Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Vegetariánství: Životní styl z pohledu 2 vegetariánů

Co vede vegetariány k jejich rozhodnutí přestat jíst maso? Co toto rozhodnutí do jejich života přinese a jak jsou na tom zdravotně oproti zbytku populace? Podívejte se na rozhovor s veganem a vegetariánkou, kteří se rozhodli ze dne na den přestat jíst maso.
vegetariánství
Co si myslíte o vegetariánství? (foto: 123RF)

02. 07. 2021

Proč nejím maso?

Petr (23) uvádí, že se rozhodl nejíst maso již ve své pubertě, a to z důvodu zhlédnutí videa z jatek. Překvapila ho krutost a surovost, s jakou se tam se zvířaty nakládá. „Nemohl jsem se na to dívat. Řekl jsem si, že toto podporovat nebudu a začal vyhledávat jednoduché vegetariánské recepty.“

Anežka (45) nejí maso již více než deset let, rozhodla se dobrovolně na základě špatných zdravotních výsledků rodičů, kteří celoživotně trpěli na nemoci trávicího ústrojí. „Maso, ale hlavně uzeniny, byly u nás na denním pořádku. Rodiče trpěli zažívacími potížemi, otec zemřel na rakovinu tlustého střeva. Bylo mi doporučeno lékařem, abych se kvůli vysokému cholesterolu začala stravovat jiným způsobem.“

Co přineslo vegetariánství jejich zdraví?

Petr uvádí, že když přestal konzumovat maso, zlepšila se mu pleť, se kterou měl potíže. „Trpěl jsem na akné. Asi dva měsíce poté, co jsem úplně vysadil maso a produkty živočišného původu, se již akné začalo zlepšovat, a postupně úplně vymizelo. Nejraději mám vegetariánské recepty s cuketou.“  Petr nakonec přešel z vegetariánství na veganství.

Anežka zase tvrdí, že když přestala jíst maso a masné výrobky, pocítila příliv energie. „Bylo to, jako bych se znovu narodila. Najednou jsem mohla sportovat, večer jsem měla chuť si číst, začala jsem se věnovat turistice, zhubla jsem a začala jsem podnikat – vše šlo ruku v ruce se změnou stravy. “

Co na to okolí?

Vegetariáni i vegani se často setkávají s odmítavým přístupem svého okolí. Společnost není nastavena na to, že by se někdo z vlastní vůle mohl rozhodnout nejíst maso. „Když jsem přestal jíst maso, tak to ještě šlo. To si pár lidí začalo klepat na čelo, ale v restauracích jsem neměl problém s výběrem jídla, a rodina i přátelé se zvykli.

K TÉMATU  Detox v zimě. Nastartuje metabolismus a dostane vás do rovnováhy

Když jsem však přešel na veganství, ztratil jsem mnoho přátel. Na druhou stranu je teď můj život bohatší o nové přátele, se kterými si více rozumím“, uvádí Petr. S odmítnutím se setkala i Anežka, která říká, že když mají lidé potravinovou alergii, každý jim vyhoví – vegetariánům ale nikoli.

Nová strava

Aby se mohli kvalitně stravovat, museli přistoupit na totální úpravu jídelníčku. „Jsem ráda, že jsem svůj život změnila. Díky kvalitní stravě jsem zdravá, mezitím co moji vrstevníci již za sebou mají velké zdravotní obtíže. Snad mi zdraví a mé rozhodnutí vydrží co nejdéle“, říká Anežka. Petr musel začít od nuly. „Před prvním nákupem potravin jsem byl docela ztracený, teď už si ale vím rady. Můj jídelníček je pestrý a většinu pokrmů si dovedu připravit sám. Jako první jsem si připravil vegetariánská kolínka se zeleninou.“

Jak může vegetariánství pomoci vám?

Je prokázáno, že zhruba 70 % úmrtí je způsobeno nezdravým životním stylem a stravováním. Ovoce, zelenina, ryby, sója a další potraviny jsou velice zdravé, a také chutné. Jak vám vegetariánství pomůže?

  1. Vaše srdce bude zdravější – většina srdečních onemocnění je způsobena stravou, co je založena na červeném mase a tucích. Ty významně zvyšují váš cholesterol.
  2. Prodloužíte si život – výzkum prokázal, že vegetariáni žijí v průměru až o 15 let déle.
  3. Snadné hubnutí – díky nízkému příjmu tuku a kalorií si jednoduše udržíte svou postavu.
  4. Vaše kosti budou silnější – Jak je známo, kosti potřebují vápník. A vegetariánská strava obsahuje spoustu zdrojů vápníku, jako je například brokolice, fazolové lusky, zelí, špenát a další.

Zdá se vám, že byste potřebovali změnu? Zkuste týden bez masa, objevíte nové chutě.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

8. listopadu oslavil herec Alain Delon své 87. narozeniny. Pro všechny je hercem překypujícím charismatem a přitažlivostí, o čemž by mohlo vyprávět mnoho a mnoho žen. Jaký byl a jaký je Alain Delon dnes?
Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Muži a ženy, to jsou podle odborníků a psychologů dva různé světy, které si v podstatě nikdy neporozumí, ale neumějí bez sebe žít. Existují vůbec nějaké základní komunikační principy nebo vlastnosti, díky kterým se lze naučit porozumět svému protějšku? Zajímavé rady a podněty ze své praxe nám prozradila lektorka a koučka Hana Drahoňovská.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
Proměňte jarní úklid z rutinní povinnosti na rodinnou zábavu. Zjistěte, jak motivovat děti k účasti a vytvořit z úklidu zábavnou aktivitu, která posílí rodinné pouto.
Zapomeňte na čas a peníze v místním kosmetickém salonu. Postupujte podle těchto jednoduchých receptů a nechte se hýčkat dokonalou domácí maskou na obličej. Buďte zase krásná a mějte vláčnou pleť bez jediného pupínku. Která obličejová maska je vaše nejoblíbenější?
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Rychlé odmítnutí rande je jediný způsob, jak muži na rovinu říci, že vás nezajímá. Jestliže opravdu nemáte zájem o osobní setkání, musíte mu říci své stanovisko co nejdříve a nekompromisně. Jak?
Kdy je vhodné si dopřát si saunu kdy se vyplatí ulevit chodidlům? Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co byste měly očekávat, a čemu se tento týden raději vyhnout.

Výběr článků

Tolik krásných věcí může člověk vyrobit úplně sám. Kreativní DIY nápady vám napoví, jak je to snadné. Zaručeně najdete něco, co budete chtít i u vás doma! Perfektní nástěnné hodiny, jaké nemá nikdo jiný, dřevěný dekor přímo na zdi, pohodlné zahradní posezení z palet a další vychytávky. Co se vám líbí nejvíc?
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.

Nepřehlédněte

Co předvádí vousatý chlapík v talentové soutěži je překvapením pro všechny diváky. Jeho tanec budí nadšené ovace. Na první pohled by do něj nikdo neřekl, že se umí takhle rozpohybovat!
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek