Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Zíráte do mobilu? Takto vám oči říkají, že je to příliš často

Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.

Jednostranná zátěž, zaostření na jeden konkrétní bod, odlesky displejů a častá neostrost zobrazovaných věcí na mobilu či obrazovce dává vašim očím pořádně zabrat. Jenže to není ani zdaleka vše, čemu musí čelit. Digitální přístroje, ale třeba i zářivky a LED žárovky navíc vyzařují škodlivé modré světlo, které proniká hluboko do oka. Tam dochází k tvorbě toxinů, jež ničí fotoreceptory. Když se všechny tyto faktory sečtou, výsledek je zřejmý. Dříve či později dojde ke zhoršení zraku.

oči
Propustnost modrého světla na oči

Signály, že oči přetěžujete

  • Únava
  • Rozmazané vidění
  • Podráždění
  • Zarudnutí
  • Bolesti hlavy
  • Neschopnost rychle zaostřit na konkrétní bod

Krátkodobá úleva v podobě kapek

První pomocí mohou být oční kapky, které jsou běžně dostupné v lékárnách. Ty sice fungují rychle a od potíží na chvilku uleví, ale příčinu neřeší. Problém se tak brzy opět vrátí.

oči

Dlouhodobá výživa pro namáhané oči

Pokud je počítač a mobil součástí vaší práce nebo si bez nich svůj život neumíte představit, zaměřte se na výživu. K těm nejdůležitějším látkám, které oči potřebují, patří lutein a zeaxantin. Fungují jako přírodní ochranné sluneční brýle a pronikání modrého světla minimalizují. Jenže tělo si je neumí samo vytvořit, proto mu je musíte dodat. Pomůže vám např. doplněk stravy Naturevia OptiVizin Blue, který obsahuje pořádnou porci luteinu a zeaxantinu, ale také omega3, zinek a vitamin A. Tato kombinace živin vám pomůže zachovat dobré vidění co možná nejdéle.

Dělejte si pauzy a nebojte se být offline

Správná výživa je základ. Dalším krokem je pak změna chování a návyků. Trávíte-li dlouhé hodiny u počítače v práci, nezapomínejte na pauzy. Myslí na ně dokonce i zákoník práce, který nařizuje 5 až 10minutové přestávky každé dvě hodiny. Zvažte, zda je opravdu nutné trávit s mobilem v ruce i své volno a jestli opravdu nemáte lepší zábavu, než dlouho do noci ‘sjíždět’ sociální sítě či sledovat filmy na notebooku. On totiž digitální detox není úplně od věci, vyzkoušejte ho. Zjistíte, že existuje i svět tam venku. Při procházce si totiž protáhnete a procvičíte nejen svaly nohou a zad, ale také ty oční.  

K TÉMATU  Jedny z nějtěžších písní, které zazněly v The Voice. Chcete cítit husí kůži?

Zdroj: www.naturevia.cz

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Co vás čeká tento pracovní týden? Čemu se raději vyhnout a co můžete očekávat? Některý den je vhodný na péči o vaše zdraví, jiný zase pro vypuštění vašich emocí. Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Při zmínce výletu do nizozemského hlavního města se málokomu nevybaví tulipány či projížďky na kole mezi romanticky nasvícenými kanály. Amsterdam je živé a kulturně nabité město. Pojďme se společně podívat na zajímavá místa, která určitě stojí za návštěvu.
Když se s námi léto loučí v Česku, neznamená to, že jinde na světě sluneční paprsky i nadále nepřevládají. Například takové Maledivy jsou atraktivní i v zimních chladných měsících, o tom není pochyb ani sporu. Pokud přemýšlíte nad tím, že svůj čas strávíte za hranicemi, prozraďme si, co dovolená na Maledivách nabízí a další informace, které se každému turistovi mohou hodit.
Čisté spáry mezi dlaždicemi, lesknoucí se podlahy, prádlo zbavené i odolných skvrn nebo zářivé a voňavé koberce? I tohle všechno vám bez problému zařídí esenciální oleje. Které konkrétní vám usnadní práci?
Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?

Výběr článků

Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!
„Už toho mám dost!“ řekla naše redaktorka Irena, když se na sebe ráno podívala do zrcadla. Po špatném spánku se pod jejíma očima pohupovaly malé váčky. Kruhy pod očima nechce nikdo z nás, a proto jsme zkusily, co na ně zabírá.
Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.

Nepřehlédněte

Tchyně - žena, kterou si v životě rozhodně nevybíráme. A bohužel ne vždy ta, se kterou bychom na rodinné oslavě chtěli sedět poblíž. Nedej bože trávit společně dovolenou nebo dokonce bydlet ve stejném domě.
Rozhodli jste se, že do vašeho života zařadíte pohyb a budete tak dbát na celkové zdraví? Nebo se zkrátka jen chcete vrátit do formy či vyrýsovat svaly? Vedle zdravého jídelníčku je třeba začít i cvičit, ale už dávno neplatí, že musíte docházet jen do posilovny. Vytvořte si vlastní soukromé fitko u sebe doma.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek