Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Co všechno budete potřebovat, když začnete s rovnátky?

Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
rovnátka
Rovnátka jako efektivní řešení pro dokonalý úsvěv!

Při nošení rovnátek je velice důležité o zuby správně pečovat. V opačném případě byste totiž na konci léčby sice měli zuby rovné, ale je možné, že by vás potkaly problémy, jako jsou zubní kazy, pigmentové skvrny na zubech nebo dokonce záněty dásní.

Pomůcky pro čištění zubů s rovnátky

Existují pomůcky, bez kterých se během nošení rovnátek neobejdete. Díky nim udržíte své zuby čisté a některé z nich vám tuto dobu dokáží zpříjemnit.

Samozřejmostí je klasický kartáček

Klasický zubní kartáček byste měli používat bez ohledu na to, jestli nosíte rovnátka nebo ne. Nicméně pokud začnete nosit fixní rovnátka, je klasický kartáček vhodnější než elektrický kartáček. Je to proto, aby nedocházelo k podráždění dásní a poškození zámečků. Kartáček by měl být měkký. Zaměřit byste se měli při čištění zejména na čištění všech částí zubů i vnitřní plošky zubů, které však bývají často opomíjeny.

Jednosvazkový kartáček

Další pomůckou, která by neměla chybět je tzv. solo (jednosvazkový) kartáček, který slouží ke snadnějšímu čištění hůře dostupných prostorů. Lépe se s ním dostanete k čištění samotných zámečků a jejich okolí i prostoru pod obloukem, pružinami atd. Tento kartáček se používá bez pasty, takže ho můžete používat kdekoliv a kdykoliv.

Neměl by chybět ani mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček má trochu matoucí název, na první pohled by se mohlo zdát, že je určený k čištění mezizubních prostor, jenomže kromě toho je skvělý i k čištění prostorů pod drátky fixních aparátů.

Tablety či roztok na detekci zubního plaku

Jak pečlivě jste zuby vyčistili, zjistíte pomocí speciální tablety či roztoků sloužících k detekci zubního plaku. Rozkousnete tabletu, která zabarví místa, kde plak zůstal, poznáte tak, na která místa byste se z hlediska čištění měli ještě zaměřit. Když není zubní plak dostatečně odstraněn, na zubech mohou vznikat bílé skvrny, počínající zubní kazy či záněty dásní.

K TÉMATU  Kožené boty na podzim? Obuv, kterou musíte mít!

Ústní sprcha

Dalším užitečnou pomůckou pro vás může být ústní sprcha, díky které si sami můžete vypláchnout všechna místa v ústní dutině, a to i včetně těch špatně dostupných. Udržíte tak své zuby i dásně v naprosté čistotě.

Dobrým doplňkem jsou i čistící krystaly/tablety

Čistící tablety oceníte v případě, že nosíte snímací rovnátka. Tablety totiž slouží k řádnému vyčištění snímacích rovnátek. Tabletu či krystal přidáte do sklenice s vodou a do tohoto roztoku vložíte rovnátka. 

Pro perfektní výsledek můžete přidat i lžičku jedlé sody. Tím zajistíte, že rovnátka budou opravdu čistá.

Další příslušenství pro rovnátka

Chrániče rovnátek

Chrániče rovnátek se hodí především jako ochrana při kontaktních sportech, abyste si o zámečky či drátky neporanili ret nebo dásně.

Vosk na rovnátka

Někdy může při nošení klasických kovových rovnátek docházet k odření a otlakům úst. Vyřešit se tento problém dá pomocí vosku, který chrání vaše rty, dásně i tváře. Vosk přilepíte na aparát v místech, ve kterých dochází k dráždění a před čištěním zubů se sundává.

Pouzdro na rovnátka

Při nošení sundavacích rovnátek nebo alignerů se nezbytnou součástí vaší výbavy stane pouzdro. V případě potřeby do něj rovnátka vložíte a zabráníte tak jejich ztrátě nebo poničení.

Žvýkací válečky

Tuhle specialitku oceníte při nošení snímacích rovnátek. V případě, že dlaha úplně nedoléhá na zuby, je potřeba použít žvýkací válečky, jelikož nedostatečně dolehlé dlahy nebudou správně fungovat. Dlahy se nasadí a na několika místech se poté zakousne do žvýkacího válečku.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Hněv, strach, zklamání. Nepříjemné emoce, které prožívá každý. A každý na ně reaguje trochu jinak. Jak to udělat, abyste se v náročných situacích nenechaly vykolejit a co nejrychleji našly ztracenou rovnováhu?
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
Žena za volantem rovná se auto bez řidiče? Většina žen se s touhle hláškou alespoň jednou za život setkala a téměř jistě zazněla z úst nějakého muže. Vážně jsme my ženy tak špatné řidičky, jak o nás nespočet vtipů tvrdí? Nebo je to stejný mýtus jako míra hlouposti u blondýnek či policistů? 
Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na sobotu i neděli. Úklid je sice potřeba, ale neberte ho tak vážně a hlavně relaxujte. O tom je přece víkend! Co je možné očekávat a čemu se raději vyhnout?
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.

Výběr článků

Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!
Umět lyžovat, bruslit. Dnes běžný standard pro mnoho rodin. Ale co když vaše dítě zimní sporty nezajímají? Má k nim odpor? Může se vám podařit ho překonat?
Už máte zkušenost s rybičkami? Nebo své první akvárko teprve zakládáte? Ani v jednom případě se nemusíte ničeho bát. Chovat krevetky mohou klidně i začátečníci. Navíc jsou doslova a do písmene pastvou pro oko.

Nepřehlédněte

Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek