mateřství užít!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

K TÉMATU  Syndrom prázdného hnízda dokáže manželstvím otřást

Jak připravit budoucího školáka na zápis do první třídy?

Zdroje článku:
https://gokids.cz/jak-vychovavat-dite-s-respektem/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.
Módní trendy se mění jako na běžícím pásu, což statně potvrzují i všichni módní stylisté. Ti v současné době radí jedno – nebojte se kožených modelů, ty s námi ještě nějaký ten pátek zůstanou. A ostatně mají pravdu - kůže opravdu dominuje letošnímu podzimu a bylo by mylné se domnívat, že zanedlouho odejde z módy. Zatím to vypadá, že s námi zůstane až do podzimu nadcházejícího. 
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.
Nikdy jsem nevěřila, že se to stane zrovna mně. Okouzlil mě muž hned na první schůzce. Jeho charisma působilo jako magnet. Nakonec jsem se dozvěděla, že má za sebou bohatou kriminální minulost. Dnes jsem ráda, že jsem se dokázala odstěhovat. Finančně začínám od nuly.
Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Navzdory tomu, že dnešní možnosti cestování jsou mnohem větší a rozmanitější než kdykoli jindy, stále více tuzemáků dává přednost pobytu na vlastní chalupě. Proč nad zahraniční exotikou vyhrává letní dovolená v našich krajích na celé čáře?
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
Stačila vteřina navíc nebo kousek vedle a dopadlo by to špatně. Dechberoucí momenty, při kterých zrovna někdo natáčel. Možná na něj nevěříte, ale jak se říká - tihle lidé měli z pekla štěstí.
Při výběru spodního prádla zaměřujeme svou pozornost předně na design. Myslíme si, že to, jak kalhotky vypadají, je hlavní. Jenže hlavní by měla být jejich zdravotní nezávadnost. Jen hrstka žen si uvědomuje, jak moc ovlivňuje spodní prádlo naše zdraví. Jen málokterá z žen má na paměti, že nevhodné spodní prádlo může stát za bolestivými mykózami nebo svědivými a nepříjemnými ekzémy.
Bydlíte v bytovce nebo v paneláku? Zřejmě i vy máte potíže s velmi suchým vzduchem v místnostech. Jak ho efektivně zvlhčit a co suchý vzduch vlastně způsobuje?
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.

Výběr článků

Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Víc peněz by se určitě hodilo. Ceny rostou, to je nezpochybnitelné. Ale vaše mzda je už pár let pořád stejná. Ne každý má to štěstí, že má takového zaměstnavatele, který svým zaměstnancům pravidelně nebo aspoň nepravidelně mzdu či odměny zvyšuje. Jak si tedy slušně říct o lepší peníze, abyste před šéfem nebo šéfkou neztratili tvář?
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.

Nepřehlédněte

Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
V letní období někdy dostává smartphone zabrat. Na vaší dovolené musí telefon přečkat mnohem náročnější podmínky. Přečtěte si následující tipy a připravte svůj telefon i na tu nejdobrodružnější dovolenou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek