Pondělí , 29. 04. 2024

Vlastislav

Vyberte si to pravé světlo do kuchyně

Zařizujete si novou kuchyň a přišlo na výběr osvětlení? Máme pro vás pár tipů, jak ho vybrat, abyste se tam cítili příjemně a taky bezpečně. Přeci jen jde o místo, kde se používají nože a další náčiní, u kterého je třeba dbát opatrnosti.

No a taky pak samozřejmě potřebujete vidět na to, co jíte. Jak tedy světlo do kuchyně vybrat?

Světlo ovlivňuje atmosféru v místnosti

Taky patříte mezi ty, kteří výběr světel moc neřeší? Pak se dost možná taky divíte, že světlo nesplňuje vaše požadavky, případně působí jinak, než byste chtěli. Není se čemu divit, dobře vybrané světlo dokáže prostor proměnit a povznést o několik úrovní výš.

Platí to i při výběru světel do kuchyně, kdy je třeba vzít v potaz i to, že se v kuchyni vaří, stoluje, oslavuje a někdy i pracuje. Jde tak o jakýsi multifunkční prostor, tomu je třeba osvětlení přizpůsobit.

Základem je centrální osvětlení

Hlavní světlo by nemělo chybět v žádné místnosti, umí totiž osvítit celou místnost. Kromě něj by v kuchyni taky neměla chybět doplňková svítidla jako nástěnné světlo nebo světlo nad pracovní plochou. Správným výběrem prostor opticky zvětšíte a zamaskujete i případné nedostatky. Jak osvětlení vybrat?

Krok první: Na velikosti záleží

Ty tam jsou doby, kdy jste cvakli vypínačem a rozsvítilo se světlo, které tak úplně nevyhovovalo vašim potřebám. Dneska je výběr světel široký, jedním z nejdůležitějších parametrů, podle kterého vybrat to pravé světlo, je velikost místnosti a její rozložení. Do menší kuchyně stačí jeden lustr, do té členité a velké jich pravděpodobně budete potřebovat víc.

Krok druhý: Na stylu záleží

Jiná světla pořídíte do kuchyně v rustikálním stylu, jiná zase do moderní kuchyně. I světla musí ladit s vybavením interiéru, tak to nepodceňujte.

Světlo

Krok třetí: Pozor na výšku stropu

Typ světla, které si do kuchyně pořídíte, byste měli vybrat i s ohledem na výšku stropu. Aktuální norm určují pro kuchyň minimální světlou výšku 2,3 m v podkroví, 2,5 m v rodinných domech a 2,6 m v bytových domech. Pro nižší stropy jsou nejlepší volbou zapuštěná světla nebo ta přisazená, která nezabírají moc místa. Do místností s vysokými stropy pak závěsné lustry.

K TÉMATU  Symbol nekonečného pouta – jak vybrat a nosit snubní prsten?

Krok čtvrtý: Z jakých světle vlastně můžete vybírat?

  • Tradičním řešením je kuchyňský lustr na středu místnosti nebo nad jídelním stolem.
  • K osvícení kuchyně i pracovní plochy můžete použít i bodová svítidla. Některá se instalují pevně do stropu, jiná můžete upravovat a nasměrovat přesně tam, kam potřebujete.
  • Jako centrální osvětlení se hodí i stropní světla nebo LED pásky.
  • Pro osvícení kuchyňské linky jsou ideální zářivky k tomu uzpůsobené a LED pásky, které jsou energeticky nenáročné a vydrží poměrně dlouhou dobu.
  • Nástěnná světla se hodí hlavně tam, kde je kuchyň propojená s jídelnou.

Krok pátý: A co barva světla?

Každá místnost je určena k jinému účelu, podle toho je třeba vybírat barvu světla. V kuchyni se potřebujete soustředit, zároveň byste se tam měli cítit příjemně. Do kuchyně je nejlepší volbou neutrální bílá barva (3800-5200 K).

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Často se před ostatními takzvaně „necítíte“? Co dělat s tím, když sebevědomí pokulhává, přestože jste si v určitých okamžicích jistá, že nejste k zahození? Sebevědomí je choulostivá věc, která může v našem životě hrát velmi význačnou roli. Jak své sebevědomí zvýšit, abyste se cítila skvěle a přestala nad sebou pochybovat?
Ve velkém stylu si Marek Ztracený podmanil letošní ceny Žebřík, zatímco Ewa Farna a Chinaski nezůstali pozadu. Výjimečný večer v Plzni přinesl nejen hudební oslavy, ale i poctu legendě Jiřímu Suchému.
Kozoroh je předně charakteristický svou pílí a pracovitostí. Mnohdy se může stát, že svůj úspěch má zadarmo, ale není tomu tak. Stojí za ním tvrdá práce a věnování svého značného času a prostoru. Zvládne mít úspěšnou vedoucí pracovní roli a zároveň být i hlavou rodiny a vést domácnost.
Mléko a mléčné produkty nepochybně patří mezi přírodní složky kosmetiky. Není se čemu divit, už sama královna Kleopatra využívala mléko – zejména to oslí – pro svou krásu. Dnešní kosmetické produkty obsahují mléko jak kozí, tak oslí, ovčí nebo také syrovátku, tvaroh či jogurt. Víte, jaké blahodárné účinky mají mléčné produkty pro pleť?
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.
Před vámi je dlouhý let, možná s několika přestupy. Připravte se nejen na čekání na letišti, ale také na to, abyste let prožila v pohodě a bez stresu. Co si můžete vzít s sebou do příručního zavazadla a jak úspěšně překonat čas strávený čekáním?
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Začalo jaro, a s ním přichází i chuť na grilování. Posedět na zahradě u stolu je jedna věc, ale venkovní kuchyně nabídne jedinečnou atmosféru a stane se centrem posezení pro teplé víkendy nebo večery. Prohlédněte si galerii a inspirujte se!

Výběr článků

Muži jí leželi u nohou, ženy v její blízkostí pukaly závistí. Byla krásná, talentovaná, ale osud se s ní nemazlil. Seznamte se s jednou z nejkrásnějších a nejnadanějších hereček, které se kdy ve filmovém světě objevily.
Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.
Vietnam je turisty hojně navštěvovaný, a to zcela zaslouženě. Je to nádherná země s přátelskými lidmi, krásnou přírodou, zajímavou faunou a flórou, architekturou, historií i jídlem. Po Vietnamu můžete klidně cestovat týdny, nebo dokonce měsíce, a stále vám zůstanou neprozkoumaná místa. Co navštívit ze všeho nejdříve?

Nepřehlédněte

Při zařizování interiéru je důležité stanovit si styl, do kterého budete nábytek i doplňky ladit. Jinak by se vám mohlo snadno stát, že váš domov bude působit chaoticky a přeplácaně. Stále tápete, který styl se k vám nejvíce hodí?
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek