Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak na popraskané paty? Věnujte svým chodidlům dostatek péče

Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.
paty
Chodidla jsou opomíjená a přitom právě ony nás celý den nosí. (foto: 123RF)

19. 01. 2022

Pokud vás trápí tvrdá kůže na částech chodidla, pak dobře víte, jak může být bolestivý každý krok. Zarostlé nehty v kůži kolem nich, ztvrdlá chodidla nebo popraskané paty. To jsou nejčastější problémy chodidel, zvlášť během dlouhé zimy, kdy jsou naše nohy neustále v neprodyšných ponožkách a botách.

Dejte chodidlům péči

Ve chvíli, kdy venku zavládne jaro a teplé počasí, snažte se dát svým nohám dostatek prostoru a vzduchu. Chůze naboso je velmi prospěšná nejen pro kůži na patách, ale také pro celkové zdraví lidského těla díky prokrvení chodidel a rozproudění lymfatického systému.

Nezapomínejte na svá chodidla ani během zimy, kdy jsou schovaná v teplých ponožkách. Péče o chodidla závisí především na odstranění odumřelých buněk. Nejjednodušší způsob je pravidelné drhnutí pat peelingem, v případě větších tvrdostí můžete použít i speciální břit, kterým opatrně ztvrdlou kůži odstraníte.

Volte správnou obuv

Tvrdá kůže na patách může vznikat také špatnou volbou obuvi. Jedině boty s kvalitní podrážkou, stélkou a kvalitním zpracováním dokáží chodidla zachránit od deformace nebo špatného sešlapání kůže. Nezapomínejte také na správné odvětrávání boty, aby vaše nohy nebyly příliš utěsněné nebo v neustálém vlhku vlivem potu.

Dopřejte si domácí procedury

Masáž chodidel je pro mnohé velmi příjemným rituálem, jedná se také o velmi zdravou proceduru. Masáží a procvičením chodidel a prstů na noze můžete podpořit kvalitní postavení páteře a celého těla, zamezíte také tvorbě ztvrdlých míst nebo vzniku puchýřů.

Ve chvíli, kdy dokončíte odstranění všech ztvrdlých míst nebo mrtvých kožních buněk, můžete přistoupit na samotnou péči a relaxaci chodidel. Velmi důležitým bodem je dostatečná hydratace celých chodidel. Na tento krok péče o chodidla existuje mnoho receptů, ty nejúčinnější si můžete osvojit hned teď.

K TÉMATU  Jak fungují módní swapy a které znáte?

Med není pouze k jídlu

V jednom z těchto receptů pro zvlhčení celých chodidel je dominantní ingrediencí med. Rozmíchejte šálek medu v teplé vodě, kterou si připravíte jako lázeň pro své nohy. Ponořte obě nohy do teplé vody a nechte působit 20 nebo klidně až 30 minut. Po půlhodině této relaxace můžete nohy vyjmout a škrábáním odstranit přebytečný povlak. Vaše chodidla a popraskané paty budou krásně jemné a kůže mnohem vláčnější.

Poslouží i olej

Pro vláčnost chodidel a jemnou kůži na patách můžete při svém rituálu péče o nohy použít také olej. Je na vás, zda používáte olivový, sezamový nebo jiný rostlinný olej. Olej naneste na chodidla večer, než půjdete spát. Vmasírujte ho krouživými pohyby vatovým tamponem nebo přímo rukama. Poté svá chodidla zakryjte teplými ponožkami. Ráno budou vaše nohy opět krásně hebké.

Připravte si zvláčňující přírodní krém

Pro přípravu krému na nohy si připravte lžičku olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a levandulový olej. Všechny tyto ingredience smíchejte s malým množstvím vody a dobře promíchejte, dokud nevznikne hustý roztok, jen o málo řidší, než je klasický krém. Tento přírodní krém nanášejte každý večer na chodidla a masírujte do úplného vstřebání.

Díky těmto tipům budou vaše nohy opět bez nepříjemných a bolavých prasklin, suchých míst nebo hrubé kůže. Vaše popraskané paty budou tatam, chodidla hebká a jemná na dotek. V letních měsících se tak nemusíte stydět za své nohy v krásných sandálech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní domácí kosmetika: vyrobte si ji v pohodlí domova

Ranní rutina, která vás postaví na nohy. Vyzkoušejte studenou sprchu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Je skvělé, když si se svým novým partnerem rozumíte téměř ve všem. Ovšem, už jste se setkala s jeho přáteli? Obáváte se prvního setkání? A co když to napoprvé moc nevyšlo? Nezoufejte, připravili jsme pro vás několik rad, které vás navedou k tomu, abyste se s jeho přáteli více sblížila.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Trocha vzpruhy, když nám začalo to jaro, se vždycky hodí. Vyberete si svého favorita mezi svalovci i charismatickými krasavci?
Není radno si s ní zahrávat, protože vám může pořádně znepříjemnit život. Někteří lidé ji bohužel ale ignorují a pak si také nesou následky. Co je alergie na slunce, jak se projevuje a co se s ní dá dělat? Sluneční alergii nebagatelizujte a snažte se nad ní vyzrát co nejrychleji.
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
Léto se pomalu loučí a my se již nemůžeme dočkat, až se v našem šatníku objeví svěží a nové podzimní kousky. Představujeme vám barvy, které jsou letos na podzim in. Pojďte se inspirovat - tohle je podzimní móda!
Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Jak poznat u dětí, že se objevily neštovice? Jak se správně o pupínky na dětské pokožce postarat a co dělat, aby pupínky co nejrychleji zmizely, nejlépe bez pozdějších jizviček?

Výběr článků

Tetování je stále módní záležitostí. Citáty, postavy z komiksů nebo vzory květin mohou být vašemu srdci blízké, zaměstnavatel pro ně ale pochopení mít nemusí. Při hledání nového zaměstnání tak může být tetování na viditelném místě překážkou pro přijetí. Kde bude nejspíš vadit a kde naopak ne?
Pokud jste se rozhodli, že regál je skvělým způsobem, jak dosáhnout úspory místa i zpřehlednění uskladněných věcí (může jít o potraviny, nářadí, nástroje, kanystry, přístroje a další), nyní stojíte před rozhodnutím, jaký regál si vlastně vybrat. V úvahu je třeba vzít hned několik parametrů.
Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.

Nepřehlédněte

V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.
Pořádná sněhová nadílka je u nás stále vzácnější. Sáňky už se staly minulostí a možná to čeká i zimní brusle. Pěkně zamrzlý rybník nebo náledí na chodníku nás přitom vybízí k tomu se sklouznout, většinou ale končíme na zemi! Někdy se to neobejde bez modřin, ale prostě se nejde nezasmát.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek