Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Ananas jako sladký spalovač tuků. A dokáže mnohem víc

S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
spalovač
Ananas obsahuje bromelin, který zabraňuje ukládání tuků. (foto: 123rf.com)

03. 01. 2022

Mnoho lidí by si řeklo, že jelikož je ananas šíleně sladké exotické ovoce, že bude jistě plné kalorií. Jenže není tomu tak. Ananas je sladký spalovač tuků, který jako bonus neukrývá mnoho kalorií. Pojďte se s ním seznámit. Odhalíme si mimo jiné i to, jak konkrétně prospívá našemu zdraví.

Připlul až z Ameriky 

Věděli jste, že ananas se k nám dostal z Ameriky? A nebylo to před nedávnem, ale už před nějakou dobou, konkrétně v roce 1493. Přivezl ho jeden z nejznámějších mořeplavců vůbec – Kryštof Kolumbus, kterému učarovala především jeho vynikající chuť. Když se však ananas dostal do Evropy, nikdo ještě tehdy nevěděl, jak z něj udělat snadno dosažitelnou pochoutku. Přece jenom byla až z Ameriky a přesně tam byl snadno k sehnání, jinde bohužel nikoliv.

Pěstovat se začal až o několik desítek let později, konkrétně v roce 1720, kdy vypukla průmyslová revoluce. Právě té vděčíme za to, že se dnes ananasové plantáže nachází napříč Evropou.

Zdravá pochoutka na dosah ruky

Díky zmiňované průmyslové revoluci se ananas stal zdravou pochoutkou, která byla doslova na dosah ruky nás všech. Časem se ukázalo, že je v mnoha směrech prospěšný, a to hlavně díky svému jedinečnému složení. Obsahuje totiž snad všechny vitamíny, které na světě existují (tedy vyjma vitaminu E a B12). Také se v něm ukrývá až šestnáct různých minerálních látek a hromada stopových prvků, jež nejsou součástí mnoha druhů ovoce.

Kupříkladu se v ananasu nachází bromelin, což je enzym napomáhající ke štěpení bílkovin. Dokáže mimo jiné zmírnit bolest, otoky a podporuje hojení ran. Dalo by se říct, že ananas si všechny zmiňované věci připisuje na svůj seznam dovedností. A tím výčet jeho kladů ani zdaleka nekončí.

Pro zdravé ledviny i střeva

Co všechno tento přírodní spalovač tuků vlastně dovede? Jeho čerstvá šťáva dokáže pročistit ledviny i močové ústrojí. Ano, ananas se pyšní močopudnými účinky a často ho doktoři předepisují jako podpůrnou léčbu při onemocněních ledvin. Do teď jste na urologické problémy užívali jen brusinky že?

K TÉMATU  Pouliční malby: oživuje tohle umění ulice města nebo je to vandalismus?

Kromě toho ananas prospívá střevům. Harmonizuje střevní peristaltiku a chrání trávicí trakt před bakteriemi. Je také skvělou prevencí proti nepříjemným průjmovým onemocněním.

Zvyšuje libido

Mimochodem, věděli jste, že čerstvá ananasová šťáva dokáže povzbudit sexuální touhy a pudy? Pokud to po této stránce ve vztahu vázne, pomocnou rukou budiž vám sladký ananas. Ukázalo se totiž, že přímo ovlivňuje (pozitivním způsobem) nervovou soustavu. S ananasem jako afrodiziakem se setkáte hlavně v karibských zemích, kde na něj nedají dopustit ani pánové, ani dámy. 

Věděli jste, že…?

A když už jsme zmínili zástupkyně něžného pohlaví. Ananas přispívá i ke kráse. Obsahuje totiž vedle zmiňovaných minerálů a vitaminů také látku zvanou biotin, která se pozitivním způsobem projevuje na kůži, vlasech a nehtech. Když si dnes a denně (zhruba po dobu pěti týdnů) dopřejete čerstvý ananas, brzy uvidíte skvělé výsledky.

Šťavnatý spalovač tuků

Pojďme si závěrem ještě jednou připomenout to hlavní, kvůli čemu tady jste, a to že se jedná o geniální spalovač tuků přírodního charakteru. Přestože je ananas sladké ovoce, má nízkou energetickou hodnotu a vysoký podíl vlákniny, takže vás rychle nasytí. Jeho nízký glykemický index má za následek, že vám cukr v těle nevyskočí prudce nahoru, ale bude se uvolňovat postupně.

Právě díky již zmiňovanému bromelinu, zabraňuje ukládání tuků. Ananasová šťáva podporuje snahu při hubnutí, bývá často součástí čistících a redukčních diet. Pomáhá překonat pocit únavy i hladu. Jinými slovy právě díky ananasu se nebudete přejídat, hlavně večer nebudete sahat po ničem, co by bylo do žaludku příliš těžké.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Výzva na pár minut: Fungují ultra krátká cvičení?

Snídaně šampionů: jak na poctivý start dne?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Máte problém s neustále se mastícími vlasy? Vadí vám, že vlasy nevydrží fresh po dobu delší než dvou dnů? Možná děláte několik chyb, kvůli kterým se vlasy mastí až abnormálně. Nemyjete je příliš často?
Muži a ženy, to jsou podle odborníků a psychologů dva různé světy, které si v podstatě nikdy neporozumí, ale neumějí bez sebe žít. Existují vůbec nějaké základní komunikační principy nebo vlastnosti, díky kterým se lze naučit porozumět svému protějšku? Zajímavé rady a podněty ze své praxe nám prozradila lektorka a koučka Hana Drahoňovská.
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Novinka Činoherního klubu, "Milá Evičko, milý Luďku", představuje inscenaci, která překlenuje generace. Režisérka a autorka Beata Parkanová čerpá z bohatého zdroje korespondence a deníků svých prarodičů a otevírá tak divákům pohled do intimního světa dvou lidí, jejichž vztah přečkal desetiletí. Tento první divadelní počin je poctou běžným životům plným neobyčejných příběhů.
Každý nenávidí uklízení, ale každý miluje čistý dům. Existuje nejlepší způsob, jak rychle vyčistit dům? Většina nováčků v uklízení si není jistá, zda by měli nejprve vysát prach nebo vysát. Mají nejdříve uklidit kuchyň, nebo koupelnu? Je spoustu nezodpovězených otázek, co se úklidu týče.
Diamanty jsou věčné, ale někdy zkrátka přijde čas pro něco barevného, svěžího, šťavnatého. A přesně to splňuje olivín neboli peridot. Často hrál v minulosti druhé housle. Však měl také v kategorii zelených drahokamů velkou konkurenci, a to především v podobě smaragdu. S tím byl také běžně zaměňován. Dokonce se proslýchá, že zelené kameny v Kleopatřině slavné sbírce nebyly smaragdy, ale právě olivíny. Nyní se zdá, že se vše obrací, olivín vystoupil ze stínu a začíná být ceněný pro své jedinečné kvality.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.

Výběr článků

Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Kdy jindy máte příležitost se ponořit pod hladinu a ocitnout se v tichu? Kdy jindy byste se mohla naučit dobře plavat? Plavání uklidňuje nervy, léčí duši a umí vytvarovat postavu. To byste mohla zkusit, no ne?
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.

Nepřehlédněte

Jaimie a Dave žijí již několik let v Americe. Oba měli stejný cíl a sen, a to postavit si svůj vlastní dům. Myšlenka hypotéky je nelákala, a tak se rozhodli, že z našetřených peněz zakoupí několik přepravních plechových kontejnerů, přepracují je a doplní dalším recyklovaným materiálem. Výsledek je naprosto famózní. Mladý americký pár dokázal téměř nemožné. Uprostřed přírody postavil dokonalé obydlí, které splňuje veškeré standardy na bydlení. Pojďte se s námi podívat, jak se muži a ženě práce podařila.
Po dlouhé a poměrně chladné zimě nám do schránek doputuje každoroční vyúčtování za energie. A mnozí se naprosto zhrozí, jelikož nejen, že musí doplácet, ale doplatek je doslova do nebe volající. V této chvíli nemohou dělat nic jiného než se zavřenými oči šek odeslat, a poté přemýšlet, jak snížit energetickou náročnost rodinného domu. Ono to ostatně není nic těžkého, tipy na několik úsporných opatření vám přinášíme.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek