Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Praní prádla není věda. Řiďte se několika pravidly

Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
praní prádla
Praní prádla není bezesporu žádná věda. (foto: 123RF)

31. 08. 2021

I když řada žen nemá tuto činnost zrovna v lásce, je pravdou, že oproti našim předkům se máme fanfárově. Přece jenom si představte – kopa špinavého oblečení, které byste museli prát ručně na valše. No, není najednou praní prádla super? Díky automatické pračce je to záležitost několika hodin, přičemž nemusíme hnout ani prstem. Abychom však docílili opravdu takových výsledků, jakých chceme dosáhnout, držte se několika pravidel. 

Použijte správný prací prostředek 

Rozhodli jste se použitému oblečení vdechnout opětovaně nový život? Zvolte kvalitní prací prostředek. V současné době existuje několik druhů předně se lišících tím, pro jaké oblečení jsou určeny. Zatímco některé jsou univerzální a jsou určené pro všechny typy prádla, jiné jsou pouze pro bílé nebo stálobarevné módní kousky.  

A pak se samozřejmě najdou prací prášky či gely určené konkrétním materiálům. Existují prací prostředky na vlnu, ale i na jemné prádlo. Pokud trpíte na citlivou pokožku, lze si pořídit takový výrobek, který bude k vaší kůži šetrný.  

Prací prostředky dávkujte správně 

Velkou pozornost je zapotřebí věnovat i dávkování pracího prostředku. U toho se bohužel velice chybuje. Je to dané tím, že se řídíme informacemi uvedenými na etiketách, ale také radami našich rodičů. Neuvědomujeme si ale, že každý člověk má zcela jinou pračku a i jinou vodu, také že pokaždé do pračky vkládáme zcela jiné množství prádla. To vše má na dávkování vliv.  

V souvislosti s množstvím prádla se nabízí otázka, kolik prádla do bubnu pračky tedy dát. Kolik je málo a kolik je naopak už hodně? V ideálním případě vložte po naplnění do bubnu pračky dlaň. Je mezera mezi prádlem a bubnem velká jako vaše ruka? Je to ideální množství a můžete se pustit do praní.  

K TÉMATU  Česko opět letos trápí vedra. Jak na ně doma vyzrát?

Prací program hraje roli 

Abyste dosáhli skutečně takového výsledku, jakého chcete dosáhnout, zvolte správný prací program. U silně znečištěných věcí se většinou volí takzvaný předpírací program, ložní prádlo se zpravidla pere na šedesát až devadesát stupňů a běžné, pokud není extrémně špinavé, stačí prát na třicet. 

Pokud se obáváte, že některý z praných kousků způsobí zabarvení jiným, sáhněte po ubrouscích, jež jsou běžně dostupné například v drogeriích. Hází se společně s prádlem do bubnu pračky a při pracím procesu na sebe případnou barvu navážou. Tím je běžné prádlo ochráněno.  

Nezapomínejte na aviváž 

I když se aviváži řada lidí straní, ve skutečnosti je to opravdu nepostradatelný pomocník, díky němuž prádlo tak krásně voní. Aviváž však nedodává oblečení pouze vůni, způsobí, že látka se nebude tolik lepit na pokožku a že se na ní nebude příliš držet špína. Navíc mluvíme o něčem, co udržuje prádlo jemnější a příjemnější.  

Před zahájením praní prádlo třiďte 

Závěrem stojí za zmínku rada, kterou snad nemusíme ani říkat, ale raději – pro jistotu. Před vložením prádla do pračky je prádlo roztřiďte, a to ideálně na bílé, černé a barevné. Bohužel se mezi námi stále najdou jedinci, kteří automaticky hází všechno, na co přijdou do bubnu pračky, aniž by se podívali, jakou má oblečení odstín. To však vede ke snížení životnosti oblečení a také ke zničení původních barev. 

Zejména pokud se přihodí černé oblečení k bílému prádlu to může mít velmi špatné následky, respektive se kombinace projeví na kvalitě věcí. Pokud k bílému prádlu zase přihodíte cokoliv barevného, nemůžete očekávat, že po dokončení praní bude oblečení stále zét bělostí. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Uvažujete nad šetrným praním? Vyzkoušeli jsme prát pouze EKO. Jaký je výsledek?

K TÉMATU  Zaschlá trouba, mastná digestoř nebo zápach. Známe triky i fungující babské rady, které vám pomohou rychle se zbavit skvrn i špíny!

Vyberte si stylový koš na prádlo. Jednoduše uschová všechno špinavé, co čeká na praní, a doplní vzhled vaší koupelny

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dokonalý trávník už pro vás nemusí být jen pouhý sen. A to navzdory tomu, že máte doma děti či psa, kteří dávají zahradě každý den zabrat. S triky, které vám představíme v našem dnešním článku, pro vás bude údržba trávníku hračka.
Dnes jsme si již navykli komunikovat běžně přes internet, dozvídat se o kamarádech na sociálních sítích, každý den rozeslat několik e-mailů. Stejně tak jako nám však toto umožňuje velmi efektivně pracovat a být neustále ve spojení, mohou nás právě tyto technologie na druhé straně výrazně ohrožovat.
Váháte nad výběrem postele? Inspirujte se v naší galerii. Spokojený spánek je pro naše tělo velmi důležitý!
Křišťálově průzračná voda, sluneční paprsky v plné síle, relax na písečných plážích a k tomu dechberoucí výhled na panorama majestátních hor. Jaká nejkrásnější rakouská jezera stojí za to navštívit?
V rámci České republiky se můžeme setkat se školskými a neškolskými předškolními zařízeními, která jsou určena pro děti předškolního věku. Přičemž předškolní vzdělávání je dobrovolné a (vyjma dětí od 5 let, které jsou z pohledu současného vzdělávacího systému již povinné se předškolního vzdělávání účastnit) zaměřuje se na vzdělávání, rozvoj schopností i dovedností, podporu v osvojování kulturních, hygienických a sociálních návyků dítěte a oporu ve výchově.
Barvení velikonočních vajec je nejrozšířenější symbol Velikonoc u nás. Kraslice může být natvrdo uvařené i vyfouknuté prázdné vejce, které se zdobí různými technikami. Co takhle nějaké netradiční? Zapojte děti a zkuste vytvořit kraslice způsobem, který vás možná ani nenapadl. Barvení pomocí houbičky na nádobí, vytváření vzorů pomocí tavné pistole, namáčení do pěny na holení, barvení pomocí laku na nehty, bublinkové fólie nebo cibule. Všechny způsoby jsou přitom jednoduché. Vyberte si inspiraci pro vás!
Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?
S příchodem teplejšího počasí všichni začínáme spřádat plány na dovolenou. Bez ohledu na to, kterým směrem se vydáme, potřebujeme oblečení, které nám zajistí pohodlí a umožní nám si naplno užívat kouzla léta. Zajímá vás, co bude v létě 2022 v kurzu? Plážová móda v této sezóně, to je mnohem více než pouze plavky. In jsou stylové pokrývky hlavy, originální sluneční brýle a plážové oblečení, které můžeme nosit nejen na pláž. Trendům kralují čerstvé, zářivé barvy a decentnější pastelové tóny. Nechybí ani vzory: námořnické pruhy, květinové vzory či potisk s tropickým motivem.
Ložnice je místo pro váš odpočinek, relax a spánek. Zařiďte si ji v jednotném stylu a obklopte se nábytkem podle vašeho gusta. Udělejte si ložnici snů.
Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Chystáte se na dovolenou, ale ještě nemáte úplně rozmyšleno, kam vyrazíte? V tom případě se nechte inspirovat těmi nejoblíbenějšími destinacemi pro letošní rok.

Výběr článků

Pokud mají muž a žena mezi sebou nevyřčené problémy, které se navenek projevují pnutím, hádkami a napjatou atmosférou, je dobré se s někým poradit. Jako první vždy mezi partnery vyvstává otázka: A funguje to vůbec? Pokud s partnerem stále bojujete a nevíte, jak z té zacyklené smyčky ven, zde je vše, co potřebujete vědět o manželském poradenství.
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Stává se vám, že se čas od času v ložnici už nudíte? Hledáte způsob, jak v sobě probudit vášnivou dračici a ve svém partnerovi toho divokého milence, kterého jste poznala na začátku vztahu? Vezměte iniciativu do svých rukou a rozpoutejte v ložnici takovou sexuální bouři, že na ni ani jeden z vás jen tak nezapomene – a budete na ni rádi nejen vzpomínat, ale především si ji pravidelně opakovat!

Nepřehlédněte

S kamarádkami jste dlouho nic pořádného nepodnikly a rády byste si to vynahradily? Zároveň chcete strávit alespoň pár letních dnů na pláži? Spojte tato dvě přání v jedno řešení. Vyrazte s holkami k moři.
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek