Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Atopický ekzém je problém, se kterým si dokážeme poradit

Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
atopický ekzém
Atopický ekzém může člověka potrápit. (foto: 123RF)

22. 10. 2021

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém je chronickým onemocněním, které se projevuje především na různých místech na těle, nejčastěji v loketních či podkolenních jamkách nebo na krku. U novorozeňat ovšem není výjimkou, že jsou postiženi po celém těle. V dospělosti se však atopický ekzém projevuje i jinak, například ragádami, což je hluboké poškození kůže.

Může se však stát, že se v budoucnu atopický ekzém přestane projevovat na kůži, ale objeví se například v podobě častějších zánětů průdušek. V současnosti atopickým ekzémem trpí zhruba 20 % dětí a 6 % dospělých.

Jaké jsou jeho projevy?

Atopický ekzém se nejčastěji projevuje zarudnutím kůže, která svědí a pálí. Někdy jde o tak nepříjemnou záležitost, že vám ani nedá spát. Zejména děti dokážou škrábáním suché a zarudlé kůže strávit celou noc, dokud nezačne krvácet. Pak samozřejmě může být atopický ekzém i velmi bolestivý a často začne hnisat.

Trpíte-li tímto onemocněním, kůže ztrácí vodu a dochází ke ztenčování její rohové vrstvy. Tím pádem je pak naše pokožka oslabená  a funguje jako vstupní brána pro nejrůznější bakterie, viry a alergeny. Už neplní svou ochrannou funkci tak, jak by měla.

Jaké jsou příčiny vzniku atopického ekzému?

V dětství i dospělosti může být atopický ekzém způsoben například alergií na nějaký materiál či potravinu (alergii nejčastěji způsobuje citrusové ovoce), domácími mazlíčky či dietou, hormonálními změnami nebo například kontaktem s dráždivými látkami, jako je cigaretový kouř, prací prostředky, mýdlo nebo horká voda. Někdy může být na vině i časté střídání tepla a zimy.

Co na něj zabírá?

Ačkoliv, jak jsme zmínili na začátku, jde o chronické onemocnění a nelze se ho jen tak zbavit, rozhodně jde projevy atopického ekzému zmírnit nebo zcela potlačit. Jak na to?

K TÉMATU  Termální voda v kosmetice: Reklamní tah, nebo nedoceněný dar přírody?

Používejte zvláčňující krémy

A nejlépe na přírodní bázi. Bez parabenů, silikonů a alkoholu. Promažte si pokožku celého těla zejména po sprchování nebo koupání, minimálně však jednou denně. Tak se přestane vysušovat a dráždit.

Sprchujte se krátce

Na dlouhé polehávání ve vaně zapomeňte, voda pokožku extrémně vysušuje. Zvolte raději sprchu a ani ta by neměla být příliš dlouhá. Když ji zvládnete do pěti až deseti minut, bude to ideální. Zároveň používejte speciální sprchové gely, které nevysušují, ale naopak zvláčňují. Nezapomeňte si pořídit i kvalitní šampón na vlasy, který dodává vlasové pokožce všechny potřebné vitamíny a minerály.

Dejte si pozor na to, co jíte

Mnohé potraviny obsahují látky, které zvyšují hladinu takzvaného histaminu. Ten může atopický ekzém zhoršit. Proto se takovým potravinám raději zcela vyhýbejte nebo jejich konzumaci omezte na minimum. Patří mezi ně zejména čokoláda, ryby a mořské plody, fermentované potraviny, zrající sýry, alkohol, uzeniny, rajčata, špenát, jahody či ananas a citrusové plody.

Vyberte si správné oblečení

Na syntetické materiály rovnou zapomeňte. Oblečení, které se dotýká kůže, by mělo být vyrobené jen z čisté bavlny. Nebo dbejte alespoň na to, aby byl materiál prodyšný, hladký a bez vlasu. Také byste se v oblečení neměli zpotit, tím by došlo k aktivaci ekzému. Na oblečení by rovněž neměly být švy, flitry ani cedulky, které mohou kůži nepříjemně dráždit.

Babské rady

Pokud se na kůži přeci jen atopický ekzém objeví, potlačte ho hned z počátku. I naše babičky a prababičky věděly jak na to.

Koupel z ovsa

Připravte si tři hrníčky ovsa a povařte ho ve dvou litrech vody. Vařit by se měl alespoň sedm až deset minut. Pak scezený odvar vlijte do teplé koupele. Vydržte v ní alespoň pět minut. Proceduru opakujte minimálně dvakrát do týdne.

K TÉMATU  Péče o srst a drápky je chovateli psů často opomíjená

Obklad z černého čaje

Uvařte si sáček černého čaje a ten si pak přiložte na postižené místo. Jakmile sáček vychladne, můžete ho z ekzému sundat. Opakujte klidně každý den. Sáček s černým čajem můžete nahradit i klasickým vatovým tamponem namočeným do studeného plnotučného mléka.

Místo krému vepřové sádlo

Každý den si promažte suchá místa kvalitním vepřovým sádlem. Sice neléčí, ale zato postižné místo dokáže ochránit před bakteriemi i suchým vzduchem.

Aviváž nahraďte octem

Je to starý babský trik, ale téměř stoprocentně účinný. Při praní oblečení místo klasické aviváže použijte ocet. Stačí 0,5 dcl. Poslouží jako změkčovadlo a navíc v sobě nemá žádnou chemii, proto vás oblečení vyprané v octu nebude dráždit tak oblečení vyprané v běžné aviváži.

Olivový olej jako okamžitá pomoc

Kůže svědí a pálí až k zešílení? Hned si postižené místo potřete kvalitním olivovým olejem. Do pár desítek vteřin se vám neskutečně uleví.

Zázračná mast

Pro každý případ si vyrobte mastičku, která nejenomže hojí ekzémovou kůži, ale také například popáleniny. Rozehřejte si 500 g kvalitního vepřového sádla, prolisujte do něj pět stroužků česneku a nastrouhejte dvě čajové lžičky křenu. Přidejte tři lžíce kostivalu lékařského a lžíci pelyňku. Pořádně promíchejte, pak mastičku stáhněte z plotýnky, přelijte ji do uzavíratelného kelímku a nechte přes noc odstát.

Poté už ji můžete směle používat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pokud trpíte na akné nebo ekzém, na vině může být i špatné trávení

Jak bojovat s mykózou – problémem, který je ženám tak dobře známý

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.
Nákup vánočních dárků se často mění v noční můru, každý z členů rodiny totiž obvykle všechno má, nic nepotřebuje a zejména starší lidé zkrátka nic nechtějí a je velmi těžké se jim zavděčit. Také každý rok řešíte tohle dilema? Nevíte, čím potěšit a obdarovat své nejbližší a docházejí vám nápady? Podle čeho vlastně dárky vybírat a opravdu se trefit? Nikdo nechce dát dárek, který nepotěší. Jděte na to letos chytře.
Psal se rok 2004 když do našich televizí vpadla historicky první řada Česko hledá SuperStar. Pěvecká soutěž lámala rekordy ve sledovanosti a její první vítězkou se stala zpěvačka Aneta Langerová, která se na naší malé hudební scéně slušně uchytila. Od té doby uplynulo hodně vody a řad hudební reality show. Hledali jsme talent a brzy na to i Česko Slovenskou SuperStar.
Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Není nevěra jako nevěra? Už to tak vypadá. Zatímco někdo se kvůli takovému pochybení bičuje celé měsíce, jiný si v pocitu, že své polovičce nasadil parohy výkladní skříně, doslova libuje. Holt každý to má jinak!
Z lékařských výzkumů vyplývá, že pro lidský organismus je kromě intenzity světla důležitá i barva tohoto světla. Nejsilnější účinek má modré světlo, naopak světlo oranžové a červené nás ovlivňuje mnohem méně.
Podívejte se, jak vytvořit překrásné bronzově třpytivé a neutrální kouřové oční stíny. Jejich barevný tón funguje s jakýmkoli odstínem pleti! Ideální na večírek, do divadla nebo večerní akci.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Historie napsala mnoho příběhů. Inkoustová story z Mexika působí dojmem zábavné kuriozity, ale její podtext je spíše tragický.
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Zelená káva je oblíbený produkt, jehož přívrženci jsou především z řad milovníků zdravého životního stylu. Kávová zrna jsou u zelené kávy nepražená, a tak na rozdíl od obvyklé černé kávy nemají tak bohatou vůni a barvu.

Výběr článků

Šnečí sliz můžeme stále častěji vidět jako součást drahých kosmetických přípravků. Než se stal trendem pro podporu krásy, byl ve starověkém Řecku lékem na záněty. Mnoho žen o něm ještě neslyšelo a některé na něj jen nevěřícně koukají v obchodních regálech. Představíme si, co to šnečí sliz je a jaké má potenciální přínosy.
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.

Nepřehlédněte

Jaro je oficiálně tady, a tak byste měli i ve své domácnosti navodit jarní atmosféru. K tomu vám perfektně poslouží několik jarních dekorací, co rozzáří váš interiér pastelovými barvami.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek