Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Banánová slupka najde v domácnosti své využití. Proč ji nevyhazovat?

Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.
banánová slupka
Věděli jste, že banánová slupka se nevyhazuje? (Foto: 123RF)

03. 09. 2021

Pojďte se inspirovat!

Představíme vám skutečně neuvěřitelné vlastnosti banánové slupky, které byste určitě měli vzít na vědomí a tyhle tipy někdy vyzkoušet. Takže jdeme na to! Co dokáže banánová slupka? Může být použita v domácnosti při vaření, jako čistící prostředek nebo jako pomocník na zahradě. Použití je velice různorodé a rozhodně není jen jedno.

Nebojte se s ní vařit

Aby bylo maso šťavnaté a jemné, před pečením ho obalte banánovou slupkou a zajistěte kulinářskou nití. Speciální enzymy obsažené ve slupce učiní tuhé maso jemné. Tento trik se často používá v asijské kuchyni. Z banánové slupky se á dokonce uvařit čaj, až tak dalece se dá využít!

Pokud se bojíte použít ji v kuchyni

Můžete si zvolit jinou variantu jejího využití, a to jako krmivo pro zvířata. Přidejte nasekané banánové slupky do krmiva pro prasata nebo králíky. Jen nezapomeňte odstranit samolepky ze slupky, než je dáte zvířatům! Nevhodné je však využití banánové slupky ve hnojišti, pařeništi nebo v kompostéru. Tam prostě nepatří a je lepší je vyhodit jednoduše do koše.

Banánová slupka dokonce léčí

Banánové slupky obsahují přírodní oleje a enzymy, které výrazně pomohou zmírnit následky popálenin, škrábanců a odřenin. Postačí připevnit vnitřní stranu slupky k poškozené oblasti a na chvíli ji tam ponechat. Slupka bude také užitečná pro zmírnění příznaků onemocnění, jako je akné.

V takovém případě jej natřete přes postiženou oblast. Je třeba poznamenat, že banánová slupka obecně dobře vyživuje a zvlhčuje pokožku, takže mnoho žen ji používá k omlazení.

Bělení zubů je jasný fakt

Jelikož jsme se dotkli kosmetických aspektů, bylo by užitečné říci, že pomocí banánové slupky si můžete vybělit zuby. Obsahuje totiž mnoho minerálů jako je draslík, vápník, hořčík, mangan a fosfor. Ty blahodárně působí na zubní sklovinu a obnovují její bělost. Po vyčištění zubní pastou dvě minuty potírejte slupkou vaše zuby. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat!

K TÉMATU  Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?

Prevence před mšicemi

Umístění banánové slupky do země kolem základny rostliny pomůže udržet mšice dále od vaší milované květiny. Za tímto účelem nakrájejte kůru na malé kousky, nechte uschnout a zakopejte v krátké vzdálenosti od rostliny. Pamatujte ale, že více banánových slupek může přilákat vosy a hlodavce při hledání potravy.

Slupka může být použita k čištění vody

Banánová slupka účinně absorbuje olovo a měď, které nejsou pro naše tělo příliš prospěšné. Je to tedy skvělý přirozený filtr. Jen ji na chvíli ponechte namočenou v nádobě s vodou. Taky se jedná o vynikající hnojivo pro pokojové rostliny. Nechte slupku vařit v čisté vodě jen jeden den a získejte produkt, který vašim květinám dodá potřebné stopové prvky a energii. Výsledné hnojivo lze ředit v poměru 1: 5.

Slupka velmi dobře čistí příbory

Rozmixujte slupku na kaši a zřeďte trochou vody, aby se vytvořila jakási pasta. Pomocí této pasty otřete lžíce a vidličky a uvidíte, jak se stříbro před našimi očima doslova rozjasní! Nakonec opláchněte přilepené zbytky a příbory vyleštěte. Při čištění domu jsou banánové slupky vůbec nepostradatelné. Může nahradit leštidlo na nábytek, nádherně setřít nečistoty a poskytnout lesk různým povrchům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak na úspornou domácnost? Náklady sníží fotovoltaika i tepelné čerpadlo

Jak zútulnit domácnost a nevydat se ze všech úspor?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Kolují všude a někdy je těžké vyfiltrovat, co je pravda a co je pouhá spekulace. Mýty jsou zkrátka nedílnou součástí nejen internetového dění, a na pár takových se spolu podíváme. Přesněji na tvrzení o jídlech, která zhoršují a podporují tvorbu akné, a přitom tomu tak ve skutečnosti není.
Chystáte se na dovolenou na druhý konec světa a čeká vás dlouhý let? V tom případě se na něj musíte dobře připravit. Pokud tedy nepatříte mezi šťastlivce, kteří každý let bez problémů prospí.
Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.
Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?
Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
V každém dlouhodobém vztahu nastanou chvíle, kdy se zdá, že rutina převládá a původní jiskra pomalu vyhasíná. Jak však můžeme toto běžné vykolejení transformovat zpět v plamenný vztah plný lásky, porozumění a vzájemného růstu? Klíčem může být správné myšlení a otevřenost ke změnám. V následujícím textu prozkoumáme, jak mohou různé aspekty našeho přístupu k vztahům a k lásce přispět k jejich obnovení a prohloubení.
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
Byla neskutečně krásná a neuvěřitelně talentovaná. Přesto se v jejím životě objevilo hned několik škraloupů, které jí poškodily pověst. Mona Lisa dvacátého století, jak se Gině Lollobrigidě přezdívá, je však dodnes považována ze největší herecký sex symbol.
Přemýšlíte nad tím, co za rostlinku si vypěstujete? Nechcete nic extrémně náročného, na druhou stranu požadujete, aby byla přínosná a ku prospěchu? Za zvážení stojí pepřovník, což je rostlina, která vám bude plodit vlastní pepř! A jelikož je pepř součástí prakticky jakéhokoli jídla, určitě stojí právě tato rostlina za vyzkoušení. Otázkou ale zůstává, jak na pěstování pepřovníku? Pojďme si záhadu společně rozlousknout!

Výběr článků

V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.

Nepřehlédněte

Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.
Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek