Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak vybrat vhodnou hypotéku na vaše bydlení

S hypotečními úvěry se nyní doslova přetrhl pytel. Lidé prahnou po vlastním bydlení, a to z důvodu aktuálně se rozjíždějící inflace. Aby nedošlo k újmě na jejich úsporách, investují a nemovitosti jim přijdou jako to nejlepší východisko ze situace. Pokud i vy přemýšlíte nad koupí vlastního obydlí, ať už bude určené pro osobní potřebu nebo se bude jednat o nemovitost určenou k pronájmu, prozradíme vám, jak vybrat vhodnou hypotéku.  
jak vybrat hypotéku
Půjčka na bydlení je téma, které se probíhá v nejedné rodině. (Foto: 123RF)

24. 08. 2021

Česká národní banka začíná zvyšovat úrokové sazby 

I když to ještě donedávna vypadalo, že se letošní rok ponese ve znamení nízkých úrokových sazeb, Česká národní banka nakonec zavelela trochu jinak. Před nějakou dobou se rozhodla přijít s vyššími úrokovými sazbami, podle čehož se banky začaly řídit.  Jak tedy vybrat hypotéku?

Při výběru jednoho poskytovatele hypotečních úvěrů sledujte několik parametrů a rozhodně se neuchylujte pouze k první nabídce, která vám přistane do e-mailové schránky. Srovnání hypoték se sice může jevit jako zprvu velmi zdlouhavé řešení situace, ale na druhou stranu je to krok, který vám pomůže najít to nejvýhodnější řešení.  

Jak vysokou půjčku potřebujete? 

Než se však i k samotnému srovnávání hypotečních úvěrů uchýlíte, pamatujte na jedno, a sice na prvotní výpočet požadované částky. Nemůžete hledat poskytovatele úvěru, pokud si nejste jistí tím, kolik budete potřebovat. Banky vám v současné době půjčí osmdesát až devadesát procent z kupní ceny nemovitosti. Zbylá procenta je zapotřebí si naspořit a mít je k dispozici.  

Spočítejte si, na kolik peněz pravděpodobně dosáhnete na základě vašeho měsíčního příjmu a výdajů, které zatím vykazujete. Popřemýšlejte nad dobou splácení a až poté se pusťte do porovnání jednotlivých nabídek.  

Úrok a hodnota RPSN 

Až si do online kalkulaček zadáte požadované parametry, nabídne se vám velká škála poskytovatelů úvěrů. Rozhodující nebude jen úroková sazba, i když se k ní upíná pozornost většiny z nás, ale spíše hodnota RPSN. 

Hodnota RPSN má o něco vyšší váhu než úroková sazba, která k úvěru náleží. Její součástí je totiž nejen úrok jako takový, ale také další poplatky, které s půjčkou na bydlení souvisí. Jedná se tedy o jakési shrnutí všeho, co zaplatíte navíc. A to je pro vás to klíčové, stěžejní zjištění. 

K TÉMATU  Vilapark Klamovka je developerský projekt zasazený do zeleně

Má úvěr pojištění? A je vůbec potřebné? 

Nejedna půjčka na bydlení ukrývá řadu úskalí. Zejména pokud oplývá příliš nízkým úrokem je se vší pravděpodobností někde zakopaný pes. Mnohdy je tím pomyslným psem pojištění, které však není zapotřebí sjednávat, pakliže si platíte kvalitně nastavené životní pojištění. To totiž pokrývá i rizika spjatá s půjčkou na bydlení.  

Pojištění hypotéky většinou spočívá v pojištění schopnosti splácet. Pokud si ho necháte sjednat při vyřizování hypotéky, může se vám rapidně prodražit a výše částky, kterou je nutné splatit, najednou vzroste i o dvě desetiny procenta.  

Jaké sankce hrozí a jak jsou na tom poplatky? 

Jak si vybrat ideální a vhodnou hypotéku na vaše bydlení? Při výběru půjčky na bydlení se rozhodně neukvapujte, abyste posléze svého rozhodnutí nelitovali. Raději se informujte o sankcích a poplatcích, které s půjčkou souvisí.  

Bohužel není ničím výjimečným, že se ve smlouvách stanovujících podmínky hypotéky nachází zbytečné poplatky nebo příliš vysoké sankce za nesplácení. Před podpisem je nutné si projít řádek po řádku a zjistit si, zdali je skutečně vše tak, jak jste si slovně sdělili. 

Doba fixace stojí za promyšlení 

Při sjednávání půjčky na bydlení si dále sjednáváte i dobu fixace čili období, během kterého zůstanou podmínky domluvené při zřizování hypotéky neměnné. Sem spadá výše úroků například. Zpravidla platí, že pokud si sjednáváte hypoteční úvěr za opravdu dobrých podmínek, dobu fixace se snažíte mít co nejdelší. Pokud ale očekáváte, že se zanedlouho stanou podmínky půjček na bydlení výhodnější, sjednáte si ji na kratší dobu. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Fixace hypotéky jako věčná otázka. Na jak dlouho úvěr zafixovat?

Alternativní bydlení. Existují i jiná řešení, než drahá hypotéka nebo pronájem

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Pěstitelská sezona je v plném proudu, což znamená, že si lidé ve svém volném čase musí najít čas na svádění boje s mandelinkami. Právě mandelinky jsou totiž největším problémem, který sužuje jejich pěstované brambory. Rozpoznat je není vůbec nic těžkého. Mandelinka bramborová je americký brouček, který je asi dvanáct milimetrů dlouhý a osm milimetrů široký. Většinou je zbarven do bílo-žluta nebo do bílo-oranžova s tím, že ho zdobí černé pruhy.
Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem. Jistě víte, že my ženy jej většinou prožíváme mnohem intenzivněji a zásnubní prstýnek jen tak z prstu nesundáme. I když každá máme jiný vkus, někdy se rády řídíme i trendy. Z čeho si budete moci vybrat nadcházející sezónu?
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc?  Proč káva nebo kola do pitného režimu nepatří? Zatěžujete pitným režimem své tělo nebo mu naopak děláte dobře? Snažili jsme se to zjistit. Tak čtěte, ať víte víc!
Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?

Výběr článků

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Vzrostlý strom přímo v obýváku? Stromy v interiéru nejsou zrovna tradiční výzdobou, přesto se najdou tací, kteří mají kus přírody přímo u sebe doma. Budova musí většinou s takovým nápadem počítat už od začátku stavby, ale potom se můžete pochlubit skutečně originální dekorací, na kterou budou návštěvy koukat s otevřenou pusou. Zeleň uklidňuje a prospívá, takže na vás bude blahodárně působit každý den.
Ženšen mnohým z nás něco říká, ale přesně definovat, k čemu vlastně slouží, je pro obyčejného laika nadmíru těžké. Přitom ženšen představuje důležitou bylinu, jejíž vlastnosti zná každý zkušený lékárník.

Nepřehlédněte

Mnoho z nás pěstuje pokojové květiny ve svých bytech. A mnoho z těchto bytů má balkon (i když největším luxusem pro pěstitele je slunná lodžie, kterou lze proměnit v rozkvetlou zahradu). Nicméně pěstování květin na balkoně (tzv. balkónovek) se poněkud liší od běžného pěstování květin uvnitř bytů a domů. V čem konkrétně a jak se o balkónovky starat se dočtete v článku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek