Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Obsedantně-kompulzivní porucha: problém doprovázený úzkostí

Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
obsedantně-kompulzivní porucha
Co je to obsedantně-kompulzivní porucha? (Foto: 123RF)

16. 08. 2021

Možná se vám to stalo taky – scházíte ze schodů, jste připraveni vyrazit na nákup, ale z ničeho nic si pomyslíte: ,,Vypnula jsem sporák? Nenechala jsem zapnutou žehličku? Není otevřené okno?” Nad těmito vtíravými myšlenkami máme tendenci pouze mávnout rukou, což je samozřejmě špatně. Může to být obsedantně-kompulzivní porucha.

Když se k tomu přidá i časté mytí rukou odůvodněné strachem z možných nemocí, které by se na člověka mohly nalepit, pravděpodobně se skutečně jedná o obsedantně-kompulzivní poruchu.  

Úzkostné onemocnění, které může mít černý scénář 

V posledních letech se s tímto onemocněním setkáváme velice často. Mluvíme o úzkostné nemoci, která spočívá ve vtíravých myšlenkách vzbuzujících strach. Tento pocit, respektive jev následně vyúsťuje až v úzkost, kterou se následně snažíme zahnat všemi možnými způsoby.

Mezi ně patří i rituály, respektive tendence všechno opětovaně kontrolovat, abychom zmiňovanému strachu předcházeli. Právě kvůli tomu se neustále vracíme k už zamknutým dveřím nebo se několikrát vracíme do koupelny, abychom zkontrolovali, že kulma opravdu není zapojena do zásuvky.  

Lidé o svém problému často vědí 

Co je až zarážející, tak zjištění, že lidé o svém problému často vědí. Jsou si moc dobře vědomi absurdity svého chování, ovšem nejsou schopní s tím něco dělat, i když jim to zasahuje do osobního života či to je nebo jejich okolí otravuje.  

Jaké jsou typické příznaky onemocnění? 

Pojďme si o obsedantně-kompulzivní poruše prozradit víc. Pozastavme se zejména u jejích příznaků, k nimž patří: 

  • Agresivní chování 
  • Strach, že jsme něco zapomněli 
  • Nutnost mít všechno na svém místě, jinak se někomu může něco stát 

Čili k těm prvotním příznakům patří obsese, kvůli které se dostáváme do neřešitelné situace. I když si jsme často vědomi toho, že pořádek naši rodinu ve skutečnosti neochrání, respektive že kvůli nepořádku se rodině nic nestane, přesto v nás strach z tohoto pramení, což se následně přelévá do silných emočních stavů.  

K TÉMATU  Dětská obezita. Necháte děti přibírat na váze nebo jim pojistíte zdraví na celý život? Nikdy není pozdě na to začít! Jak?

Poté se člověk dostává do takzvané kompulze, během které máme tendenci několikrát věci kontrolovat či nesmyslně často si mýt ruce. Do této kategorie symptomů úzkostného onemocnění patří i potřeba třeba třikrát zaklepat, abychom “zůstali v bezpečí”.  

Rozvinout se může i u dětí 

I když se to zatím jeví jako typický problém dospělých, není tomu tak. Obsedantně-kompulzivní porucha se může vyskytnout i u těch nejmenších. Jen se to u nich tolik nepozná. Důvodem je jejich zvláštní chování, které je snad součástí každého dětství. Zpozornit bychom však měli ve chvíli, kdy opakující se rituály začnou komplikovat život dítěte nebo kdy se začnou projevovat problémy ve škole. Pokud to dojde až do stádia, kdy se objeví stres a vytratí se kontrola a ovládání se, je načase vyhledat lékaře. 

Co za onemocněním vězí? 

Nabízí se otázka, proč se obsedantně-kompulzivní porucha vlastně objevuje. Podle odborníků má na vzniku nemoci vliv hlavně genetika, tedy dědičnost. Jistou roli hraje i způsob, jakým bylo dítě vychováváno. Pokud se například klad až nadměrný důraz na čistotu, tak přesně v tomto okamžiku se na úzkostné onemocnění zadělalo.  

Psychoterapie jako východisko 

Jak se obsedantně-kompulzivní porucha léčí? Naštěstí se mnohdy nemusí přistupovat k farmaceutickým produktům, ale stačí podstupovat psychoterapie. Ty dnes nejsou tabu, svého psychologa má každý třetí z nás. Jeho hlavním úkolem bude porazit úzkost, která se obvykle snižuje opakováním zajetého rituálu, jak už ostatně bylo zmíněno. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co je to Bechtěrevova nemoc? Odhalme příznaky i stádia nemoci

Zánět močových cest jako bolestivý problém. Jak nemoc léčit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všude kolem sebe vidíte v zimním období reklamy, jak máte jednu chvíli úplně ucpaný nos a stačí pár kapek "zázračného" přípravku a už se vám skvěle dýchá. Bez ohledu na všechny kapičky stále platí staré přísloví, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Jak s ní zatočit?
Býti potomkem slavného rodiče nebo rovnou obou rodičů se může jevit jako nelehká pozice. Od takovýchto jedinců se mnohé očekává, ať už zdědění krásy nebo talentu. Někteří se rozhodnou jít ve šlépějích svých rodičů, jiní zvolí o něco jiný směr a další se zase světu popularity snaží co nejvíce vyhnout a žít si svůj život mimo vědomí veřejnosti.
Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.
Kovové skulptury najdeme všude po světě jako variantu sochařství. Co myslíte, zdobí tahle díla veřejné i zahradní prostory nebo jsou nevkusné a překážejí?
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.
Člověk si nikdy ničím nemůže být úplně jistý, já jsem si ale byla jistá, že prožívám konečně pravou lásku. Měla jsem plány do budoucna, konečně jsem chtěla založit rodinu, po které jsem tolik toužila. S přítelem jsme spolu začínali už společný čtvrtý rok, už byl čas.
Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Každý máme ve svém okolí někoho, pro koho je káva tématem číslo jedna. Ať už raději pijí ristretto, espresso nebo nadýchané cappuccino, jejich den bez šálku kvalitní kávy jako by ani nebyl. A co by je pod stromečkem mohlo potěšit víc než právě výběrová káva či předměty, se kterými svůj kávový rituál pozvednou na ještě vyšší úroveň?

Výběr článků

Léto přeje drobnému přivýdělku. Přemýšlíte, zda je to vhodné i pro vašeho potomka? Pojďte se podívat na to, jak letní brigády zvládly naše děti. Poradíme nejoblíbenější brigády i to, co si musíte ohlídat.
Žijete ve spokojeném vztahu, ovšem i když se v něm cítíte opravdu dobře, přesto byste našli něco, co by se dalo zlepšit? Možná tím “něčím” je jeho milostná stránka. Sex ke zdravému vztahu patří, a když to v něm skřípe, začíná to skřípat také mezi dvěma lidmi. Abyste předcházeli nemilým scénářům a aby vás opět zaplavilo štěstí během společné noci s partnerem, vyzkoušejte některý z tipů.
Obnošené džíny, které už nosíte méně, ale vyhodit je nechcete. Pád snadných tipů a z vašeho odloženého kousku se může stát opět oblíbené oblečení. Tyhle chytré vychytávky vám ukážou, jak džíny vylepšit nebo využít na něco úplně jiného.

Nepřehlédněte

Víte, kolik času denně strávíte na sociálních sítích? Ne? My vám to povíme. Je to něco málo přes dvě hodiny. Ano, je tomu skutečně tak. Dvě hodiny denně neděláte nic jiného, než že sledujete, co se kde šustne. Přitom byste ty dvě hodiny mohli trávit něčím mnohem užitečnějším. Ke všemu, když v nás sociální sítě vzbuzují ne zrovna pozitivní náladu.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek