Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Vůně dělá člověka. Jak si vybrat ten správný parfém?

Základní pravidlo skutečné ženy zní: Na parfému se nešetří. Už slavná Coco Chanel nazvala parfém doplňkem, který vypoví o vzhledu ženy, a stále vám ji připomíná, když je zrovna pryč. Podle Francouzů jsou zase vůně, spodní prádlo a boty nejdůležitějšími prvky, které vytvářejí obraz ženy.
parfém
Přistupujte k výběru vůně psychologicky. (foto: 123RF)

14. 01. 2022

Už jsme vás dostatečně přesvědčili, že vůně vašeho parfému je nedílnou složkou osobnosti? Ano? Tak se pojďme zaměřit na to, jak si poradit s jeho výběrem!

Dělení vůní

Vůní je na planetě nespočetné množství a již staří mistři parfuméři je zachytávali do malé lahvičky, která by svým kouzlem obdařila nejednu ženu. Na trhu je opravdu mnoho krásných vůní a typicky se dělí na:

  • svěží – vůně čistého vzduchu a ranní rosy
  • ovocné – připomínají chuť a vůni sladkého ovoce
  • květinové – představují ohromné kytice rostlin a rozkvetlé louky
  • orientální – jsou sladké, temperamentní a mají přídech vzdálené Arábie
  • kořeněné – to je vůně koření, vzrušující a osvěžující
  • dřevité – používané častěji do pánských parfémů, jsou jemnou, ale přirozenou vůní ušlechtilého dřeva

Jak se neztratit v rozmanitosti?

Stejně jako vůní i lidí je na planetě obrovské množství. Ovšem máme mnoho podskupin. Muže a ženy. Mladé a staré. Nejen to vše hraje svou neodmyslitelnou roli. Nikdy nesmíte zapomenout ani na charakter, povahové rysy, anebo zájmy dané osoby. A právě rozlišovat tyto podkategorie má svou váhu, i když si vybíráte parfém. Volba se odvíjí například podle odstínu vlasů. Pro brunetky se nejvíc hodí jasné, sladké a orientální vůně. K rusovlasým ženám lépe pasují vůně květinové. Blondýnky by zase měly upřednostňovat parfémy s ovocnými tóny.

Jak poznat krále parfumerie

Když se vypravíte do jakéhokoli obchodu s parfémy, uvidíte tam obrovské množství krásných lahviček. Každá z nich se liší tvarem, velikostí, barvou, vůní a cenou. Nicméně nemyslete si, že za vysokou cenu automaticky koupíte parfém, který se vám bude líbit. Někdy na vás zapůsobí nejdostupnější toaletní voda, kterou si budete kupovat roky. Existuje však jedinečná kategorie parfémů, která je na špičce nejlepších po celá desetiletí. Tyto parfémové domy jsou známé po celém světě a každá nová vůně se stává skutečným bestsellerem na trhu. Patří mezi ně Dior, Chanel, Nina Ricci, Lancome, Dolce & Gabbana, Versace nebo Givenchy.

K TÉMATU  Namíchejte si vlastní parfém. Řekneme vám, jak na to!

Jak vybrat parfém přesně pro sebe

Je důležité vzít v úvahu, že každý parfém je složený z několika složek. Ty tvoří tzv. čichovou pyramidu, která se skládá ze 3 hlavních tónů parfému:

  1. Počáteční tóny – představuje úplně první dojem, který získáte, když otevřete lahvičku. Často se jedná o nejprchavější a nejlehčí aromata, jejichž vůně zmizí po 10–15 minutách.
  2. Střední tóny – samotná podstata parfému. Jsou základním a charakteristickým znakem každé voňavky. Střední tóny budete vnímat další dvě až tři hodiny.
  3. Základní tóny – vůně, které možná hned necítíte, protože teprve po 2 hodinách se začínají skutečně objevovat. Jejich hlavní úkol je poskytnout parfému maximální trvanlivost a zároveň doplnit základní vůni parfému o další odstíny.

Když si na kůži nanesete parfém, každá z jeho částí se uvolňuje postupně. Proto byste neměla s nákupem parfému spěchat. Úplné pochopení vůně totiž trvá klidně tři hodiny. Teprve potom můžete s jistotou dojít k závěru, zda vám vůně vyhovuje nebo ne.

Parfém jako dárek

Existuje hned několik skupin vůní, proto nejdůležitější ze všeho je zjistit, které vůně budoucí majitel upřednostňuje. Bude to vůně svěží, sladká, těžká, orientální, čokoládová, ovocná, kořeněná, květinová nebo citrusová? Pokud hledáte dárek pro mladou dívku, která dává přednost sportovnímu stylu, zkuste vybrat svěží citrusové nebo dřevité tóny. Pokud jde o mladou a jemnou slečnu, pak je vhodnější zvolit aroma s květinovými nebo ovocnými odstíny. Pro temperamentní ženy se zase hodí bohaté a kořeněné vůně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Namíchejte si vlastní parfém. Řekneme vám, jak na to!

Napijte se vůně šeříku. Chutná, pomáhá od bolestí, krášlí a léčí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?
Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Kočky jsou tak roztomilá a super zábavná zvířata. A dnes se zaměříme speciálně na černé kočky! Vyvolávají nám úsměv na tváři a léčí naši špatnou náladu. Stačí se podívat, jak si všechny ty chlupaté kočičky hrají, padají, vycházejí se psy a jinými zvířaty, děsí sebe i vás, dělají legrační zvuky nebo se rozzlobí... Tak vtipné a roztomilé!
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Milán – mekka módy, kam se dostanete prakticky za pár korun. Dopravu můžete zvolit leteckou, ale ve hře je i jízda osobním autem (vždyť leží sotva 800 kilometrů daleko). Ať už se však do italského města dostanete jakýmkoli způsobem, nezapomeňte zde navštívit řadu nádherných míst. Tahle jsou ta nejdůležitější, abyste skutečně mohli říct, že jste viděli Milán po všech jeho stránkách.
Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Ne nadarmo se říká, že Šumava patří k těm nejkrásnějším místům v České republice. Skutečně tomu tak je. Tamní příroda přímo vybízí k dlouhým procházkám po hřebenech kopců, po lesích i údolích. Co zajímavého můžete na Šumavě navštívit?
Než se stali slavnými, tak mnoho z nejbohatších a nejuznávanějších osobností světa nemělo peníze. A někteří z nich nebyli pouze chudí, byli doslova bezdomovci.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!

Výběr článků

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.

Nepřehlédněte

Je snadné být ženou! To je věta, kterou velmi často vypouští z úst právě muži, kteří nemají ani ponětí o tom, jaké to je - být ženou. Každá žena ví, že to je v mnoha ohledech velice těžké. Stačí si vzpomenout na pravidelné menstruace nebo na období menopauzy, které je plné často šílených stavů a bolestí. Dalším obrovským problémem je vaginální mykóza čili kvasinková infekce, která umí být velice bolestivá a která má tendenci se vracet.  
Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek