Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Brouci v domácnosti: Jak vyhnat nevítané hosty?

Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
brouci
Mravenci jsou velmi užiteční, dokud se neuhnízdí u vás doma.

15. 06. 2022

Zejména během horkých parných letních dnů se k nám do domácnosti uchýlí brouci, nejčastěji mravenci. Jsou to drobní, většinou neškodní tvorečkové, kteří se však mohou dostat prakticky kamkoliv. Pokud s nimi nezahájíte boj zavčasu, zanedlouho nakladou vajíčka do surovin v kredencích a začnou doslova okupovat váš domov.

Jak zatočit s mravenci?

Dříve, než se domácností budou hemžit stovky mravenců, které posléze znehodnotí veškeré potraviny, učiňte několik kroků, a to:

  • Dobře utěsněte všechny škvíry, kterými by se mravenci mohli dostat do domácnosti (například okenní a dveřní rámy a podobně). 
  • Stejně tak ucpěte veškeré škvíry nebo mezery, kam by se mravenci mohli ukrýt, pokud by do vašeho domova přece jenom zavítali.  
  • Snažte se pravidelně vytírat a vysávat domácnost, nenechte na podlaze vysypaný cukr nebo drobečky od snídaně, které jsou pro mravence velkým lákadlem. 
  • Pokud se mravenci doma vyskytnou, vytřete podlahu octem nebo rozmístěte po domě hřebíček. Tahle dvojka mravence velice rychle vyžene (podobně účinkuje také osolený cukr, který je navíc posypaný skořicí).

Když do skříní vlétnou moli 

Jací další brouci nám umí hodně znepříjemnit bydlení? Kromě mravenců se jen stěží zbavujeme molů. Drobný okřídlený hmyz není opět extrémně nebezpečný, je však extrémně nebezpečný pro naše oblečení, čemuž byste nejraději předcházeli. Aby vám nevlétli do šuplíků nebo velkých vestavných skříní, je důležité zamezit podmínkám, které je doslova lákají. Na mysli máme především vlhkost v kombinaci s příjemnou pokojovou teplotou.  

oblečení
Poznáváte práci šatních molů? Přírodní materiály jim chutnají.

Na co tedy nezapomínat, respektive jak se šatním molům bránit? 

  • Nezapomínejte na pravidelné větrání, a to nejen místností, ale i skříní a šuplíků (zamezíte hromadící se vlhkosti a vznikající zatuchlosti). 
  • Pouštějte do místností dostatek světla
  • Perte i takové prádlo, které zrovna často nenosíte. 
  • Šatní skříně vybavte levandulí nebo pomerančovou kůrou, což jsou dvě věci, jež šatním molům nevoní.
K TÉMATU  4 rostliny pro kvalitní spánek a ještě jedna k tomu. Jaké koupit do ložnice?

Zmiňovanou levandulí a pomerančovou kůrou vyzrajete také na moly, kteří se neuchylují do šatních skříní, nýbrž do komod v kuchyni. Ano, i potravinoví moli dokážou pěkně potrápit, ale naštěstí mají s těmi šatními averzi na zmiňovaná aromata. 

oblečení
V obchodě koupíte speciální produkty s vůní levandule, nebo si doma vyrobte vlastní levandulové sáčky.

Ach ne, to jsou švábi! 

I když mravenci a moli jsou častými a nevítanými obyvateli našich domácností, stále nemluvíme o škůdcích, kteří by byli těmi nejobávanějšími. Největší strach v nás vzbuzují švábi, o kterých se říká, že jsou to doslova nezničitelní brouci. Mnozí lidé vtipkují a tvrdí, že je nezničí ani výbuch atomové bomby. I když – je to opravdu jenom vtip? 

Bohužel u švábů nelze říct, že by nebyli nijak vážně škodliví. Jsou. Nejenže znehodnocují potraviny, ale také přenáší nejrůznější bakterie a roztoče, k tomu všemu i nepříjemný zápach. Poznáte je prakticky na první dobrou. Prozradí je jejich zploštělé tělo, šest dlouhých nožiček a dvě tykadla, která jsou vůči jejich tělu poměrně výrazná. 

Když se švábi v domácnosti vyskytnou, obvykle to končí tím, že stejně voláte deratizátory. Na tyto brouky totiž klasická lidská síla nebo tradiční babské rady bohužel nestačí. Musí se na ně trochu tvrději, a to s pomocí chemických postřiků, případně s gelovými nástrahami.  

V boji se šváby totiž nejde jenom o vypuzení brouků jako takových, ale musí dojít i k likvidaci všech nakladených vajíček, jejichž vylíhnutí by znamenalo zkázu celého domova (s nadsázkou řečeno).

Tip: Bojujete doma s hmyzem a nemůžete ho vyhnat nadobro pryč? Vyplatí se vsadit na jistotu a pozvat si specialisty na dezinsekci, která se s nezvanými hosty rychle vypořádá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Komáři a mouchy útočí. Vyrobte si domácí přírodní repelent a připravte se na otravný hmyz

Jak na zahradě vypěstovat dokonalý zelený trávník? Máme trik přímo od zahradníka

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Osoby narozené v tomto zemském znamení dokáží projevit lidskost, jako žádné jiné. Proto se řadí mezi ta znamení, jež jsou nejvíce starostlivá a pečující. Umí se zaměřit na nejmenší detaily. Se svou vysokou mírou praktičnosti berou život tak, že nic se neděje náhodně.
Říká se, že ženská stvoření jsou až příliš sebekritická. Žena s rovnými vlasy sní o dokonalých kudrlinách. Plné dámy se snaží zoufale hubnout, a ty štíhlé zkouší různými způsoby nabrat trošku té zdravé oblosti a tvarů. Čím to, že se sebou nedokážeme být nikdy spokojené? Může za to výchova, zažité stereotypy nebo to má jinou příčinu?
Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.

Výběr článků

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
Dlouhé vlasy vypadají skvěle, ale je potřeba jim věnovat spoustu péče. A občas v životě přijde okamžik, kdy máte náladu na změnu. O jednu z nich se postará i kadeřník. Zkrácení a nový účes může být právě to, co nastartuje další etapu. Podívejte se na vlasové proměny!
Infinity Pool se nachází ve výšce 650 metrů nad zemí na vrcholu hotelu Marina Bay Sands v Singapuru. Bazén je 150 metrů dlouhý a dolů je to celých 57 pater. Výhled přímo z vody je famózní. Koupání tady je skutečně ojedinělým zážitkem a pro některé i pořádný adrenalin!

Nepřehlédněte

O výstavbě nových bytů především v oblasti metropole se mluví neustále, a to hlavně v souvislosti s její nedostatečnou rychlostí. Méně často se pak ve srozumitelném jazyku mluví o skutečnostech, proč tomu tak je nebo jak se s tím vypořádávají vlády a developeři v zahraničí. Stejné je to pak u proměn bytové výstavby samotné. Pojďte se podívat na 3 zajímavosti, které můžete probrat s kolegy z práce nebo s partnerem a možná se vám podaří rozproudit velmi zajímavou debatu.
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek