Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Kvalitní spánek umí s tělem zázraky. Jak se ale dobře vyspat?

Kvalitní spánek je nepostradatelnou součástí našeho života. Když ale koukneme na současná čísla, je až k neuvěření, kolik lidí trápí problémy se spánkem. S přechodnou nespavostí si tělo dokáže poměrně dobře poradit, ovšem pokud dlouhodobě nemůžete usnout anebo se často probouzíte uprostřed noci, nastává problém, který si v zájmu vašeho zdraví žádá urychlené řešení. Jak si s tím šikovně poradit?
prostěradlo
Jak na kvaliní spánek? (foto: 123RF)

28. 04. 2021

28. 04. 2021

Dostatečně dlouhý a kvalitní spánek přináší našemu organismu blahodárné účinky. Pomáhá nám s regenerací po náročném dni, zároveň je prevencí proti řadě nepříjemným onemocněním. Pokud dobře spíme, cítíme se odpočatí, plní síly a energie. A tak by to mělo být. Jenže, co když to nejde tak dobře, jak bychom chtěli?

Problémy se spánkem jsou spouštěčem dalších starostí

Nespavost má na náš organismus neblahý vliv a to zejména v případě, kdy trvá déle než týden. Pokud všeobecně naspíte méně než doporučených 7-8 hodin nebo se často budíte, později se vše ve vašem těle nastřádá a kromě silné únavy se můžete potýkat i s celou řadou starostí.

Problémy se spánkem většinou způsobují zvýšenou nervozitu, třes, migrénu, problémy s myšlením a koordinací, poruchu rovnováhy a kromě psychických potíží, jež mohou vyústit v deprese, se mohou dostavit i fyzické problémy – počínaje kardiovaskulárním onemocněním až po neurologické poruchy. Bez spánku tělo fungovat nemůže, a pokud ano, tak pouze v omezeném režimu a na krátkou dobu.

O to důležitější je zakročit včas v okamžiku, kdy pozorujete první problémy s nespavostí. 

Co způsobuje nespavost a další potíže se spánkem?

Viníků, kteří vám nedají spát, může být celá řada. Stát za tím může nejen zdravotní problém jako takový, ale také třeba nezastavitelné myšlenky, které udržují váš mozek v provozu i tehdy, kdy máte jít spát. Příčinou ale může být také proměnlivý denní režim (zpravidla největší problémy se spánkem mají lidé pracující na směny), špatná životospráva a také časté působení modrého světla, které zabraňuje produkci melatoninu, což je hormon důležitý pro spuštění spánku.

Pokud vás začnou potíže se spánkem trápit, zjišťujte krok po kroku, co za tím může být. Jak na to? Zkuste si pomocí deníku psát, co jste každý den dělali a nezapomínejte ani na detaily. Díky tomu snadněji zjistíte, zda za tím vězí aktuální vypětí nebo něco jiného, co je potřeba už řešit s praktickým lékařem. 

K TÉMATU  Proč je pro tělo důležitý vitamin D a co způsobuje jeho nedostatek?

Vyzrajte na váš spánkový rytmus

Nutno podotknout, že ne každý z nás se narodil podle vzorce, proto není zcela zárukou, že každému vyhovuje osmihodinový noční spánek. Jsou i tací, kterým stačí spánku i méně, navíc existuje řada lidí, jež upřednostňují spíše polyfázický spánek (v noci naspí například čtyři hodiny a přes den si dopřejí hodinový spánek).

Vodítkem by pro vás především měla být skutečnost, kdy se cítíte vůbec nejlépe a jestli vnímáte svůj spánek jako dostatečný. Pokud ne, je pak nutné začít potíže se spánkem účinně řešit.

Dodržujte pravidla spánkové hygieny 

Nyní se zaměříme na to, jak se kvalitně vyspat bez nutnosti hypnotik navozující spánek. Základem dobrého spánku je jednoznačně dodržování pravidel spánkové hygieny, které ve vaších vnitřních hodinách nastolí pravidelný řád podporující přirozený spánek. Co je třeba dodržovat?

  • Choďte spát přibližně ve stejnou dobu
  • Před spánkem nepožívejte alkohol a nekuřte
  • Od pozdního odpoledne se vyvarujte kávě, energetickým nápojům i zelenému čaji
  • Spěte spíše v chladné a vyvětrané místnosti
  • Neřešte před spaním zásadní a nepříjemná témata
  • Nejezte pár hodin před spaním těžká a kořeněná jídla
  • Zajistěte si na spaní prostředí bez světla a hluku
  • Vyvarujte se odpolednímu spánku, který může narušit přirozený spánkový cyklus
  • Pokud nemůžete do dvaceti minut usnout, vstaňte a běžte se věnovat monotónní činnosti, která vás unaví
  • V posteli se věnujte pouze spánku a intimitě

Vyzkoušejte sílu užitečných bylinek 

Někdy je však zapotřebí nastartovat spánek i pomocí bylinek, které můžete konzumovat ve formě nálevů nebo kapiček. Velkým pomocníkem je například kozlík lékařský, mučenka, meduňka, třezalka tečkovaná i levandule lékařská, která je přírodním sedativem. Bylinek podporující spánek je celá řada, proto není od věci využít míchané směsi, které obsahují vyvážený poměr látek pro kvalitní spánek. 

K TÉMATU  Strašák jménem vysoký cholesterol. Které zdravotní problémy přináší a jak jeho hladinu snížit?

Vyzkoušejte vitamíny, melatonin i L-tryptofan 

Velmi prospěšný je také melatonin, což je tělu přirozený hormon, který zavelí v tělu ve chvíli, kdy je čas jít spát. Melatonin, který seženete i bez lékařského předpisu, je dostupný v tobolkách a rozpustných tabletách, které mají o něco rychlejší nástup účinku.

Na to do určité míry navazuje také účinnost l-tryptofanu, který si však tělo neumí samo vyrobit. Jedná se o aminokyselinu, s jejíž pomocí vyrábí tělo důležité neurohormony, jako je serotonin (hormon dobré nálady) a právě také melatonin. Přijmout ho můžete buďto pomocí stravy nebo prostřednictvím tobolek. Jedním z důvodů, proč se vám obtížně usíná i spí, může být nedostatek určitých vitamínů a minerálů.

Nezapomeňte proto na pravidelný přísun vitamínu B6 a také hořčíku, jejichž nedostatek se zpravidla projevuje problémy se spánkem. 

Před spánkem je čas se zklidnit

Před spánkem je vůbec nejdůležitější hodit se do pohody a neřešit starosti uplynulého dne. Pokud se vám však nedaří proud myšlenek zastavit, nalaďte se na relaxační vlnu pomocí zvuků přírody nebo bílého šumu, které jsou dostupné také v řadě aplikací. Skvělé je, že si pak jednotlivé zvuky můžete namíchat tak, jak vám to vyhovuje. U takovýchto zvuků je prokázané, že usnadňují usínání tím, že celkově zklidňují.

Do jednotlivých zvuků se jednoduše tak hezky zaposloucháte, že nepříjemné myšlenky se rázem ocitnou v pozadí a vy se po krátké době přesunete do říše spánku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

3 možné důvody, díky kterým máte špatný spánek

Desatero pro klidný spánek. Jak si pomoci, když vám nespavost nedá spát

5 rad, jak vybrat správnou matraci na spaní

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!
„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Od 21. dubna, tedy počínaje dneškem, bude vládnout horoskopu až do 21. května znamení Býka. Tito lidé jsou známí svou vášnivostí, spolehlivostí, elegancí a někdy jsou považováni za nejpřitažlivější děti zvěrokruhu. Zároveň jsou čestní a milující. Nechybí jim jistá dávka extravagantnosti, nicméně pokud se rozzuří, často z nich jde i strach. Pokud někdy odhalí, že jste je podvedli, nebudou s vámi mít slitování, jsou totiž opravdu čestní.
Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
V dnešní době mnoho z nás hledá způsoby, jak se zbavit stresu a o své tělo se řádně starat během rušného života. Často kvůli tomu pátráme na sociálních sítích po osobách, které by nás inspirovaly a my nechali jimi (ne)vědomě ovlivnit náš životní styl. Chceme vědět, jak zdravě žít, nechat se vést nebo poznat nepoznané.
Vaše dcera nebo syn jsou v klidu, zatímco vy už čtrnáct dní před nástupem do školy vůbec nespíte? Nejspíš z toho máte větší stres než oni sami. A není divu. Zatímco jejich úkolem je jen včas vstávat a dobře se učit, vaše práce čítá, aby měli prostředí, v němž se budou cítit dobře a ve kterém se budou učit jedna radost.
Ovdověla jsem velice brzy, bylo mi dvaačtyřicet, když můj manžel zemřel na infarkt a od té doby jsem zůstala sama. Abych svůj život nějak vyplnila, hodně jsem se upnula na dceru, která byla ráda. Vždyť jí alespoň měl kdo pomáhat s jejími třemi dětmi, na které neměla čas, protože chtěla budovat kariéru.
Není žádným tajemstvím, že poslední roky jsou pro každého z nás náročné, což se podepsalo jak na zdraví fyzickém a psychickém, tak i na partnerských vztazích. Mnoho párů prožilo „křest ohněm“, některým vztah vydržel, jiným ne. Dopady pandemie se nevyhnuly ani hereckým hvězdám.
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Roztomilé překvapení se skrývá pod peřinou. Není to krása, takhle si lebedit? Bezstarostný spánek chlupatých mazlíčků úplně vybízí k podobnému odpočinku. Tady se navíc jedná o takzvaný synchronizovaný spánek. Jak je vidět, účastníci si navzájem vůbec nepřekáží.
Nikdy není pozdě změnit kariéru a zkusit něco nového. Naštěstí časy, kdy ženy patřily jen do humanitních oborů, jsou dávno pryč. Přesto v některých odvětvích je jich minimum. Třeba v IT tvoří sotva desetinu odborníků. Nicméně, pokud máte dámy kuráž, tak to zkuste. Firmy vás tu budou vítat s otevřenou náručí a ocení vás. Váháte? Pak pro vás máme sedm důvodů, které vás přesvědčí, že počítače jsou skvělá volba.

Výběr článků

„Já nemusím, já už ho vidím.” Víc asi nemusíme napovídat, protože snad každý ví, odkud tahle věta řečená jemným dětských hláskem pochází. Ano, z úžasné vánoční reklamy na Kofolu, která se od svého vzniku každé Vánoce objevuje na televizních obrazovkách. Od té doby už ale uběhla řada let. Co dnes tehdy tříletá holčička vlastně dělá?
Sleduji ho přes skleničku vína. Podívá se mým směrem, usměje se. Ten jeho úsměv, odzbrojující úsměv. Cítím, jak se mi celým tělem rozlévá horko. Vykouzlím na své tváři úsměv. Evidentně to vzal jako pozvání, protože teď míří ke mně.
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.

Nepřehlédněte

Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek