Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Arašídová mouka: mírně tučná mouka, ale bohatá na bílkoviny

Arašídová mouka je alternativou k pšeničné mouce. Její výhodou je nulový obsah lepku. Doporučuje se sportovcům a veganům pro vysoký obsah bílkovin.

Arašídy jsou potravinou bohatou na tuky, s nízkým obsahem sacharidů a se štědrým množstvím bílkovin. I přes obsah tuku se arašídy a arašídová mouka nachází jako vítaná potravina v některých dietách. Mají sice více tuků, ale velice rychle zasytí, a proto jich stačí ke konzumaci velmi malé množství.

Arašídová mouka se získává rozemletím opečených semen podzemnice olejné, které jsou oblíbené pro svou chuť a výborné nutriční vlastnosti. Mouku si lze zakoupit v prodejnách a e-shopech se zdravou výživou anebo si ji z oříšků vyrobit doma. Mouka má podobně jako celé arašídy trochu mastnou, ale velice jemnou a příjemnou chuť.

arašídy
Arašídy. Zdroj foto: Pixabay

O arašídech

Arašídy jsou luštěninou, přestože jsou v prodeji označované jako oříšky. Pocházejí z Jižní Ameriky. Běžně jsou nabízené v sortimentu se sušeným ovocem, vlašskými ořechy, lískovými oříšky a mandlemi. Arašídy mají tu zvláštnost, že rostou pod zemí. Oplodněné květy na šlahounech se stočí směrem k půdě, až se dostanou dovnitř a tam začnou tvořit své plody.

Nejvíce arašídů se vyprodukuje v Číně, Indii, Spojených státech a top kvalitu představují arašídy z Izraele.

Na trhu se arašídy kupují se skořápkou, nebo bez, přírodní i pražené, slané i nesolené, a dokonce i sladké. Jsou vhodnou svačinkou. Kromě arašídové mouky se prodává také arašídové máslo a olej.

Charakteristika produktů

Arašídy jsou bohaté na prospěšné látky. Obsahují řadu minerálů a vitamínů, bílkovin a vlákniny. Mají příznivé účinky na srdce, snižují hladinu cholesterolu a jsou zdrojem antioxidantů, včetně kyseliny olejové a vitamínu E, které jsou důležité pro zdraví pokožky a vlasů.

Jak se získává mouka

Po pečlivém pročištění semen a pražení se ze získané mouky odstraňuje část mastnoty, protože to zlepší chuť výsledného produktu. Mouku si lze připravit i doma z nesolených pražených arašídů bez skořápek a bez slupek za pomoci mixéru.

K TÉMATU  Návod na nákup hnědého uhlí: Jak najít nejlepší ceny a kvalitu

100 gramů arašídové mouky má 564 kcal. Obsahuje také železo, vápník, draslík, mangan, niacin, vitamín E, B6.

Zdroje článku:
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaro se pomalu přelévá do léta, a tak začínají lidé řešit, jak budou vypadat v plavkách. Ať už u českých řek, rybníků či bazénů, nebo někde u moře. A přiznejme si, že po roce všemožných protiepidemických opatření, zavřených tělocvičen a fit center nebo zákazu lyžování je ve formě jen málokdo. Proto byste mohla ocenit cvičení pro zpevnění zadečku, která zaručeně fungují.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?
Zvažujete, co si dát za kuchyňskou linku? Budete následovat trendy nebo dáte raději na vlastní vkus? Máme pro vás inspiraci, která vám pomůže s výběrem.
Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
Vánoce patří mezi nejkrásnější období roku. Všechno se třpytí, blýská a svítí. Proměňte i svůj domov v kouzelné místo plné vánoční atmosféry. Ať už je však váš byt velký nebo maličký, existuje spousta způsobů, jak ho přes Vánoce vyzdobit. Připravili jsme pro vás seznam toho, co by vám rozhodně nemělo uniknout.
Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.
Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Kdo by neměl rád léto! Nejkrásnější roční období má jen několik málo vad na kráse. Tou asi největší je dotěrný hmyz. Ať už jde o všudypřítomné komáry, které nám doslova a do písmene sají krev, nenápadná, leč nebezpečná klíšťata, nebo o nenechavé mravence. Právě s mravenci se řada Čechů od pozdního jara potýká. Slovy klasika, ty potvory se vám dostanou všude. Naštěstí s nimi můžete bojovat přírodními prostředky.
Práce na počítači, hraní her či sledování televize mají společné jedno a tím je enormní zátěž na oči. Displeje digitálních přístrojů totiž vyzařují modré světlo, které představuje obrovské množství energie, s níž se musejí oči vypořádat. To, co se ze začátku může projevovat jako podráždění, únava či zarudnutí, může mít časem nepříjemné následky v podobě zhoršení zraku.
Umíte si představit start dne bez lahodného hrnku kávy? Je to něco, co dokáže člověka nastartovat a zpříjemnit mu každodenní vstávání. Kolem kávy se však točí řada spekulací a domněnek. Ty se týkají především toho, jestli káva prospívá nebo naopak škodí zdraví. Jak to tedy je?
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?

Výběr článků

Následujete každoroční trendy předních designérů z Česka i celého světa? Pak se letos budete divit. Stříbrné barvě totiž odzvonilo. Co ji nahradí?
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.

Nepřehlédněte

Chcete vždy vypadat elegantně a na úrovni bez ohledu na příležitost? Klíčem k elegantnímu oblékání, je dodržování určitých pravidel, která si v následujícím článku oprášíme. Pojďme se podívat na to, jak se oblékat elegantně každý den a nezpůsobit módní faux pas.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek