Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Společné bydlení s kamarádkou zničilo naše přátelství, říká Markéta (22)

Po dokončení školy jsem se chtěla osamostatnit a odejít z domu, protože jsem toužila po nezávislosti. Vždycky jsem si přála bydlet sama a společně s mojí kamarádkou jsme si tohle plánovaly asi od třetí třídy na základní škole. Náš sen se splnil, ale idylka netrvala věčně. Kdybych to tušila, nikdy bych do toho nešla.
bydlení
Byly jsme nerozlučné. Až dokud jsme spolu nezačaly bydlet. (foto: 123RF)

19. 01. 2022

S Irenou jsme se znaly od školky, vyrůstaly jsme spolu, chodily jsme na stejnou základní školu, a i když jsme každá dělaly jinou střední, pořád jsme byly nerozlučná dvojka. Koho by tehdy napadlo, že společné bydlení s kamarádkou, to vše zabije.

Kámošky na život a na smrt

Bydlely jsme od malička kousek od sebe v malém městě, ve kterém nebylo špatně, ale my chtěly jít do velkoměsta za zábavou a prací samozřejmě. Povídaly jsme si o tom roky, plánovaly jsme to a těšily se. Myslely jsme, že nás nic a nikdy nemůže rozdělit. Ale rozdělil nás právě náš sen. Jakmile jsme se spolu sestěhovaly, jako bychom byly úplně dvě cizí holky. Po dokončení studií na střední škole jsem začala s hledáním práce, a v té době měla Irena ještě rok školy před sebou.

Já jsem dělala jen tříletý obor a ona studovala na čtyřletém. Práci jsem si našla ve velkém městě docela rychle, ale byl problém s bydlením. Bylo to na mě dost drahé, rodiče mi moc pomoci nemohli, takže jsem přemýšlela, co dál. Irena přišla s tím, že půjde do podnájmu se mnou, že školu dodělá i tak a najde si brigádu. Bydlení s kamarádkou mi v té době přišlo ještě jako dobrý nápad. Přece by mě v tom nenechala, takové jsme byly friends.

Noční život už pro mě nebyl

Společné bydlení začalo a my se začaly hádat už od počátku kvůli malichernostem. Já chtěla mít na kuchyňské lince odkapávač, jí tam překážel. Já chtěla dát do koupelny skříňku, na kterou ale ona nedosáhla. Když jsem nechala hrnek od kávy na stole, Irena na mě hned vyjela, že je v bytě kvůli mně nepořádek. Nemohly jsme se dohodnout, kdo začne s úklidem, ani jak se v uklízení vystřídáme. Zkrátka to šlo úplně od desíti k pěti a stále se to stupňovalo.

K TÉMATU  Black House: moderní dům v Buenos Aires má prostory zajímavě oddělené vnitřním bazénem

No, a zatímco já jsem chodila do práce na tři směny, Irena měla jen občasné brigády, protože stále dodělávala školu. Jenže po nocích se chtěla bavit. Stále někoho vodila domů a pořádala mejdany, ale pro mě už ten noční život nebyl. Vždyť jsem vstávala o půl páté do práce! Jenže omezování nebylo nic pro ni. Myslím, že jsem si i přišla dospělejší a ona si kvůli tomu připadala, že ji sekýruji a chovám se jako její máma. Tak to ale nebylo. Chtěla jsem od kamarádky jen trochu tolerance.

Poslední kapka

Takhle to šlo dlouhé dva roky. Irena sice dokončila školu, našla si práci, ale svůj životní styl nezměnila. Bylo to pořád stejné. Byly jsme si cizí stále víc a víc. Zároveň jsem si všimla, že se začala bavit s nepříliš vhodnými kamarády. Noční party u nás už byly na denním pořádku. Takže jsem pak dlouho přemýšlela o tom, že se odstěhuji. Něco jsem si totiž našetřila. Ale přišlo mi, že bych ji tím velmi zklamala, že bych ji zradila, vždyť i ona mi tehdy pomohla.

Poslední kapkou byla party, která se jim vymkla kontrole. Přišla jsem z odpolední směny večer domů a u nás – boží dopuštění. Všude byli lidé, alkohol, kouřilo se v bytě, což nám majitel zakázal. Asi kolem půlnoci už nám na dveře bouchali policisté, které zavolali sousedi.

Nájemní smlouva byla na mě ještě z doby, kdy Irena studovala. Takže následný problém jsem řešila já. Policie u nás ale našla hledaného mladíka, který měl nějaké problémy s drogami, takže to jen přililo olej do ohně. Byl to průšvih a mně došlo, jak moc se Irena změnila. Strašně jsme se pak pohádaly, nakonec jsem z bytu neodešla já, ale vyhodila jsem svou kamarádku.

K TÉMATU  Když naše děti berou drogy. Co všechno se může stát i dobré mámě?

Moc mě to mrzí, takhle to dopadnout nemělo a není den, kdy bych na Irenu nemyslela. Úplně nám to zkazilo přátelství. Byla chyba se společně sestěhovat a už bych do toho nikdy nešla. Společné bydlení s kamarádkou naše přátelství zničilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Radka (22): Úchylný soused mi nedá spát. Kdy už bude konečně klid?

Antonie (36): Nevěra je mé druhé jméno. Chodím za svým sousedem!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Počasí zatím nikdo poručit nedokáže a tak se zejména v jarních a podzimních měsících setkáváme s mnoha deštivými dny. Standardně jako ochranu před promoknutím jistě použijete deštník, nicméně na trhu jsou k dostání i velmi módní pláštěnky, které si postupně získávají na oblibě.
Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.
Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.
Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?
Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.
Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.

Výběr článků

Jak vypadá vaše každodenní rutina v péči o pleť? Možná začínáte a končíte odličováním, ale vaše pokožka vyžaduje mnohem víc. Zařaďte proto do své pravidelné rutiny také face baňky, s jejichž pomocí můžete rozproudit krev ve vaší pokožce.
Vánoční přání potěší každého. Proč si neudělat vlastní? Nedá to mnoho práce, a přesto způsobí velkou radost. Překvapí i potěší vaše okolí a vaše snaha i výsledek zase vás. Podívejte se na video a pusťte se do vystřihování a lepení. Bude vás to bavit!
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.

Nepřehlédněte

Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Pokud sledujete televizní pořady, pak jistě znáte reklamní spot, ve kterém se hádá, jestli daný člověk trpí lupy nebo seboreou. V obou případech mluvíme o problémech, které umí člověka potrápit. A v obou případech mluvíme o potíži, která se projevuje svěděním pokožky hlavy. Že vás taky svědění pokožky trápí? Pak je načase zjistit, jestli je vaším problémem právě seborea nebo klasické lupy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek