Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Valentina Těreškovová: První žena ve vesmíru

Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
Těreškovová
Pouliční umění, které zachycuje Valentinu jako kosmonautku.

01. 08. 2022

Valentina a její rodina

Ruská kosmonautka Valentina Těreškovová se narodila na západě Ruska jako druhé ze tří dětí. Otec byl původně traktorista, avšak zemřel v roce 1940 v sovětsko-finské válce. Její matka byla zaměstnaná v textilním podniku, kam nastoupila i Valentina bezprostředně po ukončení středního všeobecného vzdělání, v roce 1953.

Při práci však Valentina nezahálela a nadále studovala, docházela do různých kurzů. Díky dalšímu vzdělání, které dokončila roku 1960, se dostala z textilního podniku na post tajemnice v závodní organizaci Komsomol.

Milovala vše kolem létání

Už od dětství Valentinu zajímalo létání a parašutismus. V dospělosti se proto rozhodla věnovat parašutismu na amatérské úrovni, rovněž také vystudovala pilotáž. Díky její zálibě a tomu, že Těreškovová dostudovala obor blízký kosmonautice, měla velkou výhodu při kvalifikaci na kosmonautku v roce 1962.

V konečném finále o post první ženy ve vesmíru se Valentina utkala ještě s dalšími dvěma ženami. Přestože ostatní favoritky také prošly celým výcvikem, nikdy se do vesmíru nepodívaly. Formální výsledek a rozhodnutí vyslovila příslušná státní komise 4. června 1963. To bylo 12 dní před startem na vesmírné lodi Vostok.

Slavný let první ženy

Loď s názvem Vostok 6 se vznesla směrem k vesmíru pod velením Valentiny Těreškovové dne 16. června 1963. Přestože start musel být odložen kvůli technickým problémům a zvýšené sluneční aktivitě, nakonec se vzlet povedl. Let trval tři dny, během něj Valentina obletěla Zemi 48krát. Díky tomuto povedenému letu se Valentina Těreškovová stala nejen první ženou ve vesmíru, ale také 10. člověkem ve vesmíru.

Let se však neobešel bez komplikací. Valentinu trápila kosmická nemoc i únava, se kterou jen těžko můžete pořádně a efektivně pracovat. Kvůli této nemoci byla ruská kosmonautka velmi rozladěná a v psychické nepohodě, několikrát ze strachu prosila o ukončení letu.

K TÉMATU  Dojemné svatební video, které ve vás vyvolá hřejivý úsměv na tváři!
Krátký dokument o první ženě ve vesmíru

Přistála 19. června 1963, musela se katapultovat podobně jako Jurij Gagarin. Při katapultaci se udeřila do hlavy, přesto se ale její mise považovala za úspěšnou včetně přistání.

Po návratu ji čekala sláva

Po přistání se Valentina Těreškovová vlastně ani nezastavila. Hned byla prohlášená za Hrdinku Sovětského svazu a povýšená do hodnosti kapitána. Během tohoto jmenování byla také povýšená do vysoké stranické funkce, kvůli které však již nemohla znovu do vesmíru letět.

Valentina se asi 15 let po své misi snažila dostat znovu do vesmírného výcviku, prvními fyzickými testy však již neprošla. Věnovala se proto v letech 1966 až 1989 poslanecké kariéře a od roku 1968 vedla Výbor sovětských žen. Nakonec ještě vystudovala vojenskou leteckou školu a získala titul inženýr letec-kosmonaut.

noviny
Moskevská pravda informuje o jejím letu do vesmíru.

Později se Valentina stala mluvčí Sovětského svazu, kde se jí velmi vedlo a od Organizace spojených národů dostala dokonce odměnu ve formě Zlaté medaile za mír. V roce 2000 dostala také titul Ženy století.

Valentina Těreškovová a současná doba

Letos Valentina oslavila již 85. narozeniny, přesto je stále politicky aktivní a pro své milované Rusko doslova dýchá. Nebojí se dávat na odiv své názory a velkou náklonnost pro hlavního představitele Ruska – Vladimira Putina.

památník
Památník pro tuto významnou ženu.

Díky tomu, že by Valentina chtěla za prezidenta stále Putina, se rozpoutala velká nevole. Prohlásila totiž, že by si přála opětovné zvolení současného prezidenta a prodloužení intervalu voleb. Předsedou své strany byla odsunuta hlavě proto, aby se zabránilo protestům. Lidé totiž s jejími názory rozhodně nesouhlasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Říká vám něco Hamsa jóga nebo védská? Ne vždy je to jen a pouze o cvičení

Odhalili jsme, co stojí za ženami ve vysokém postavení

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Doba koronavirová z nás udělala `domácí` sportovce. Kupujeme si švihadla, činky, jógamatky, rotopedy, ale hlavně běžecké pásy. Na většinu z nich se ještě před půl rokem čekalo několik měsíců. Ale který je ten správný přímo pro vás? Na co byste měla klást při jeho výběru důraz? Cena rozhodně není ten nejdůležitější faktor, kterým byste se měli řídit, je jich mnohem víc.
Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!
Přivítání nového domácího mazlíčka do rodiny je vzrušující krok plný radosti a nových zážitků. V tomto článku prozkoumáme, jak se připravit na příchod nového člena rodiny, od výběru správného druhu mazlíčka až po základní potřeby, které zajistí jeho pohodlí a zdraví. Zdůrazníme důležitost zodpovědného přístupu k péči o mazlíčka, včetně výživy, výchovy a socializace. Objevte, jak může nový domácí mazlíček obohatit váš život a přinést do něj nejen zábavu, ale i lásku a společnost.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Blíží se narozeniny vašeho partnera a vy usilovně přemýšlíte o tom, co byste mu pořídila? Určitě ho chcete příjemně překvapit a ráda byste vsadila na maximálně praktický dárek, který využije. Kombinace těchto dvou aspektů ovšem není vůbec jednoduchá. Ne vždy se musíte zaručeně zavděčit. Právě proto pro vás máme hned několik tipů, jež se vám mohou hodit. zaměříme se právě na onen zmiňovaný praktický aspekt, jež je z hlediska dlouhodobého využití dárku velmi důležitý.
Kamení v obývacím pokoji nevyjde nejlevněji, ale svojí práci v interiéru udělá i dekorativní obložení stěn. Sádrokartonové desky dokonale kopírují nejrůznější povrchy, ale kromě upraveného dřeva se dá využít i dřevo z palet. A výsledek vypadá výborně! Na výběr jsou nejrůznější vzhledy a materiály.
Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?

Výběr článků

Nastávající zima s sebou kromě bruslení na zamrzlých rybnících a stavění sněhuláků nese i situace, které toto roční období dokáží znepříjemnit. Kdo z nás v zimě alespoň jednou neuklouzne na namrzlém chodníku? Ty každoročně představují hrozbu pro naše zdraví a nepříjemné pády mnohdy končí zlomeninami. Dalším zimním strašákem je velké množství sněhu padající ze střech nebo obrovské ulamující se rampouchy. Co nám pomůže se chránit?
Časy, kdy stačilo hodit do automatu na kávu desetikorunu a člověk se spokojil s "tmavě hnědou tekutinou", jsou už dávno pryč. Podávání i pití kávy se v České republice výrazně proměnilo. Klasického "turka" či instantní kávu už najdete v málokteré kavárně. V supermarketech vás regály s kávou lákají všemi směry: zrnková, mletá, kapsle… Nemůžete se rozhodnut? Přečtěte si našich 6 tipů a budete mít jasno, jak si vybrat a hlavně vychutnat dobrou kávu.
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.

Nepřehlédněte

Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Rozvod je záležitostí každého druhého manželství. Toto uvádějí statistiky - a bohužel je to pravda. Čím to je? Možná spolu lidé málo komunikují, nejsou ochotni přijímat kompromisy. Ten kompromis by však měl být prvotním zejména v případě, kdy z manželství vzešly děti.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek