Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Hubnutí podle krevních skupin: jaká strava vyhovuje vám?

Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
hubnutí podle krevních skupin
Krevní skupina může hrát velkou roli při hubnutí. (foto: 123RF)

08. 04. 2021

Hubnutí podle krevních skupin: jak to spolu souvisí?

Hubnutí podle krevních skupin – principy diety popsal americký lékař Peter D´Adamo. Ten hovořil o odlišné snášenlivosti konkrétních potravin určitou krevní skupinou. Pro každou z nich pak byla určena vhodná a nevhodná jídla. Dieta by měla být proměnou životního stylu s upřednostněním doporučovaných potravin.  

Základem metody je zjištění, že imunitní systém lidí s odlišnou krevní skupinou reaguje rozdílně na konkrétní přijímané potraviny. Některé potraviny tedy mohou škodit nositelům dané krevní skupiny a ostatním třeba prospívat.

Pokud znáte svou krevní skupinu, pojďte se tedy podívat na to, jestli vám právě ony vhodné potraviny vážně v životě prospívají a jsou pro vás nepostradatelné v jídelníčku. Konkrétní skupina by měla být z minulosti víc navyklá určitým typům jídel. Nakolik se to shoduje s vaší dnešní stravou?

Krevní skupina  0

Předkové lidí s touto krevní skupinou byli lovci. Jednalo se o fyzicky velmi odolné jedince, u nichž tvořilo základ jídelníčku maso. Lidé s krevní skupinou 0 by tak měli být dobře vybaveni schopností strávit i větší množství masa.

Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!Další vhodnou potravinou jsou mléčné výrobky. Při dietě je třeba omezit smažené pokrmy a dbát na to, abyste si ohlídali celkový příjem tuků. Je na místě omezit příjem obilovin.

U této krevní skupiny bývá uváděno, že ze zdravotního hlediska pro ni bývá ohrožující především nadměrný příjem tuků. Lidé jsou náchylnější k zánětům a vředům střevního traktu, kloubů a k tvorbě močových kamenů. Častá je též dysfunkce štítné žlázy, nemoci krve a krevního oběhu. Pokud by vás zajímalo, pro jaké sporty se hodíte, doporučován bývá aerobic, běh nebo posilování.

Krevní skupina  A

Na rozdíl od skupiny 0 převládá u těchto lidí v jídelníčku rostlinná strava, základem je dostatek ovoce a zeleniny. Je třeba dbát na správné množství bílkovin, doporučuje se tedy pravidelná konzumace luštěnin nebo sójových produktů. V jídelníčku naopak nemusí figurovat mléko nebo džusy z tropického ovoce.

K TÉMATU  Hubnutí po menopauze? Dodržujte několik pravidel a přibírání se už nemusíte bát

Tato krevní skupina mívá někdy potíže se zvládáním stresových situací. Doporučuje se tedy vyzkoušet různé druhy relaxace, dechových cvičení. Pokud by jedinci s krevní skupinou A konzumovali nadbytek živočišných produktů, je u nich riziko poruch trávicího traktu a vyšší hladiny cholesterolu v krvi.

Krevní skupina  B

Tito lidé se vyznačují přizpůsobivostí a odolností. Jejich předkové jsou především z oblasti Himalájí a Indie. Základními stavebními prvky jídelníčku jsou mléčné produkty a maso. Lidé si tedy mohou dopřávat různé druhy masa, netučné mléčné výrobky, zeleninu a vejce. Při hubnutí omezte především výrobky z bílé pšeničné mouky, ořechy a kukuřici.

Jako pravidelné sportovní aktivity bývají doporučovány cyklistika, posilování, tenis nebo bojová umění. Krevní skupinu B ohrožuje především onemocnění cukrovkou a nemoci štítné žlázy.

Krevní skupina  AB

Opravdu u těchto lidí půjde především o kombinaci dvou předchozích krevních skupin. Potřebují vyváženou stravu, jelikož často mají velmi citlivé trávení. V jídelníčku by měly mít pevné místo zelenina, ryby, vajíčka, sójové produkty, ale i králičí nebo jehněčí maso. Naopak je třeba omezit hovězí a vepřové maso, plnotučné mléko.

K pravidelnému pohybu se hodí využít běh, jízdu na kole. Krevní skupinu AB ohrožují zejména potíže se zažíváním, vysoký cholesterol či tvorba krevních sraženin.

Uvěříte tomu?

Ať už vám konkrétní popsaný jídelníček sedí či nikoliv, možná budete nad touto metodou dost skeptičtí. Pravdou je, že není možné upínat se k tomu, že jakmile ze stravy vyloučíte vše nevhodné pro vaši krevní skupinu, začnete samovolně hubnout. To bohužel očekávat nelze.

Hubnutí vám však mohou předchozí zjištění usnadnit. Stejně tak na sobě můžete vyzkoušet, jak se po konzumaci konkrétních potravin cítíte. Třeba pak zjistíte, že některé potraviny vám vážně neprospívají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Jak zhubnout v obličeji? Zdravě spěte a upravte jídelníček

Znáte Paretovo pravidlo? Zkuste ho využít při hubnutí!

Které bylinky vám mohou pomoct při hubnutí? Dáme vám hned 6 tipů!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jeho design je tak čistý a jednoduchý, že vypadá jako přepravní kontejner. Little Big House stojí na svahu hory Mount Wellington ve Fern Tree v Tasmánii. Projekt dokončený v roce 2010 a dokonce vyhrál ocenění v kategorii rezidencí a novostaveb. Jak se vám líbí?
Máte za sebou složité vztahové patálie s muži? V tom případě se někdy může stát, že na ně na nějakou dobu doslova zanevřete. Zkrátka a dobře už si nepřejete žádné další potíže, a tak se mužskému pokolení snažíte co nejvíce vyhýbat. Někdy se tak může stát, že z nedostatku fyzické lásky zatoužíte po ženě. Není na tom nic špatného a zkušenosti se stejným pohlavím uvádí v anonymních průzkumech celé řady žen i mužů.
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Střevní potíže na cestách představují jeden z největších strašáků a též jeden z nejčastějších zdravotních problémů provázených cestování a dovolenou. Základem je prostá prevence a uvědomění si nástrah před vycestováním. Chceme-li co nejvíce snížit riziko zdravotních problémů, je nutné na to myslet již určitou dobou před cestou a celou dovolenou.
Trh s nemovitostmi zažívá doslova boom. Je potřeba si však uvědomovat několik možných komplikací. Co nám brání v koupi vysněného příbytku?
Každá žena ví, že bez doplňků by nebyl outfit dokonalý a úplný. I za doplňky se musí utrácet, a to zejména za náušnice, které jsou často to nejvýraznější na celém outfitu. Ovšem stejně, jako je tomu v případě jiných kousků oblečení, i ve světě náušnic se mění trendy jako na běžícím pásu. Každý rok móda přinese na trh zcela jiné typy náušnic, které mají zpestřovat outfity v dané sezoně. Nabízí se proto otázka, jaké náušnice ovládnou nejbližší měsíce a týdny?
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Co dnes velí hvězdy? Začněte hubnout nebo ozdravovat jídelníček. Dejte si také pozor na uši a krk a chraňte svá záda. Co ještě říkají pro dnešek hvězdy?
Poruchy příjmu potravy se nestarají o to, kolik peněz vyděláváte nebo jaký máte společenský status. Kdokoli, a to od princezny po chudáka, se může stát obětí mentálního onemocnění jménem bulimie, které mění a ohrožuje život. A celebrity pochopitelně nejsou výjimkou. Některé z nich málem zemřely!
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.

Výběr článků

Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?
Mnoho z nás se dlouho vyhýbalo nošení bílých tenisek. A důvod je jasný – prostě se velice rychle zašpiní. Nicméně ať chceme, nebo ne, bílé tenisky jsou prostě IN, a tak se rychlostí světla dostaly do botníku prakticky každé z nás.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?

Nepřehlédněte

Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek