Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Putovní kamínky jako český fenomén

Při cestování můžete narazit na takzvané putovní kamínky, které jsou krásné, vkusné, pomalované - tím se liší od ostatních. V Česku jsou doslova fenoménem.
putovní kamínky
Znáte putovní kamínky? (foto: 123RF)

31. 08. 2021

Budete se divit, ale cizinci o putovních kamíncích jaktěživ neslyšeli. Kupodivu jsou putovní kamínky čistě českým trendem, který propukl právě v době pandemie, kdy Češi nesměli vycestovat. Jediné, co vlastně mohli bylo chodit na procházky do přírody. A tak se stalo něco jen stěží představitelného!

Češi začali opravdu masově chodit ven a rodiny s dětmi, mladé páry, staří lidé i malé děti, všichni sbírali malé barvené kamínky a posílali je zase dál. Na jakém principu putovní kamínky fungují a kdo stál u jejich zrodu? Přečtěte si o tomto fenoménu v tomto článku.

Pomalovány jich byly už tisíce

Za vše mohou maminky z Třince, jejichž děti se pustily do malování kamínků jako první. Na Facebooku následně vznikla stránka, která dnes čítá již desetitisíce členů. Zemí se tento trend rozšířil rychlostí blesku a dnes již můžeme s jistotou tvrdit, že po celé republice byly pomalovány tisíce kamínků. Je možné, že jejich pozůstatky budeme nacházet ještě desítky let poté, co tento trend opadne.

Na jakém principu to funguje?

Putovní kamínky stihly pobláznit už stovky lidí, kteří je chrání ve svých domovech a zase posílají dál. Dejme tomu, že nějaký kamínek najdete ve své domovině a za týden jedete na dovolenou na druhý konec republiky. Uděláte to tedy tak, že nalezený kamínek strčíte do kapsy, doma napíšete na sociální síť Facebook, kde jste kamínek našli, a za týden ho zase umístíte třeba na tom opačném konci republiky. Najde ho tam někdo další, a tak pořád dokola…

Kamínky mají PSČ a Facebook

Co to znamená, že kamínky mají PSČ? Znamená to, že když kamínek s obrázkem otočíte, na opačné straně zpravidla najdete pětimístné PSČ. Je to číslo místa výroby kamenu. Tak dáváte jeho majiteli i všem ostatním možnost sledovat, jak daleko kamínek doputoval. Aby se o tom však mohli lidé dozvědět, musíte kamínek vyfotit a jeho fotku vložit na facebookovou stránku věnovanou hledačům těchto ozdob přírody.

K TÉMATU  Funkční prádlo není jen termoprádlo. Jak funguje a podle čeho si vybrat

Jak se malují kamínky

Na kamínky můžete použít obyčejné i speciální barvy. Povrch jakéhokoliv kamínku (nejlépe trochu placatého, ale tvaru se meze nekladou) pomalujete barvičkami a vytvoříte buď nesourodou směsici barev nebo vytvoříte perfektní dílo hodné svého vystavení v národní galerii. Každý z nás oplývá jinými schopnostmi kresby, avšak každý kamínek nalezený někde u cesty vykouzlí na obličeji svého nálezce stejný úsměv!

Lidé přiznávají posedlost

S jedním hledačem kamínků jsme dokonce udělali rozhovor.  Podle něj je hledání kamínků skvělá zábava, která nabádá lidi k procházkám po přírodě. Sám ale přiznává, že se z toho hledání kamínků často stává až posedlost. „Když jdu ven, začnu už jen koukat kolem sebe, jestli někde kamínek neuvidím. Nemůžu si pomoct, nejde jen tak přestat!“ S úsměvem na rtech dodává, že je to hezký koníček, díky němuž objevuje stále nová místa.

Maluju a baví mě to

Jeho mladší sestra dodává: „Nedlouho poté, co jsme kamínky začali sbírat, jsme je i malovali. Koupili jsme si speciální barvičky a teď na ně malujeme, co nás napadne. Roznášíme je pak po vesnici. Doma máme krabičku a v té všechny úlovky schováváme, než je zase pošleme dál. Je to velká radost, najít kamínek. Zvlášť když je hodně pěkně pomalovaný, to se s ním pak loučí těžko.“

Kdo sbírá nejčastěji?

Sbírání putovních kamínků je především obliba mladých lidí disponujících facebookovým účtem. Neznamená to však, že by se do hledání kamínků nezapojovali také jejich rodiče, prarodiče nebo nejmenší sourozenci. Je to koníček pro všechny generace, který brzo snad posedne i zbytek Evropy. Pak bude Česko známo jako země, kde putovní kamínky vznikly.

Třeba si alespoň v tomto ohledu získáme světovou reputaci!

K TÉMATU  Zdravé opálení aneb dovolená bez starostí

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Život japonské gejši: Tyto dámy rozhodně neměly na růžích ustláno

Záhady, nad kterými si historici lámou hlavu. Znáte je?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mít pupík přes léto je na jednu stranu zátěž, protože čelíte vysokým teplotám. Ale maminky, které si toto období v roce prožily těhotné, se shodují na jednom – dokonale se vyřádíte v módě!
Naše životy se mění každý den. Existují ale milníky, kterých se obáváme všichni. Oslavit 30. narozeniny je pro většinu žen velmi těžkým dnem, kterého se bojí už pár let předtím. Co se ale s tímto životním mezníkem změní? Ženy a muži to mají určitě jinak, dnes se podíváme na něžné pohlaví a změny v jejich životech a životních stylech. Najdete se v některé z nich?
Patří ke skutečným legendám československé populární hudby a je nekorunovanou královnou slovenského popu. Marika se narodila na Východním Slovensku, v Turanech nad Ondavou. „Prožila jsem tam nádherné dětství. Rodiče sestru Helenku, bratry Michala, Janka a Dušana a mne vedli k lásce k hudbě a ke zvířatům“, říká Marika. „Nadále bydlím v Bratislavě, ale na Východ Slovenska se často a ráda vracím. Je mi tu krásně! Tady oslavím i letošní narozeniny. Přírody, hor, lesů si tady nesmírně užívám. Společnost mi dělají mí tři psíci - bišonek Láska, maltézáček Majky a a na ulici nalezená Bella“.
Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Miss krásy Kathy Zhu musela svoji korunku vrátit už následující den. Důvod je absurdní: před rokem si odmítla nasadit hidžáb. K tomu navíc zveřejnila nelichotivou statistiku o černoších. Přestože byla pravdivá, vedení soutěže jí titul okamžitě odebralo.
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
Dneska jsme se zaměřili na téma, které je pro každou rodinu klíčové – zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce. V článku "Zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce: Jak podporovat vyváženou stravu" přinášíme praktické tipy a nápady, jak dětem přiblížit svět zdravého stravování. Od zajímavých receptů až po osvědčené strategie, čeká na vás inspirace, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude zdravá strava pro děti přirozenou a radostnou součástí každodenního života. Připravte se na nový rok plný chutných a vyvážených jídel pro celou rodinu.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Máte pocit, že se točíte v bludném kruhu? Věci se nevyvíjí podle vašich představ? Máte pocit, že všechno je špatně? Že se ostatní mají lépe než vy? Zkuste se uvolnit a nechat všechno být. Hlavně se přestaňte bránit a obviňovat druhé kolem vás.

Výběr článků

Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.

Nepřehlédněte

Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek